Τεχνολογία και περισσότερος ποιοτικός χρόνος με την οικογένεια

by Aggeliki Tsoukana

 

Ακόμα κι αν η παρατεταμένη παραμονή στο σπίτι μας εξασφαλίζει λίγο περισσότερο χρόνο για να τον αφιερώσουμε στα παιδιά, τον σύντροφο ή στον παππού και τη γιαγιά, η ρουτίνα της καθημερινότητας πολλές φορές δεν μας αφήνει να έρθουμε πραγματικά κοντά με τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

Ευτυχώς, η τεχνολογία έρχεται και πάλι να μας δώσει λύσεις για να περνάμε περισσότερο ποιοτικό χρόνο με όλη την οικογένεια. Έτσι, όλοι στο σπίτι θα είναι πάντα χαμογελαστοί, ευδιάθετοι και με λιγότερο στρες και άγχος.

 

 

Δραστηριότητες μαζί με τα παιδιά

Όπως επισημαίνουν εκπαιδευτικοί και παιδίατροι, οι γονείς πρέπει να αφιερώνουν στα παιδιά τους όσο το δυνατόν περισσότερο ποιοτικό χρόνο. Δηλαδή να δημιουργούν περιβάλλον που να καλύπτει τις αυξημένες συναισθηματικές τους ανάγκες και που θα τους προσφέρουν μαθησιακές και ψυχαγωγικές εμπειρίες, αλλά και ευκαιρίες αλληλεπίδρασης τόσο με συνομήλικους τους όσο και με ενήλικες.

Η χρήση έξυπνων συσκευών όπως το tablet, ο υπολογιστής, η έξυπνη τηλεόραση κ.ά., για μάθηση και ψυχαγωγία είναι δραστηριότητες που μπορούν να κάνουν μαζί οι γονείς με τα παιδιά στο σπίτι.

 

 

Διαβάζουμε βιβλία στο tablet

Το ξεφύλλισμα και η μυρωδιά των χάρτινων σελίδων ενός βιβλίου είναι κάτι αξεπέραστο για όσους αγαπούν την ανάγνωση. Παρόλο που έχει εντρυφήσει στη ζωή μας η ηλεκτρονική μορφή τους, πολλοί είναι εκείνοι που δεν μπορούν να αποχωριστούν την έντυπη έκδοση. Ωστόσο, μιας και δεν αλλάζει η ουσία του διαβάσματος, μερικές φορές είναι πιο πρακτικό να προτιμάμε βιβλία στην ηλεκτρονική τους μορφή.

Φαντάσου πόσα βιβλία μπορείς να έχεις μέσα σε ένα tablet. Υπάρχουν πολλά δωρεάν εκπαιδευτικά και ψυχαγωγικά παιδικά βιβλία στο διαδίκτυο: παραμύθια ή εξωσχολικά παιδικά βιβλία (όπως είναι τα εικονογραφημένα λεξικά βιβλία). Μπορείς επίσης τα χρησιμοποιήσεις για να κάνεις διάφορες κατασκευές με το παιδί, για χειροτεχνίες, ή ακόμα και για μαγειρική. Όπως και να έχει, ακόμα και σε ηλεκτρονική μορφή, έτσι θα ενθαρρύνεις το παιδί σου να διαβάζει βιβλία.

 

 

Εφαρμογές για να δημιουργούμε μαζί

Εδώ και αρκετά χρόνια έχουμε περάσει από την αναλογική στην ψηφιακή φωτογραφία και τα παλιά, φυσικά άλμπουμ έχουν αντικατασταθεί από τα ψηφιακά λευκώματα. Το tablet είναι η τέλεια συσκευή για να ανακαλύψεις εκ νέου τις ψηφιακές σου αναμνήσεις. Μπορείς να δημιουργήσεις ένα ψηφιακό άλμπουμ μαζί με το παιδί και στη συνέχεια να το μοιραστείτε με όλη την οικογένεια.

Η δημιουργική έκφραση δεν τελειώνει, όμως εκεί. Υπάρχουν εκατοντάδες δωρεάν εφαρμογές για Android, iOS ή και για υπολογιστές, όπως π.χ. το PicsArt app ή το Kids Doodle, που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για μικρά παιδιά για να αναπτύξουν τη φαντασία τους μέσα από τη ζωγραφική. Πραγματικά, οι συγκεκριμένες εφαρμογές προσφέρουν αμέτρητες ώρες διασκέδασης.

 

 

Δραστηριότητες μαζί με όλη την οικογένεια

Εννοείται ότι οι έξυπνες συσκευές και τα οικιακά συστήματα ψυχαγωγίας δεν απευθύνονται οπωσδήποτε σε συγκεκριμένες ηλικίες. Και κάπως έτσι δημιουργούνται συνθήκες για κοινές εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες με τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

 

 

Οικιακή ψυχαγωγία με μία Smart TV

Μία Smart TV διαθέτει πληθώρα εφαρμογών όπως είναι, για παράδειγμα, τα διαδραστικά παιχνίδια. Παράλληλα, μπορείς να αποθηκεύσεις περιεχόμενο (αρχεία πολυμέσων όπως εικόνες, ήχο και βίντεο) στην τηλεόραση σου και να το προβάλεις όποτε εσύ θελήσεις. Επομένως, η τηλεόραση μπορεί να γίνει επιμορφωτική, ενημερωτική, παιδαγωγική και ψυχαγωγική. Δίχως αμφιβολία, είναι μια εξαιρετική λύση για ευχάριστες οικογενειακές στιγμές.

