Τα video games μας βοηθούν να γίνουμε καλύτεροι

by K-Admin 1

Οι περισσότεροι από εμάς, παίζουμε (έστω και περιστασιακά) ή έχουμε παίξει video games σε κάποια στιγμή της ζωής μας. Τα video games δεν είναι πλέον μόνο για παιδιά: ο μέσος gamer είναι 31 ετών, και είναι κάτι περισσότερο από πιθανό να μεγάλωσε παίζοντας video games σε διάφορες μορφές. Το gaming είναι πλέον ευρέως αποδεκτό ως ένα πραγματικό χόμπι, ωστόσο αυτό που έχει μεγάλο ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι αυτό το χόμπι μπορεί να μας προετοιμάσει για τον πραγματικό κόσμο με διάφορους τρόπους, και οι λόγοι  εξηγούνται παρακάτω.

Τα video games…



1.Χρησιμοποιούνται ως μέσο εκπαίδευσης

Εκτός από μέσο ψυχαγωγίας, τα video games χρησιμοποιούνται και ως μέσο εκπαίδευσης. Πολλές έρευνες αναφέρουν ότι οι παίκτες μπορούν να δοκιμάσουν, να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν τις γνώσεις τους, καθώς και να μάθουν πράγματα που δεν γνωρίζουν, ενώ ταυτόχρονα διασκεδάζουν. Το Minecraft αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα. Ο τίτλος της Mojang έχει γίνει ένα δημοφιλές εργαλείο για την εκπαίδευση των παιδιών πάνω σε αμέτρητα θέματα που έχουν να κάνουν κυρίως με τη τέχνη, τη γεωγραφία και την επιστήμη των υπολογιστών. Μία ειδική έκδοση του τίτλου που ονομάζεται Minecraft EDU βοηθάει εδώ και πολύ καιρό τους εκπαιδευτικούς στο έργο τους. Σύντομα μάλιστα αναμένεται μια νέα έκδοση που ονομάζεται Minecraft: Education Edition, η οποία θα περιλαμβάνει ενισχυμένους χάρτες με ένα σύστημα συντεταγμένων που θα βοηθήσει τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές να περιηγηθούν μαζί σε αυτούς, ψηφιακά portfolios και απλή είσοδο/ έξοδο στον κόσμο του παιχνιδιού.




2.Προάγουν την εξερεύνηση

Από τότε που το πρώτο Legend of Zelda (Nintendo) κυκλοφόρησε στις αρχές του 1980, τα video games τοποθετούσαν τους παίκτες σε εικονικούς κόσμους, προκειμένου να ανακαλύψουν εκεί κρυμμένα μυστικά. Ακόμα και γραμμικά παιχνίδια, όπως το Super Mario Bros., είχαν σήραγγες και άλλες κρυμμένες εκπλήξεις για όσους τολμούσαν να βγουν εκτός της συνηθισμένης διαδρομής. Αλήθεια, δεν συμβαίνουν και στη πραγματική ζωή όλα αυτά; Ακόμα και αν το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου έχει χαρτογραφηθεί, υπάρχουν ακόμα πολλές περιοχές εκεί έξω για να ανακαλύψουμε (κάτι που ισχύει σε όλους τους τομείς της ζωής μας). Και τα βραβεία για την εύρεση κάτι νέου στην πραγματική ζωή είναι πολύ μεγαλύτερα από ό,τι να προχωρήσεις στο επόμενο επίπεδο ενός video game.




3.Προάγουν την επιμονή

Κάθε πραγματικός gamer έχει κάποιο αγαπημένο game που μπορεί να παίξει για τουλάχιστον μερικά λεπτά με τα μάτια κλειστά και αυτό γιατί έχει περάσει δεκάδες ή εκατοντάδες φορές από τα ίδια επίπεδα και κόσμους μέχρι να ξεπεράσει τα εμπόδια που βρίσκει μπροστά του, και δεν τα παρατάει ποτέ, συνεχίζει μέχρι να φτάσει στον τερματισμό. Στην πραγματική ζωή, οι μόνοι άνθρωποι που βιώνουν πραγματική επιτυχία είναι εκείνοι που ακόμα και μετά από μια αποτυχία, συνεχίζουν να δουλεύουν σκληρά μέχρι να επιτύχουν το στόχο τους. Ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι ξεκινάς από το μηδέν μερικές φορές, είναι σημαντικό να προχωράς μέσα από αντίξοες συνθήκες για να καταφέρεις αυτό που θέλεις στη ζωή.




4.Προάγουν την κοινωνικοποίηση

Οι gamers κοινωνικοποιούνται σε δύο διαφορετικά επίπεδα: ως χαρακτήρας μέσα στο παιχνίδι και ως πρόσωπο στον πραγματικό κόσμο. Όποιος έχει παίξει π.χ. ένα RPG, όπως το Final Fantasy, γνωρίζει ότι ο κάθε χαρακτήρας που υπάρχει στο παιχνίδι μπορεί να τον οδηγήσει σε μια νέα συναρπαστική περιπέτεια. Παρά το γεγονός ότι υπάρχει το μακροχρόνιο στερεότυπο για τους gamers που τους θέλει να είναι άτομα χωρίς ιδιαίτερες κοινωνικές συναναστροφές με τον «πραγματικό κόσμο», τα video games προάγουν την κοινωνικοποίηση μέσω της αλληλεπίδρασης με πραγματικά άτομα. Το online gaming έχει αλλάξει τον τρόπο που παίζουμε video games. Μπορούμε πλέον να συνεργαστούμε (ή να έρθουμε αντιμέτωποι) και να επικοινωνήσουμε με άλλους παίκτες από όλο τον κόσμο.




