|  |  | 

Κουζίνα ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ

Cinnamon rolls με γεύση καφέ

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

Αυτά τα αφράτα ρολάκια με γέμιση κανέλας έχουν σουηδικό διαβατήριο, αλλά είναι δημοφιλή σ’ όλο τον κόσμο. Δεν υπάρχει καλύτερο συνοδευτικό για τον καφέ, ιδιαίτερα όταν είναι κι αρωματισμένα με καφέ.

 

Υλικά

  • 600 γρ. αλεύρι δυνατό (για τσουρέκια)
  • 1 ½ φακελάκι μαγιά σε σκόνη
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. κανέλα σε σκόνη
  • 100 γρ. βούτυρο σε κύβους
  • 250 ml γάλα
  • 50 ml καφέ espresso
  • 80 γρ. ζάχαρη
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1 αυγό χτυπημένο με λίγο νερό για το ψήσιμο

 

Για τη γέμιση

  • 150 γρ. βούτυρο σε κύβους
  • 100 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 1 ½ κ.σ. κανέλα σε σκόνη

 

Για το γλάσο

  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
  • 2-3 κ.γ. καφέ espresso

 

Εκτέλεση

  1. Αφήνουμε εκτός ψυγείου το βούτυρο της γέμισης για να μαλακώσει. Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε ευρύχωρη λεκάνη, ή μπολ κι ανακατεύουμε μέσα τη μαγιά, την κανέλα και το αλάτι.
  2. Ρίχνουμε το βούτυρο της ζύμης σε μια κανάτα και το βάζουμε στο φούρνο μικροκυμάτων για 30’’ να μαλακώσει. Προσθέτουμε το γάλα και ζεσταίνουμε για άλλα 50’’. Βάζουμε τη ζάχαρη, τον καφέ και το ξύσμα πορτοκαλιού κι ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα.
  3. Ρίχνουμε το υγρό μείγμα στο μπολ με το αλεύρι και ζυμώνουμε για 5 λεπτά με το χέρι, μέχρι να έχουμε μια σχετικά σφιχτή κι απαλή ζύμη. Σκεπάζουμε με καπάκι, ή μεμβράνη κι αφήνουμε να φουσκώσει για μιάμιση ώρα περίπου.
  4. Βγάζουμε τη ζύμη στον πάγκο, που έχουμε προηγουμένως αλευρώσει ελαφρά, τη ζυμώνουμε ελάχιστα για να ξεφουσκώσει και με τη βοήθεια ενός πλάστη την ανοίγουμε σε φύλλο διαστάσεων 25*50εκ. περίπου.
  5. Ανακατεύουμε το βούτυρο της γέμισης με τα υπόλοιπα υλικά και πασπαλίζουμε το μείγμα πάνω από τη ζύμη. Πιάνουμε την κάτω πλευρά της ζύμης κατά μήκος και την τυλίγουμε προς τα πάνω σε ρολό. Μ’ ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε φέτες πάχους όσο ένα δάχτυλο περίπου και τις αραδιάζουμε σε 2 επίπεδα ταψάκια στρωμένα με χαρτί ψησίματος, αφήνοντας ένα μικρό περιθώριο μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν. Χτυπάμε το αυγό με λίγο νερό και μ’ ένα πινέλο αλείφουμε τα ρολά.
  6. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 40οC κι αφήνουμε μέσα τα ταψάκια για 20 λεπτά. Ύστερα ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 200οC στον αέρα και ψήνουμε για 10-12 λεπτά (από τη στιγμή που θα πιάσει θερμοκρασία ο φούρνος) περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
  7. Ετοιμάζουμε και το γλάσο: Ρίχνουμε σ’ ένα μπολ τη ζάχαρη άχνη, προσθέτουμε 1-2 κουταλιές καφέ κι ανακατεύουμε με σύρμα. Μόλις βγάλουμε τα ρολάκια από το φούρνο παίρνουμε μ’ ένα κουτάλι γλάσο και τα περιχύνουμε εδώ κι εκεί. Αφήνουμε να κρυώσουν και τα ξεκολλάμε από το χαρτί. Διατηρούνται σε μεταλλικά κουτιά και σε σακούλες.

 

 

Δείτε ακόμη