 

 

Μαθαίνουμε παίζοντας

Υπάρχουν διάφορες εκπαιδευτικές εφαρμογές ή διαδραστικά παιχνίδια για μικρά και μεγάλα παιδιά, τις οποίες μπορείς να εγκαταστήσεις στο tablet, στον υπολογιστή ή ακόμα και στην Smart TV σου. Οι έξυπνες συσκευές έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνούν μεταξύ τους, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείς να εγκαταστήσεις μια εφαρμογή στην τηλεόραση και να χρησιμοποιήσεις την οθόνη αφής του tablet ή του smartphone ως τηλεχειριστήριο για ακόμη καλύτερη εμπειρία. Μέσω των διαδραστικών παιχνιδιών μπορείς μαζί με το παιδί σου να εξερευνήσετε και να ανακαλύψετε νέους κόσμους γεμάτους φαντασία και περιπέτεια.

Μία παιχνιδομηχανή, όπως Nintendo Switch, PS5, Xbox Series X, κάτω από την τηλεόραση στο σαλόνι ή στο δωμάτιο, αποτελεί σταθερή αξία. Προμηθεύσου μερικά έξτρα controllers και βάλε τους όλους στο παιχνίδι! Συγκέντρωσε την οικογένεια και τους φίλους σου και απολαύστε παιχνίδια που θα σας βάλουν στο κέντρο της διασκέδασης. Συναγωνίσου σε αθλήματα, γέλα μέχρι δακρύων με τα θεότρελα κατορθώματα του ήρωά σου, ή παίξε στο πιο ξεκαρδιστικό παιχνίδι γνώσεων.

 

 

Μουσική σε όλο το σπίτι

Πολλές μελέτες έχουν αποδείξει πως η μουσική ανακουφίζει από το άγχος, βελτιώνει την ψυχολογία μας, ενώ έχει ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία μας. Σκέψου ότι ένα σπίτι με μουσική μπορεί να είναι «ζεστό» και γεμάτο θετική ενέργεια. Το πιο απλό που μπορείς να κάνεις είναι να συνδέσεις ασύρματα το smartphone σου ή το tablet σου μ’ ένα φορητό ηχείο Bluetooth και να μετακινείσαι μέσα στο σπίτι, ακούγοντας μουσική σε όποιο σημείο θέλεις.

Εναλλακτικά, μπορείς να επενδύσεις σε ένα σύστημα ήχου multiroom. Αποτελείται από ένα ή περισσότερα ηχεία και σου επιτρέπει να streamάρεις από οποιαδήποτε πηγή ήχου μουσική σε όλα τα δωμάτια του σπιτιού σου, είτε ενσύρματα είτε ασύρματα. Ορισμένα συστήματα ήχου συνδέονται απευθείας στο τοπικό δίκτυο, ενώ άλλα δημιουργούν τη δική τους υποδομή Wi-Fi επιτρέποντας στα ηχεία να επικοινωνούν μεταξύ τους.

Το multiroom είναι τόσο ευέλικτο που μπορείς να έχεις διαφορετικά τραγούδια σε ξεχωριστά δωμάτια και με διαφορετική ένταση για κάθε χώρο! Φαντάσου λοιπόν να απολαμβάνετε στο σπίτι το διάβασμα, τη μαγειρική, ή ακόμα και το browsing στον υπολογιστή ή στην Smart TV υπό τους ήχους αγαπημένων σας μελωδιών.

 

 

Καταργούμε τις αποστάσεις

Η επικοινωνία με αγαπημένα μας πρόσωπα που ζουν μακριά μας γίνεται ακόμα πιο εύκολη και ευχάριστη. Οι αποστάσεις έχουν καταργηθεί εδώ και πολύ καιρό χάρη στο τηλέφωνο, ωστόσο χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας ερχόμαστε ακόμα πιο κοντά. Η επικοινωνία γίνεται πλέον με ήχο και με εικόνα, μέσω Skype, Viber, και πολλών άλλων αντίστοιχων εφαρμογών. Η επικοινωνία μέσω βίντεο-κλήσεων μπορεί να γίνει από κάθε έξυπνη συσκευή που ενσωματώνει κάμερα.  Σκέψου λοιπόν πόσο εύκολες μπορούν να γίνουν οι ομαδικές συνομιλίες με αγαπημένα μας πρόσωπα που βρίσκονται μακριά από το σπίτι.

 

 

Μοιραζόμαστε στιγμές

Ο τρόπος που μοιραζόμαστε σημαντικές στιγμές με αγαπημένα μας πρόσωπα έχει αλλάξει σημαντικά. Ξέχνα τα φυσικά άλμπουμ και τα DVDs. Μπορείς πλέον να προβάλεις ένα άλμπουμ φωτογραφιών ή και βίντεο στο tablet σου, στο smartphone σου, ή στη μεγάλη οθόνη της τηλεόρασης σου. Επιπλέον, μπορείς, με το πάτημα εντός κουμπιού, να μοιραστείς με τους αγαπημένους σου τις πιο χαρούμενες στιγμές σου. Εφαρμογές όπως το viber ή το Messenger στο tablet ή στο smartphone, είναι ό,τι πρέπει για να δει η γιαγιά κι ο παππούς, τα εγγόνια να χορεύουν, να γελάνε και να τους δίνουν τόση χαρά. Μικρές, καθημερινές στιγμές, αλλά με αξία ανεκτίμητη.

 

Με τόσες πολλές εναλλακτικές επιλογές που έχεις μπροστά σου, θα υπάρχουν πάντα πολλές ευκαιρίες για να μπορείς να μοιράζεσαι μοναδικές στιγμές μαζί με την οικογένεια σου.

Μπορείς να δεις ακόμη