Τι είδος Gamer είσαι;

by k-Admin 3

Gaming. Μία λέξη που περιλαμβάνει πάρα πολλά και διαφορετικά πράγματα. Όπως και στην καθημερινή ζωή, έτσι και στον κόσμο των gamers, συναντάς ανθρώπους που καλύπτουν όλο το φάσμα των χαρακτήρων. Ο μοναχικός αυτόνομος gamer ή ο εκδηλωτικός και ομαδικός τύπος που παίζει συνεργατικά online παιχνίδια. Η γκάμα είναι ατελείωτη και κάθε κατηγορία παίκτη προτιμά τα δικά του παιχνίδια και το δικό του εξοπλισμό. Εσύ τι είδος Gamer είσαι;


Κατηγορίες παικτών ανάλογα με το Hardware



1

Console Gamers

Στην αρχή της ιστορίας του gaming υπήρξαν οι “κονσολάκηδες“. Κάτι δεδομένο, αφού οι παιχνιδομηχανές ήταν τα μόνα ηλεκτρονικά μέσα που προσέφεραν αυτή τη νέα διασκέδαση. Αναφερόμαστε στα λεγόμενα Arcades που αρχικά υποστήριζαν απλά και μονόχρωμα γραφικά, αλλά αργότερα έγιναν το σημείο αναφοράς στο Gaming. Το hardware αυτό έφερε την επανάσταση στο gaming δημιουργώντας μια νέα κατηγορία παιχνιδιού αλλά και παίκτη. Αυτές οι πρώιμες κονσόλες άλλαξαν τον όρο του “παιχνιδιού” και μετέτρεψαν την τηλεόραση σε διαδραστικό μέσο. Αν το καλοσκεφτείς οι κονσόλες κατάφεραν κάτι πραγματικά εκπληκτικό, κάτι που διαφορετικά δεν θα είχε καταφέρει κανένας άλλος. Είναι λογικό λοιπόν να υπάρχουν φανατικοί υποστηρικτές του Console Gaming, με επιχειρήματα και πείσμα που δεν σβήνει εύκολα.


Πως θα εντοπίσεις έναν Console Gamer

Σε αυτή την κατηγορία βρίσκεις τους παίκτες που έχουν πάντα μια δυνατή κονσόλα στο σαλόνι τους, απέναντι από έναν άνετο καναπέ. Στην κουζίνα θα υπάρχουν πάντα μερικά σακουλάκια με πατατάκια καθώς και έτοιμο pop-corn για να ασχολούνται όσοι χάσουν στον πρώτο γύρο. Ένας Gamer που αγαπάει τον εαυτό του και λατρεύει το χόμπι του, έχει φροντίσει να γεμίσει τη βιβλιοθήκη δίπλα στη TV με όλα τα παιχνίδια που έχει τερματίσει. Με μία ματιά βλέπεις όλη του την Gaming καριέρα με τα αγαπημένα του παιχνίδια να βρίσκονται σε ξεχωριστή θέση. Να περιμένεις να δεις ένα καλά ξεσκονισμένο PlayStation 4 με τουλάχιστον 2 χειριστήρια. Διαφορετικά θα δεις δίπλα του και ένα Xbox One με το Kinect να περιμένει τις κινήσεις σου.


Τα πλεονεκτήματα του Console Gaming

Ένας “κονσολάκιας” δεν θα χρειαστεί να ανησυχήσει για την ηλικία του εξοπλισμού του νωρίτερα από την τετραετία. Γνωρίζει ότι αγοράζοντας ένα Xbox One ή ένα PlayStation 4 θα απολαμβάνει μια σταθερή εμπειρία στα παιχνίδια που θα επιλέξει. Με λίγα λόγια το hardware που έχει στο σαλόνι του θα είναι ικανό να παίξει όλους τους τίτλους που θα εκδοθούν από την ημέρα κυκλοφορίας της κονσόλας, μέχρι και το τέλος της ζωής της. Σε αντίθεση με έναν υπολογιστή ο οποίος μπορεί σήμερα να είναι κορυφαίος αλλά σε δύο χρόνια θα παλεύει να ανταποκριθεί απέναντι στους απαιτητικούς τίτλους. Η κονσόλα είναι μια σταθερή βάση επάνω στην οποία οι δημιουργοί των παιχνιδιών ξέρουν ότι μπορούν να βασιστούν. Δεν θα αλλάξει η δομή της και όλοι οι gamers θα έχουν ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά στο μηχάνημά τους. Επομένως είναι εύκολο για τους προγραμματιστές να καταφέρουν μια ενιαία και σταθερή εμπειρία σε όλους τους gamers. Ένας PC Gamer δεν έχει την ίδια τύχη.


