Τόσο τα ερασιτεχνικά όσο και τα επαγγελματικά drones έχουν σημειώσει ραγδαία τεχνολογική εξέλιξη τα τελευταία χρόνια – χαρακτηριστικό παράδειγμα τα τελευταία μοντέλα της DJI. Ωστόσο, η διάρκεια ζωής της μπαταρίας εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό ζήτημα για τους περισσότερους κατόχους drone. Παρά τις πιο ισχυρές κάμερες, τους προηγμένους ανιχνευτές σύγκρουσης και τα εξελιγμένα συστήματα πλοήγησης, ακόμα και σε ιδανικές συνθήκες πτήσης, τα περισσότερα drones δεν θα πετάξουν πάνω από 20-25 λεπτά.
Ειδικά σε ό,τι αφορά στα πιο οικονομικά drones, τείνουν να έχουν ακόμα μικρότερους χρόνους πτήσης. Ωστόσο, μπορείς να λάβεις μέτρα για να παρατείνεις τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας σου και να απολαύσεις περισσότερο χρόνο πτήσης με το τετρακόπτερό σου.
Παρακάτω, ακολουθούν 10 συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να μεγιστοποιήσεις τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας του drone σου.
Αφαίρεσε την κάμερα (αν δεν την χρειάζεσαι)
Είναι μεγάλο πλεονέκτημα να μπορείς να “κουμπώσεις” μια κάμερα στο drone σου και να καταγράφεις την πτήση σου, αλλά αν δεν έχεις σκοπό να την αξιοποιήσεις για αεροφωτογράφιση/ αεροβιντεοσκόπηση, μπορείς αν θέλεις να την αφαιρέσεις από το drone σου. Εκτός ότι προσθέτει επιπλέον βάρος στο drone, πολλές κάμερες τροφοδοτούνται από τη μπαταρία του drone, μειώνοντας έτσι τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας με ταχύτερο ρυθμό. Επιπλέον, το drone χρησιμοποιεί περισσότερη ισχύ για να αντισταθμίσει το πρόσθετο βάρος.
Αφαίρεσε το περιττό βάρος
Δεν είναι μόνο η κάμερα που προσθέτει επιπλέον βάρος στο drone σου, υπάρχουν κι άλλα εξαρτήματα που μπορείς να αφαιρέσεις (εφόσον δεν τα χρειάζεσαι).
Με άλλα λόγια, όσο περισσότερο βάρος προσθέτεις στο drone σου, τόσο περισσότερη ενέργεια θα χρησιμοποιεί για να μείνει ψηλά, μειώνοντας έτσι τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Καλό είναι λοιπόν να αφαιρέσεις τυχόν εξαρτήματα που δεν είναι απολύτως αναγκαία, όπως π.χ. τα φίλτρα φακού ή τα προστατευτικά ελίκων. Τα τελευταία, ωστόσο, είναι ένα απαραίτητο αξεσουάρ για τους αρχάριους χρήστες που κάνουν τα πρώτα τους βήματα στο χώρο των drones. Επομένως, αφαίρεσε τα προστατευτικά ελίκων μόνο αν είσαι έμπειρος χρήστης και ξέρεις να χειρίζεσαι καλά το drone.
Επίλεξε μπαταρία μεγαλύτερης χωρητικότητας
Τα περισσότερα τετρακόπτερα είναι εξοπλισμένα με μπαταρίες μεσαίας κατηγορίας που δεν σου προσφέρουν τη μεγαλύτερη διάρκεια πτήσης. Εάν θέλεις πραγματικά μεγαλύτερους χρόνους πτήσης, θα χρειαστεί ν` αναβαθμίσεις τη μπαταρία του drone σου, επιλέγοντας μία μεγαλύτερης χωρητικότητας. Ενδεικτικά, μία μπαταρία χωρητικότητας 5870 mAh μπορεί να σου προσφέρει έως και 30 λεπτά πτήσης – ανάλογα το μοντέλο και τις συνθήκες πτήσης.
Θα πρέπει, ωστόσο, να λάβεις υπόψη ότι μία μπαταρία μεγαλύτερης χωρητικότητας θα προσθέσει επιπλέον βάρος στο drone σου. Συνήθως, όσο μεγαλύτερη είναι η μπαταρία, τόσο μεγαλύτερο και το βάρος της. Εάν η μπαταρία είναι αρκετά βαριά, το πρόσθετο βάρος απλά θα ισοσταθμίσει την πρόσθετη ισχύ. Επομένως, θα πρέπει να υπολογίσεις και το επιπλέον βάρος της μπαταρίας, όταν επιλέγεις μια αναβάθμιση.
