Η αγορά μίας ποιοτικής τηλεόρασης ή ενός καλού γενικά μόνιτορ πάντα ήταν σημαντική για ένα νοικοκυριό. Μάλιστα, η ίδια η οθόνη πλέον συνδέεται με πληθώρα συσκευών (π.χ. κονσόλες, κινητά), ενώ διαθέτει και smart λειτουργίες (όπως είναι η πλοήγηση στο διαδίκτυο και η αναπαραγωγή multimedia αρχείων). Οπότε, όσο πιο ποιοτική είναι η εικόνα τόσο καλύτερη είναι και η συνολική εμπειρία στο σύγχρονο δικτυωμένο σπίτι.
Έτσι, ενώ πολλοί χρήστες εστιάζουν σε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, συχνά λησμονούν ένα από τα πλέον σημαντικά που δεν είναι άλλο από την HDR δυνατότητα! Όπως θα διαπιστώσεις σύντομα η καινοτομία αυτή είναι πολύ σημαντική και ενδιαφέρει τους πάντες και ειδικά τους λάτρεις ταινιών και σειρών, αλλά και τους gamers.
HDR
Το HDR σημαίνει High Dynamic Range που στα ελληνικά μεταφράζεται ως «Υψηλό Δυναμικό Εύρος» και αφορά τη φωτεινότητα που μπορεί να προβάλλει μια οθόνη, αλλά και τις χρωματικές της ικανότητες.
Ειδικότερα, ενώ η τεχνολογία εξελίσσεται συνεχώς, εδώ και πολλές δεκαετίες το λεγόμενο «πραγματικό χρώμα» (8 bit RGB) ήταν το βασικό πρότυπο απεικόνισης εικόνας. Υποστηρίζει μία παλέτα μόλις 16 εκατομμυρίων χρωμάτων την ώρα που το ανθρώπινο μάτι διακρίνει περισσότερα! Ταυτόχρονα, δεν υπήρχε σαφής προτυποποίηση για έννοιες όπως η φωτεινότητα ή για το τι θα έπρεπε να ορίζεται ως «καθαρό» μαύρο ή άσπρο! Δηλαδή, δεν υπήρχε ένας ορισμένος αυστηρά τρόπος ώστε οι χρήστες να απολαύσουν τις πραγματικά νέες δυνατότητες της τεχνολογίας στο μέγιστο.
Σαν να μην έφτανε αυτό, πολλοί κατασκευαστές κυκλοφόρησαν μόνιτορ με λογότυπα HDR, απλά για να ξεχωρίσουν από τον ανταγωνισμό, αλλά και την παλιά λογική των SDR (Standard Dynamic Range) τηλεοράσεων.
Ευτυχώς, πριν λίγα χρόνια υπήρξε μία ομαλοποίηση και πλέον υπάρχουν τρία συγκεκριμένα και σαφώς ορισμένα πρότυπα για να διαλέξει κάθε κατασκευαστής. Αυτά είναι τα Ultra HD Premium, Dolby Vision και HLG.
Συγκεκριμένα, το πρώτο συμφωνήθηκε από τους περισσότερους κατασκευαστές τηλεοράσεων ή αντίστοιχου εξοπλισμού και ανάμεσα σε πολλά αφορά τη μέγιστη και ελάχιστη φωτεινότητα, τη χρωματική γκάμα, αλλά και τα επίπεδα μαύρου και λευκού. Το δεύτερο είναι της γνωστής εταιρίας Dolby και αφορούσε αρχικά κινηματογράφους με ψηφιακή προβολή, αλλά σταδιακά πέρασε και στις τηλεοράσεις. Εστιάζει στην πιστή απεικόνιση της εικόνας σε κάθε σκηνή και καρέ. Το τελευταίο, αφορά τη μετάδοση τηλεοπτικού σήματος και δημιουργήθηκε από τη συνεργασία του BBC με το ιαπωνικό δίκτυο NHK.
Γενικά, όταν πλέον ο καταναλωτής βλέπει το HDR logo γνωρίζει ότι με δυναμικό τρόπο η εικόνα του θα υποστηρίζει περισσότερα χρώματα, αλλά και μεγαλύτερη ποικιλία αποχρώσεων για τις ίδιες ζώνες χρωμάτων σε σχέση με την παλαιότερη τεχνολογία. Όμως, κυρίως θα περιμένει να έχει αυξημένη «λαμπρότητα» (ή αλλιώς luminance) που διαφέρει από τη «φωτεινότητα» (brightness). Για να γίνει πιο κατανοητό το brightness αφορά στο σύνολο της εικόνας, ενώ το πρώτο μετρά τη διαφορά ανάμεσα στα πιο σκούρα και ανοιχτά χρώματα όταν αυτά προβάλλονται ταυτόχρονα.
Τα οφέλη
Τα πλεονεκτήματα είναι προφανή: πιο πολλά λαμπερά χρώματα, πιο πολλά διαθέσιμα χρώματα, πιο πολλά ταυτόχρονα χρώματα στην οθόνη, καλύτερη και πιο ποιοτική απεικόνιση και τελικά πιο αληθοφανή εικόνα! Και φυσικά τέρμα η λογική του παλιού true color!
Ήδη από το μακρινό 2010 έρευνες είχαν δείξει με απόλυτο και συντριπτικό τρόπο ότι σχεδόν όλοι οι θεατές έβρισκαν καλύτερη συνολικά μία τηλεόραση υψηλής ανάλυσης (HD) αλλά με τεχνολογία HDR, παρά μία τηλεόραση με μεγαλύτερη ανάλυση (4Κ, δηλαδή πιο υψηλής HD) αλλά χωρίς HDR! Γι’ αυτό και η τεχνολογία αυτή γίνεται πλέον στάνταρ ακόμα και οθόνες smartphone και tablet.
Τέλος, αυξάνεται εκθετικά το περιεχόμενο προβολής που θα εκμεταλλεύεται πλήρως το HDR. Έτσι, υποστηρίζεται από τα περισσότερα Ultra-HD Blu-Ray, από τα νέα codecs συμπίεσης βίντεο και εικόνας, αλλά και από streaming υπηρεσίες (όπως το Netflix). Φυσικά, οι νεότερες κονσόλες (XBOX One X & Series X/S ή PlayStation 4 Pro & 5) ουσιαστικά χρειάζονται HDR TV, ενώ και οι δημιουργοί videogames το υποστηρίζουν επίσης με εντυπωσιακά αποτελέσματα.