Προβλήματα που θα αντιμετωπίσει ο Console Gamer

Κάποιοι τίτλοι παιχνιδιών δεν θα εκδοθούν σε όλες τις κονσόλες. Αυτό δεν είναι τόσο μεγάλο μειονέκτημα αφού μερικοί τίτλοι δημιουργούνται για συγκεκριμένες κονσόλες, επειδή αυτές έχουν τo hardware που απαιτείται. Λαμπρό παράδειγμα σε αυτό είναι οι περισσότεροι τίτλοι της Nintendo που έχουν φτιαχτεί έτσι ώστε να αξιοποιούν το ειδικό hardware της κονσόλας. Δε χρειάζεται να ψάξεις παραπέρα από το χειριστήριο του Wii και τα αποσπόμενα controllers του Nintendo Switch για να βεβαιωθείς.


2

PC Gamers

Μια ακόμα μεγαλύτερη κατηγορία είναι αυτή των PC Gamers. Στο “αντίπαλο” στρατόπεδο από αυτό των Console Games, ο PC Gamer είναι βέβαιος για την τεχνική ανωτερότητα του εξοπλισμού του και δεν χάνει ευκαιρία να αντιπαρατεθεί σε κάποιον λάτρη της κονσόλας. Τις περισσότερες φορές το δίκαιο είναι με το μέρος του, αφού ένα Gaming PC μπορεί να ξεπεράσει και τη δυνατότερη κονσόλα, όποια και αν είναι αυτή. Ένας PC Gamer πρέπει όμως να αναγνωρίσει και τα μειονεκτήματα ενός Gaming PC που τις περισσότερες φορές είναι το αυξημένο κόστος. Η ευελιξία που προσφέρει ένας υπολογιστής μέσω των συνεχών αναβαθμίσεων φέρει και την αντίστοιχη επιβάρυνση στο πορτοφόλι. Ευτυχώς που οι κάρτες γραφικών και οι επεξεργαστές έχουν φτάσει σε τέτοια επίπεδα ισχύος που δεν χρειάζεται να έχεις την καλύτερη κάρτα και τον ακριβότερο επεξεργαστή για να χαρείς τα αγαπημένα σου παιχνίδια σε φουλ γραφικά.


Πως θα εντοπίσεις έναν PC Gamer

Ο PC Gamer δεν έχει ανάγκη την τηλεόραση για να παίξει τα games του, αφού μπορεί και απολαμβάνει ανώτερα γραφικά στο monitor του υπολογιστή. Ένα άλλο στοιχείο του καμουφλάζ είναι η διπλή ιδιότητα του υπολογιστή. Ακόμα και το ακριβότερο Gaming PC θα χρησιμοποιείται και για κάποιον άλλο σκοπό. Από το απλό surfing στο Internet μέχρι την επεξεργασία εικόνας και βίντεο. Δεν αποκλείεται ένα Gaming PC να γράφει και κάποιο απλό κείμενο στο Microsoft Office, αφήνοντας την κάρτα γραφικών του να ξαποστάσει για λίγο. Άρα βρίσκεται σε ένα γραφείο όπως ένας οποιοσδήποτε άλλος υπολογιστής. Πως λοιπόν θα εντοπίσεις τον PC Gamer; Για αρχή, από το άδειο του σαλόνι. Η τηλεόραση (αν υπάρχει) θα χρησιμοποιείται μόνο για καμιά ταινία η κάτι αντίστοιχο. Δεν θα δεις τίτλους παιχνιδιών στη βιβλιοθήκη και μάλλον δεν θα υπάρχει εκεί κοντά καμία πρόσφατη κονσόλα. Θα τον προδώσει όμως η παρουσία ενός μηχανικού πληκτρολογίου και κάποιο πολύχρωμο gaming mouse. Οι περισσότεροι τίτλοι των παιχνιδιών θα βρίσκονται μέσα στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή και θα τους δεις όλους μόνο αν ανοίξεις τον λογαριασμό του στο Steam.


