Θερμοπομπός: Ακολούθησε 3 απλά βήματα για τη βέλτιστη λειτουργία του!

by K-Admin 1

 

Οι θερμοπομποί/convectors αποτελούν ένα ιδιαίτερα δημοφιλές μέσο θέρμανσης. Παρέχουν οικονομική θέρμανση, ενώ μπορούν να καλύψουν αποτελεσματικά ακόμα και μεγάλους χώρους τις κρύες μέρες του χειμώνα. Ωστόσο, παρόλο που οι θερμοπομποί είναι σχεδιασμένοι για να προσφέρουν υψηλής ποιότητας θέρμανση, πολλές φορές δεν αξιοποιούνται σωστά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα χαμηλή απόδοση κι υψηλή κατανάλωση ρεύματος.

Ο έλεγχος, η σωστή τοποθέτηση και η ρύθμιση του θερμοπομπού πριν την πρώτη χρήση, είναι πολύ σημαντικοί παράγοντες για την εύρυθμη λειτουργία της συσκευής σου. Τις παρακάτω συμβουλές ωστόσο μπορείς να τις αξιοποιήσεις τόσο στον καινούριο σου θερμοπομπό, όσο και σε κάποιο μηχάνημα που βρίσκεται ήδη σε λειτουργία.

 

 

Αποσυσκευασία κι έλεγχος

Κατά τη διάρκεια της αποσυσκευασίας του θερμοπομπού, θα πρέπει να ελέγξεις προσεκτικά ότι η συσκευή βρίσκεται σε άριστη κατάσταση. Για παράδειγμα, σε περίπτωση φθαρμένου καλωδίου ή φις, η συσκευή δεν πρέπει να τεθεί σε λειτουργία. Επίσης, ο διακόπτης λειτουργίας του θερμοπομπού θα πρέπει να είναι στη θέση “off” πριν συνδέσεις τη συσκευή στην παροχή ρεύματος. Φυσικά, ο έλεγχος είναι απαραίτητος και για υπάρχουσες συσκευές που τίθενται σε λειτουργία μετά από κάποιο διάστημα αχρηστίας.

 

 

 

 

Τοποθέτηση και ηλεκτρολογική εγκατάσταση

Ένα από τα πολλά πλεονεκτήματα των θερμοπομπών είναι η εύκολη κι ανέξοδη εγκατάσταση/τοποθέτησή τους, που μπορεί να γίνει είτε στον τοίχο είτε στο δάπεδο του σπιτιού (με τις κατάλληλες βάσεις). Σε κάθε περίπτωση, για να εξασφαλίσεις σωστή κι ασφαλή χρήση θα πρέπει να τοποθετήσεις τη συσκευή μακριά από ζεστές επιφάνειες (όπως η ηλεκτρική κουζίνα, κουζίνα γκαζιού, ζεστό φούρνο, τζάκι κ.λπ.), από σημεία που μπορεί να βρέχεται ή και σημεία που υπάρχει ρεύμα αέρα (π.χ. κάτω από ανεμιστήρα κ.λπ.). Για καλύτερη απόδοση, μπορείς να το τοποθετήσεις σε σημεία τα οποία έχουν τις μεγαλύτερες απώλειες θερμότητας όπως π.χ. δίπλα σε παράθυρα, ή μπαλκονόπορτες.

Αν ο χώρος σου απαιτεί περισσότερα από ένα σώμα, καλό είναι να τα τοποθετήσεις περιμετρικά, έτσι ώστε η ζέστη να διαχέεται ομοιόμορφα στο χώρο. Όσον αφορά στην ηλεκτρολογική εγκατάσταση του θερμοπομπού, εάν πρόκειται για μοντέλο χαμηλής ισχύος το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι απλά να συνδέσεις τη συσκευή στη παροχή ρεύματος. Σε διαφορετική περίπτωση, είναι πιθανό να απαιτείται ξεχωριστή γραμμή από τον ηλεκτρικό πίνακα, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα στην παροχή ρεύματος κατά τη λειτουργία του (π.χ. να πέφτει συνεχώς η ασφάλεια). Για παράδειγμα, μία ασφάλεια 10 Ampere μπορεί να «σηκώσει» έως 2200 Watt. Έτσι, σε περίπτωση που η ισχύς του θερμοπομπού , σε συνδυασμό με άλλες ηλεκτρικές συσκευές που είναι συνδεδεμένες στην ίδια γραμμή του πίνακα, ξεπεράσει τα 2200 Watt, η ασφάλεια θα πέσει. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να συνδέσεις ένα θερμαντικό σώμα στη μία πρίζα και στην άλλη κάποια ηλεκτρική συσκευή που δεν «τραβάει» πολύ ρεύμα (π.χ. τηλεόραση).

 

 

Ρύθμιση θερμοκρασίας

Κατά τη πρώτη χρήση, ο θερμοπομπός είναι προ-ρυθμισμένος σε συγκεκριμένη λειτουργία/θερμοκρασία, που ίσως να μην είναι η βέλτιστη για το χώρο, ή την περίσταση. Για παράδειγμα, μια κατάλληλη θερμοκρασία είναι μεταξύ 18-22°C και λίγο πιο χαμηλά στη διάρκεια της νύχτας. Ή, αν πρόκειται για παιδικό δωμάτιο, η θερμοκρασία θα πρέπει να διατηρείται μεταξύ 16 και 20°C . Συνεπώς, ίσως χρειαστεί να κάνεις τις απαραίτητες ρυθμίσεις (αύξηση ή μείωση της θερμοκρασίας).

Για να επιτευχθεί η επιθυμητή θερμοκρασία στο δωμάτιο όπου είναι τοποθετημένος ο θερμοπομπός χρειάζεται κατά μέσο όρο περίπου 30 λεπτά, κάτι που συνδέεται άμεσα με το μέγεθος του χώρου σου. Θα πρέπει να έχεις κατά νου ότι, όταν υπάρχουν απώλειες θερμότητας (κακή θερμομόνωση, ανοιχτές πόρτες, παράθυρα κ.λπ.), δεν επιτυγχάνεται εξοικονόμηση ενέργειας γιατί αυξάνεται ο χρόνος λειτουργίας της συσκευής. Επίσης, αν αντιμετωπίζεις προβλήματα υγρασίας, τότε θα είναι πολύ δύσκολο να θερμάνεις το χώρο σου. Σε αυτήν την περίπτωση, μπορείς να χρησιμοποιήσεις συνδυαστικά κι έναν αφυγραντήρα. Θα δεις τεράστια διαφορά στην αμεσότητα θέρμανσης του χώρου, αλλά και στο κόστος κατανάλωσης.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη