Τα πιο δημοφιλή λαχανικά της άνοιξης στο πιάτο μας!

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου

 


Μικροί διατροφικοί θησαυροί σε όλες τις αποχρώσεις του πράσινου, του μοβ και του κόκκινου παρουσιάζονται κάθε χρόνο κατά την περίοδο της άνοιξης στον πάγκο του μανάβη, προσφέροντάς μας άπειρες μαγειρικές δυνατότητες και μέγα πλούτο θρεπτικών συστατικών.

 

 

Αγκινάρες

Μια ανθοδέσμη με… αγκινάρες μας δίνουν πολλές δυνατότητες στην κουζίνα αφού μπορούμε να τις αξιοποιήσουμε σε φαγητά και σε σαλάτες, είτε πρόκειται για χορτοφαγικά πιάτα, είτε σε συνδυασμό με κρεατικά, ψαρικά και θαλασσινά. Με βάση την αγκινάρα μπορούμε επίσης να κάνουμε πίτες και τάρτες, να τις συνδυάσουμε με ρύζι και ζυμαρικά αλλά και κάποια άλλα λαχανικά όπως είναι ο αρακάς, τα κουκιά, το καρότο, οι πατάτες, ο μάραθος κλπ. Παράλληλα, καταναλώνοντας αγκινάρες είμαστε σίγουροι πως κάνουμε μια άκρως υγιεινή επιλογή αφού είναι ένα λαχανικό πλούσιο σε φυτικές ίνες, σε σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο, νάτριο, βιταμίνη Α, Β6 και C. Επιπλέον οι αγκινάρες βοηθούν στην πέψη του λίπους και δρουν ως φυσικό διουρητικό αποφεύγοντας την κατακράτηση υγρών.

Αρακάς

Κατεψυγμένο τον βρίσκουμε όλο τον χρόνο, φρέσκο όμως τον απολαμβάνουμε μόνο την άνοιξη και για μικρό χρονικό διάστημα σε σαλάτες και λαδερά, σε σούπες, τάρτες και πίτες. Ο αρακάς σοτέ είναι το ιδανικό συνοδευτικό κρεατικών και ψαρικών, ενώ γίνεται και υπέροχος πουρές. Από διατροφικής άποψης, ο αρακάς είναι πολύ καλή πηγή φυτικής πρωτεΐνης και αντιοξειδωτικών, φτωχός σε λιπαρά και πλούσιος σε φυτικές ίνες που βοηθούν στην απώλεια βάρους. Περιέχει επίσης πολλές βιταμίνες όπως C, του συμπλέγματος Β, Α και Κ – που είναι πολύ σημαντικές για την υγεία της όρασης και των οστών- αλλά και ψευδάργυρο, καροτενοειδή και πολυφαινόλες.

Κουκιά

Μπορεί να μην αρέσουν σε όλους, όμως εκτός από εχθρούς έχουν και φανατικούς φίλους και επιπλέον μας δίνουν αρκετές δυνατότητες αξιοποίησής στην κουζίνα. Γίνονται η βάση για εξαιρετικές βραστές σαλάτες και τέλεια λαδερά. Παράλληλα έχουν υψηλή θρεπτική αξία καθώς είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, σε φυτικές ίνες, σε βιταμίνες όπως η θειαμίνη, η βιταμίνη Β6 και Κ, το σελήνιο και το μαγνήσιο. Αξίζει να σημειωθεί πως όσοι έχουν έλλειψη του ενζύμου G6PD δεν θα πρέπει να τα καταναλώσουν.

Ραπανάκια

Δεν δίνει μόνο σπιρτάδα, γεύση, τραγανή υφή και χρώμα στις σαλάτες μας, είναι κι ένα λαχανικό πλούσιο σε βιταμίνη C, ενώ οι ανθοκυανίνες στις οποίες οφείλουν το εξωτερικό κόκκινο χρώμα τους, φαίνεται πως βοηθούν στην καύση του λίπους, στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη, και χοληστερόλης, αλλά και στη μείωση των φλεγμονών.

Σπαράγγια

Θα μπορούσαμε να τα χαρακτηρίσουμε ως τον αριστοκράτη όλων των λαχανικών, όχι μόνο της άνοιξης. Μαγειρεμένα τα απολαμβάνουμε στον ατμό, σοτέ στο τηγάνι, βραστά ή ψητά μαζί με σάλτσα λαδολέμονου και αποτελούν ιδανικό συνοδευτικό κρεατικών και ψαρικών. Τα σπαράγγια γίνονται ακόμη, υπέροχη σούπα, μπαίνουν σε τάρτες, πίτες, πίτσες και ριζότο, μακαρονάδες και ομελέτες. Και διατροφικά είναι μια εξαιρετική επιλογή καθώς τα σπαράγγια δεν περιέχουν κορεσμένα λιπαρά ή χοληστερόλη, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, C, Β6, Ε, Κ, θειαμίνης, ριβοφλαβίνης, νιασίνης και φυλλικού οξέος, αλλά και μετάλλων και ιχνοστοιχείων όπως το σελήνιο, ο σίδηρος, το φώσφορο, το κάλιο, ο χαλκός και το μαγγάνιο. Είναι επίσης καλή πηγή φυτικής πρωτεΐνης, ασβεστίου, μαγνησίου και ψευδαργύρου.

Μπορείς να δεις ακόμη