Τα πλεονεκτήματα του PC Gaming

Η παρουσία του Steam είναι από μόνη της ένα μεγάλο προνόμιο που απολαμβάνουν αποκλειστικά οι PC Gamers. Μια πλατφόρμα με χιλιάδες τίτλους που προσφέρει συχνά μεγάλες εκπτώσεις που ξεπερνούν και το 80%. Αν αυτό δεν ήταν αρκετό πλεονέκτημα απέναντι στις άλλες κατηγορίες gaming, τότε η δυνατότητα για συνεχείς αναβαθμίσεις, είναι. Ένας PC Gamer δεν θα ανησυχήσει ποτέ για το εάν θα παίζει το αγαπημένο του παιχνίδι σε 4K. Ξέρει ότι με την κατάλληλη κάρτα γραφικών θα μπορεί. Αν δεν θέλει να κάνει κάποια νέα αγορά μόνο και μόνο για να δοκιμάσει έναν τίτλο, θα παίξει λίγο με το overclock. Χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις και χωρίς κανένα πρακτικό κίνδυνο, ένας gamer που ξέρει τα βασικά μπορεί να ανεβάσει τις επιδόσεις του υπολογιστή του. Κάτι που δεν μπορεί να κάνει ένας Console Gamer.

Σε ένα δυνατό υπολογιστή μπορείς να καταγράφεις το παιχνίδι σου ή να το κάνεις stream ζωντανά μέσα από το YouTube ή το Twitch. Το streaming δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο του PC Gamer. Όμως αυτό μπορεί να παραμετροποιηθεί καλύτερα μέσα από το PC. Το τελευταίο πλεονέκτημα του PC Gamer είναι πως αυτός μπορεί να παίξει όλα τα παιχνίδια που φτιάχτηκαν ποτέ. Αρκεί να έχει τον κατάλληλο emulator.


Προβλήματα που θα αντιμετωπίσει ο PC Gamer

Η συνεχής αναβάθμιση είναι δίκοπο μαχαίρι. Από τη μια κερδίζεις σε επιδόσεις και δεν βγαίνεις έξω από το παιχνίδι, από την άλλη πρέπει να έχεις συνέχεια το νου σου στα καινούρια μοντέλα των καρτών γραφικών, τις νέες και ταχύτερες μνήμες και (σπανιότερα) τους όλο και νεότερους επεξεργαστές. Αν σου αρέσει να ανακατεύεσαι με αυτά τα πράγματα τότε το PC Gaming είναι για εσένα. Αν δεν θέλεις να σκοτίζεσαι με τεχνικά θέματα, μια κονσόλα είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεσαι. Ένα άλλο πιθανό πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει ο PC Gamer έχει να κάνει με τη φορητότητα. Ένα μεγάλο desktop PC δεν μπορείς να το κάνεις βόλτες ούτε να το μεταφέρεις στους φίλους σου για LAN Party. Ευτυχώς η λύση υπάρχει και λέγεται Gaming Laptop. Όμως και πάλι χρειάζεται να κουβαλήσεις αρκετά κιλά στην πλάτη σου.


Υποκατηγορίες


Μιας και μιλάμε για φορητότητα, δεν πρέπει να αφήσουμε απ` έξω τους Gamers που λατρεύουν να κουβαλάνε μαζί όλα τους τα παιχνίδια. Ο λόγος γίνεται για το Portable Gaming, έναν όρο που περιλαμβάνει πάρα πολλά και διαφορετικά χαρακτηριστικά.


3

Portable Gamer

To PS Vita και το GameBoy μαζί με το Nintendo Switch έχουν χτίσει το όνομα γύρω από το φορητό gaming. Τα δύο πρώτα ονόματα είναι πασίγνωστα, με το GameBoy να αναγνωρίζεται από παλαίμαχους του gaming. Tο PS Vita έχει φέρει τα πάνω – κάτω με το επαναστατικό streaming που καταφέρνει με το PlayStation 4. Όταν ακούς Nintendo Switch δεν μπορείς παρά να υποκλιθείς στο ανώτερο επίπεδο χειρισμού που προσφέρει, μέσα από τα αποσπόμενα controllers και το HD Rumble. Τι χαρακτηρίζει λοιπόν το φορητό gaming; Η δυνατότητα να ξεκινάς το παιχνίδι σου από την άνεση του κρεβατιού σου και να κερδίζεις το τελικό boss περιμένοντας το λεωφορείο. Δεν θα προλάβεις να βαρεθείς ποτέ γιατί όπου και αν βρεθείς, θα μπορείς να αγνοήσεις τον κόσμο γύρω σου και να συνεχίσεις το gaming. Χωρίς καλώδια και χωρίς φασαρίες.

Σε αυτή την κατηγορία βρίσκονται και όσοι περιορίζουν τη gaming εμπειρία τους μόνο μέσα από το κινητό τους τηλέφωνο. Τώρα που κινητά και tablets στριμώχνουν δυνατά specs μέσα σε λίγα γραμμάρια, το portable gaming φτάνει σε όλο και περισσότερους χρήστες. Με διαφορετικές επιδόσεις από ότι τα “ολοκληρωμένα” portable consoles και περιορισμένες δυνατότητες χειρισμού (λόγο της touchscreen), το portable gaming μεταλλάσσεται και καταφέρνει να μπει στη τσέπη όλων μας.