5.Ενισχύουν την προνοητικότητα

Το Tetris είναι ένα από τα πιο δημοφιλή video games. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1986 και από τότε εκατομμύρια gamers έχουν δαπανήσει αμέτρητες ώρες προσπαθώντας να διατηρήσουν την τάξη κόντρα στο χαοτικό σκηνικό που δημιουργούσαν τα «κουτιά» διαφόρων σχημάτων που έπεφταν από τον ουρανό. Μπορεί να φαίνεται αρκετά απλό τώρα, ωστόσο ως παιδιά, το Tetris μας έμαθε να σκεφτόμαστε στρατηγικά και να παίρνουμε γρήγορες αποφάσεις. Επίσης, πολλά games στις μέρες μας απαιτούν από τον παίκτη να πάρει αποφάσεις για τον χαρακτήρα του, που θα επηρεάσουν σημαντικά την εξέλιξη της ιστορίας. Ακόμη και στον εικονικό κόσμο, στον οποίο ο παίκτης έχει πάντα τη δυνατότητα για επανέναρξη από το τελευταίο «checkpoint», οι game developers εφάρμοσαν την έννοια της αιτίας και του αποτελέσματος, και ότι κάθε δράση έχει μια συνέπεια που μπορεί να αλλάξει την πορεία ολόκληρης της ζωής ενός ατόμου.




6.Προκαλούν συναισθηματικές αντιδράσεις

Μιας και γίνεται λόγος για χαρακτήρες και ήρωες, θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε τις συναισθηματικές αντιδράσεις που μπορούν να προκαλέσουν τα video games. Υπάρχουν games που έχουν μια απίστευτη επίδραση στα συναισθήματα ενός ατόμου. Ο παίκτης δένεται συναισθηματικά με τον πρωταγωνιστή που ελέγχει κατά τη διάρκεια της ιστορίας. Ακόμη και οι μικρότεροι σε ηλικία gamers που δεν έχουν βιώσει ποτέ την απώλεια στην πραγματική ζωή μπορούν να αρχίσουν να κατανοούν το τι ακριβώς είναι και πώς μπορεί να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο ζήτημα μέσα από τον τρόπο που ένας χαρακτήρας αντιδρά μέσα σε μια ιστορία.


Το συμπέρασμα από όλα τα παραπάνω είναι ότι το gaming, όχι μόνο μας διδάσκει πολλά για τον πραγματικό κόσμο, αλλά μπορεί επίσης να μας βοηθήσει να εξελισσόμαστε συνεχώς σε διάφορες πτυχές του εαυτού μας.

PS4 και Xbox One games που πρέπει οπωσδήποτε να παίξεις!

Σε ένα σύστημα οικιακής ψυχαγωγίας όπως είναι τα PlayStation 4 και Xbox One, θα βρεις βιβλιοθήκες με εκατοντάδες παιχνίδια. Υπάρχουν επίσης παιχνίδια / αριστουργήματα που μπορείς να τα απολαύσεις μαζί με τα αγαπημένα σου πρόσωπα στη μεγάλη οθόνη της Smart TV σου.




Knowledge is Power (PlayLink) (PS4)

Απάντησε σε μια τεράστια ποικιλία από ερωτήσεις γνώσεων στο Knowledge is Power για να κατατροπώσεις τους αντιπάλους σου, με χειροπιαστές προκλήσεις για να σε κρατάνε σε εγρήγορση. Όλα έχουν να κάνουν με την ταχύτητα και την ακρίβεια. Θα τα καταφέρεις;










Rise of the Tomb Raider (PS4 / PC)

Η σκληροτράχηλη αρχαιολόγος Lara Croft ξανά χτυπά λοιπόν με νέες περιπέτειες. Το Rise of the Tomb Raider προσφέρει νέο περιεχόμενο και μια μαγευτική ιστορία με εκπληκτικό gameplay. Ακολούθησε και εσύ τη διάσημη ηρωίδα στην πρώτη της αποστολή όπου προσπαθεί να ανακαλύψει το μυστικό της αθανασίας. Θα τα καταφέρει άραγε;










The Witcher 3: Wild Hunt (PS4 / Xbox One / PC)

Το τρίτο μέρος του δημοφιλούς franchise της CD Projekt RED έχει συγκεντρώσει απίστευτους επαίνους και πολλά βραβεία, ενώ μόνο τυχαίο δεν είναι που από πολλά Μέσα αναφέρεται ως ένα από τα κορυφαία παιχνίδια της χρονιάς. Το The Witcher 3 διαθέτει τους μεγαλύτερους χάρτες που έχουμε δει ποτέ σε video game, με μια ενδιαφέρουσα ιστορία και αμέτρητα sidequests που θα σου προσφέρουν εκατοντάδες ώρες gameplay.









Fallout 4 (PS4 / Xbox One)

Η δημοφιλής σειρά της Bethesda Game Studios επιστρέφει δυναμικά με το Fallout 4. Ανακάλυψε μια πόλη στο χείλος μιας καταστροφικής συμπλοκής και πανίσχυρες παρατάξεις που μάχονται για την εξουσία, ενώ βρίσκεσαι μπροστά σε μια αδύνατη απόφαση: με ποιον θα συμμαχήσεις; Πρόκειται για μία εκπληκτική εμπειρία που δεν πρέπει να χάσεις.

Μπορείς να δεις ακόμη