Επαγγελματικό πλυντήριο πιάτων, αξιολογήστε σωστά τα αναλώσιμα

by Aggeliki Tsoukana

Ένα επαγγελματικό πλυντήριο πιάτων μπορεί να μην αποτελεί την πρώτη επιλογή όταν σχεδιάζετε την επαγγελματική κουζίνα σας. Ωστόσο, όταν έρθει η στιγμή να επιλέξετε το κατάλληλο μοντέλο για την επιχείρησή σας, σίγουρα θα θέλετε να πετύχετε τη μέγιστη απόδοση με το μικρότερο κόστος. Εκτός από το κόστος αγοράς ενός επαγγελματικού πλυντηρίου πιάτων, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και τυχόν «κρυφές» δαπάνες.

Γνωρίζοντας τα κρυφά κόστη, θα εξασφαλίσετε ότι η συσκευή που θα επιλέξετε θα προσφέρει την καλύτερη δυνατή σχέση τιμής προς επιδόσεις.

 

Πώς να επιλέξετε ένα επαγγελματικό πλυντήριο πιάτων

Τα επαγγελματικά πλυντήρια πιάτων είναι ζωτικής σημασίας για τις εργασίες μιας κουζίνας, αφού πρέπει να εξασφαλίζουν τη συνεχή ροή καθαρών πιάτων, γυαλικών και μαγειρικών σκευών, ώστε να αποφευχθεί η επιβράδυνση ή ακόμα και η διακοπή της ροής εργασίας σε μια επαγγελματική κουζίνα. Δεδομένου ότι τα πλυντήρια πιάτων δεν σχετίζονται άμεσα με το μαγείρεμα ή και την προετοιμασία των τροφίμων, συχνά χειρίζονται από λιγότερο έμπειρα μέλη μιας επαγγελματικής κουζίνας.

Οι παραπάνω παράγοντες  θα σας βοηθήσουν να επικεντρωθείτε σε μερικά σημαντικά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν επιλέγετε ένα επαγγελματικό πλυντήριο πιάτων.

 

 

Αξιολογήστε σωστά την κατανάλωση πόρων

Αρχικά, αυτό που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι πως όσο μεγαλύτερη η χρήση ενός επαγγελματικού πλυντηρίου πιάτων, τόσο μεγαλύτερες και οι δαπάνες για νερό, ενέργεια και αναλώσιμα. Επιπρόσθετα, χρειάζεστε ένα μηχάνημα που θα προσφέρει ευκολία στη χρήση, ώστε να χειρίζεται ακόμα κι από μη εξειδικευμένο προσωπικό. Επίσης, θα πρέπει να είναι και αξιόπιστο, ώστε να λειτουργεί απρόσκοπτα χωρίς προβλήματα. Σκεφτείτε ότι, κάθε φορά που το πλυντήριο πιάτων σταματά να λειτουργεί, διακόπτεται και η ροή της εργασίας.

Έτσι, η πιο σημαντική συμβουλή κατά την επιλογή επαγγελματικού πλυντηρίου πιάτων είναι να μην λάβετε υπόψη μόνο το κόστος αγοράς. Ένα οικονομικό μηχάνημα μπορεί να μην καλύψει πλήρως τις ανάγκες σας. Κάτι που θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στα κέρδη της επιχείρησής σας όπως π.χ. αυξημένο κόστος λειτουργίας αν το μηχάνημα έχει συχνά βλάβες, κόστος συντήρησης, μειωμένη παραγωγικότητα κλπ.

 

Ο παράγοντας «αναλώσιμα»

Όταν επιλέγετε ένα επαγγελματικό πλυντήριο πιάτων, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη και τα αναλώσιμα που θα χρειαστείτε. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι, για να πετύχετε την απολύμανση στα πιάτα μπορείτε είτε να επιλέξετε ένα πλυντήριο πιάτων υψηλής θερμοκρασίας είτε να έχετε ένα χαμηλής θερμοκρασίας, όπου θα χρειαστεί να προσθέσετε απορρυπαντικά απολύμανσης. Το πρώτο έχει υψηλότερο ενεργειακό κόστος και υψηλότερο κόστος αναλώσιμων ενώ και τα δύο έχουν αντίκτυπο στο περιβάλλον.

Η επιλογή ενός πλυντηρίου πιάτων με μειωμένη κατανάλωση ενέργειας και νερού που χρησιμοποιεί «πράσινα» απορρυπαντικά μπορεί να είναι η καλύτερη λύση.

 

 

Μειώστε τα λειτουργικά κόστη, αλλά και το περιβαλλοντικό σας αποτύπωμα

Τα επαγγελματικά πλυντήρια πιάτων χρησιμοποιούν μεγάλες ποσότητες νερού και ενέργειας και πρέπει εσείς να βρείτε τρόπους για τον έλεγχο ή τη μείωση των καταναλώσεών τους.

Τα πιο προηγμένα μοντέλα έχουν μειώσει τη συνολική κατανάλωσή τους. Ενδεικτικά, η σειρά επαγγελματικών πλυντηρίων πιάτων Eco-Line της Whirlpool ECM περνούν από εξονυχιστικούς ελέγχους προκειμένου να είναι ανθεκτικά αλλά και φιλικά προς τον χρήστη. Το τριφασικό πλυντήριο πιάτων συνδυάζει με άριστο τρόπο τις υψηλές επιδόσεις, τη χαμηλή κατανάλωση και τη μεγάλη διάρκεια στον χρόνο.

Εάν επιλέξετε ένα πλυντήριο πιάτων με αυτές τις προδιαγραφές, η μείωση του κόστους λειτουργίας μπορεί να αντισταθμίσει το ελαφρώς υψηλότερο κόστος. Σε κάθε περίπτωση, η υψηλή ενεργειακή απόδοση θα πρέπει να είναι βασικός παράγοντας επιλογής.

Μπορείς να δεις ακόμη