4

Casual Gamer

Αυτός ο τύπος παίκτη δεν ανήκει σε κάποια κατηγορία. Είναι μια κατηγορία από μόνος του. Είναι συνήθως αυτός που πάντα ήθελε να παίξει το GTA4, αλλά δεν το έκανε μέχρι που βγήκε το GTA5. Συνήθως Casual Gamer λέμε αυτόν που παίζει λίγο από όλα, χωρίς να είναι φανατικός για τίποτα. Σήμερα του αρέσει αυτός ο τίτλος και αύριο ο επόμενος, χωρίς να υπάρχει κάποιο παιχνίδι που θα τον κάνει να χοροπηδάει από χαρά. Στη φύση ο Casual Gamer μερικές φορές μπερδεύεται με τον Portable Gamer, κυρίως επειδή προτιμά να παίζει παιχνίδια στο κινητό του. Όμως μια προσεκτική παρατήρηση θα προδώσει την πραγματική του ιδιότητα.


5

Streamer

Στην τελευταία κατηγορία παίκτη βρίσκεται μια ξεχωριστή προσωπικότητα. Ο παίκτης που δεν θέλει να παίζει τα παιχνίδια και προτιμά να τα βλέπει. Ο λόγος γίνεται για όλους αυτούς που ενδιαφέρονται πραγματικά για ένα παιχνίδι, την ιστορία και το ύφος του, τα game mechanics και τα γραφικά του. Δεν ενδιαφέρεται όμως να το παίξει. Οι “παίκτες” αυτοί δεν θέλουν να βρίσκονται στο τιμόνι του παιχνιδιού και προτιμούν να δουν κάποιον άλλο να ολοκληρώνει τον τίτλο. Οι συνθήκες που θα οδηγήσουν έναν gamer σε αυτό τον δρόμο είναι πολλοί.

 

  1. Ευκολία
    Είναι πολύ ευκολότερο να παρατηρείς παρά να επενδύεις. Ένα παιχνίδι μπορεί να χρειάζεται πολλές ώρες για να ολοκληρωθεί. Ειδικά ένα RPG μπορεί να θέλει πολλές ώρες για να φτιάξεις όλα τα αντικείμενα και να εντοπίσεις όλα τα κρυφά εργαλεία. Το λεγόμενο grinding που σε βάζει να κάνεις τα ίδια και τα ίδια για πολλές ώρες, δεν είναι κάτι που θέλουν να κάνουν όλοι. Είναι προτιμότερο να κάνει κάποιος άλλος τη βρώμικη δουλειά και εσύ να χαρείς την ουσία του παιχνιδιού.
  2. Αδυναμία αγοράς
    Ίσως να μην έχει τη δυνατότητα ο παίκτης να αγοράσει μια κονσόλα τελευταίας γενιάς, ή να μην μπορεί να φτιάξει ένα δυνατό gaming PC. Σε αυτή την περίπτωση το να δει το παιχνίδι σε streaming είναι η μόνη λύση.
  3. Προτιμά να συμμετέχει από απόσταση
    Υπάρχουν εκατοντάδες ομαδικά παιχνίδια που θέλουν δύο ομάδες να μάχονται για το έπαθλο, και με τους θεατές να συμμετέχουν μέσω streaming. Τα E-Sports είναι ένας όρος με μεγάλο buzz τον τελευταίο καιρό και σίγουρα θα τα έχει πάρει το μάτι σου. Ένας αγώνας σε Counter Strike ή μια αψιμαχία στο League of Legends θα μαζέψει ιντερνετικούς οπαδούς, που θα εμψυχώσουν την αγαπημένη τους ομάδα αλλά και θα διδαχτούν από τους επαγγελματίες της. Τα E-Sports είναι μια κατηγορία από μόνα τους, με το streaming να αποτελεί απαραίτητο εργαλείο για τη διεξαγωγή τους.


Πάντως οι Gamers συνήθως δεν ανήκουν αυστηρά σε μία από τις παραπάνω κατηγορίες. Οι περισσότεροι από εμάς βρίσκουν αξία σε κάθε διαφορετική πλατφόρμα gaming. Σε κάθε διαφορετική λογική. Όλοι όμως έχουμε μια ιδιαίτερη προτίμηση σε κάτι… Εσύ λοιπόν, τι είδος Gamer είσαι;

Μπορείς να δεις ακόμη