Tα videogames βοηθούν στην ενίσχυση της ευφυΐας των παιδιών

by Aggeliki Tsoukana

Μπορεί στην εποχή μας η βιομηχανία του gaming να έχει ξεπεράσει σε μέγεθος τις βιομηχανίες του Hollywood και της μουσικής αθροιστικά, όμως η γενική αποδοχή των video games μόνο εύκολη δεν ήταν. Κατά καιρούς τα video games έχουν κατηγορηθεί – με την πρώτη ευκαιρία ακόμα κατηγορούνται -, ότι απομονώνουν, ότι εθίζουν, ότι ενισχύουν ή προκαλούν βίαιες συμπεριφορές, μέχρι και ότι αποβλακώνουν τα παιδιά. Σύμφωνα όμως με μία πρόσφατη έρευνα του Karolinska Institutet και του Vrije Universiteit του Amsterdam, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Τα video games φαίνεται πως ενισχύουν τις γνωστικές ικανότητες των παιδιών.

Η έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Scientific Reports, παρακολούθησε τις επιδόσεις 9.000 παιδιών από της ΗΠΑ, με ηλικίες από 9 έως 10 ετών και μελέτησε πως οι συνήθειές τους και συγκεκριμένα οι ώρες που περνάνε μπροστά από την τηλεόραση ή παίζοντας video games, επηρεάζουν τις νοητικές τους ικανότητες. Κατά μέσο όρο τα παιδιά της έρευνας περνούσαν 2,5 ώρες την ημέρα βλέποντας τηλεόραση, 1 ώρα την ημέρα παίζοντας video games και μισή ώρα την ημέρα στα social media. Τα παιδιά ολοκλήρωσαν μια σειρά από ψυχολογικά τεστ για να διαπιστωθούν οι γνωστικές τους ικανότητες, ενώ περισσότερα από 5000 παιδιά πραγματοποίησαν τα ίδια τεστ δύο χρόνια μετά, προκειμένου οι ερευνητές να διαπιστώσουν πως αλλάζει η απόδοση τους με τον χρόνο και για να απαλειφθούν τυχόν ατομικές διακυμάνσεις.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αποτελέσματά της έρευνάς τους έδειξαν ότι τα παιδιά που έπαιζαν video games πάνω από τον μέσο όρο, σημείωσαν αύξηση του IQ τους κατά 2 με 2,5 μονάδες (κατά μέσο όρο), ενώ δε διαπιστώθηκε καμία στατιστικώς σημαντική διαφορά (θετική ή αρνητική) που να συνδέεται με τις ώρες που παρακολουθούσαν τηλεόραση ή που περνούσαν στα social media. Μάλιστα τα αποτελέσματα φαίνεται πως συμφωνούν με άλλες αντίστοιχες μελέτες που έχουν γίνει για την επίδραση των video games. Εσύ συμφωνείς με τα αποτελέσματα της έρευνας;

 

Έλα στην πιο K-MING ομάδα και απόλαυσε Top News, δυνατά gaming events, άπαιχτους διαγωνισμούς, ξεχωριστές προσφορές, αποκλειστικότητες και πολλές άλλες εκπλήξεις.

 

Μπορείς να δεις ακόμη