Πειραματίσου με το μέγεθος των ελίκων
Το μέγεθος των ελίκων του drone μπορεί να επηρεάσει την ποσότητα ισχύος που χρησιμοποιείς. Εάν σκοπεύεις να τοποθετήσεις μια κάμερα στη συσκευή σου, ίσως να θέλεις να εξετάσεις την τοποθέτηση μεγαλύτερων ελίκων.
Εάν δεν χρησιμοποιείς κάμερα, μια μικρότερη έλικα μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή. Αφού έχεις τοποθετήσει το μέγεθος των ελίκων που προτείνει ο κατασκευαστής, μπορείς να ξεκινήσεις τους πειραματισμούς ώστε να βρεις ποιο είναι το κατάλληλο μέγεθος ελίκων για το drone σου. Σημείωσε πόσο χρόνο διαρκεί η μπαταρία σου για να δεις ποιο μέγεθος έλικας σου προσφέρει το μεγαλύτερο χρόνο πτήσης.
Έλεγξε τις καιρικές συνθήκες πριν την πτήση
Η πτήση κάτω από κατάλληλες συνθήκες είναι επίσης σημαντικός παράγοντας για τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Αν χρησιμοποιείς το drone σου σε εξωτερικούς χώρους, καλό είναι να αποφύγεις την πτήση κατά τη διάρκεια ανέμων ή βροχερών συνθηκών.
Πετώντας το drone σου ενώ επικρατούν άσχημες καιρικές συνθήκες, αποτελεί πρόκληση ακόμα και για τους πιο έμπειρους χρήστες. Ποτέ μην “πετάς” σε βροχή ή χιονοθύελλα και να αποφεύγεις τον άνεμο όσο το δυνατόν περισσότερο. Όσο δυνατός είναι ο αέρας, τόσο περισσότερη ενέργεια χρησιμοποιεί το drone για να σταθεροποιηθεί, με αποτέλεσμα να μειώνεται στο μισό η διάρκεια ζωής της μπαταρίας.
Η υγρασία και οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορούν επίσης να επηρεάσουν τόσο την αυτονομία του drone σου, όσο και το προσδόκιμο ζωής της μπαταρίας. Ειδικά σε θερμοκρασίες κάτω από 10 βαθμούς Κελσίου, οι μπαταρίες λιθίου τείνουν να υπολειτουργούν, με αποτέλεσμα να ελλοχεύει ο κίνδυνος να προκληθεί ξαφνική διακοπή λειτουργίας του drone.
Επομένως, προτίμησε συνθήκες άπνοιας (είτε ένα ελαφρύ αεράκι το πολύ) και χαμηλά ποσοστά υγρασίας εάν θέλεις να πετύχεις μέγιστη αυτονομία. Αυτό θα σου επιτρέψει ν` αξιοποιήσεις στο έπακρο τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας σου.
Ακολούθησε τον κανόνα 40-80%
Μέχρι πριν από μερικά χρόνια, ήταν καλή πρακτική να φορτίζουμε πλήρως τις επαναφορτιζόμενες μπαταρίες και να τις αποφορτίζουμε τελείως (πριν επαναφορτίσουμε).
Τα πράγματα όμως έχουν αλλάξει, και αν χρησιμοποιείς μπαταρία ιόντων λιθίου για να τροφοδοτήσεις το drone σου, η παραπάνω τακτική μπορεί να συντομεύσει τη συνολική διάρκεια ζωής της μπαταρίας σου.
Οι μπαταρίες λιθίου έχουν κάποιο συγκεκριμένο προσδόκιμο ζωής: Μία τυπική μπαταρία λιθίου μπορεί να φορτιστεί πλήρως και να αποφορτιστεί εντελώς μεταξύ 300 και 500 κύκλων πριν αντικατασταθεί. Έτσι, κάθε φορά που “στραγγίζεις” την μπαταρία, μειώνεται και η διάρκεια ζωής της.
Μπορείς εύκολα να επεκτείνεις τη συνολική διάρκεια ζωής της μπαταρίας σου απλά φορτίζοντάς την όταν φτάσει περίπου στο 50% ή μεταξύ 40 και 80%. Έτσι, κατά γενικό κανόνα, μπορείς επίσης να αποφεύγεις και την υπερφόρτιση των μπαταριών.
Φόρτιση μπαταρίας και υψηλές θερμοκρασίες
Η θερμοκρασία μπορεί επίσης να επηρεάσει το προσδόκιμο ζωής της μπαταρίας. Οι μπαταρίες πολυμερών λιθίου (ή αλλιώς LiPo) που συναντάμε στα περισσότερα drones είναι ευαίσθητες στην υπερθέρμανση: η φόρτιση της μπαταρίας σε υψηλές θερμοκρασίες (π.χ. σε περίοδο καύσωνα) μπορεί να μειώσει τη διάρκεια ζωής της. Επομένως θα πρέπει να τη φορτίζεις σε δροσερό περιβάλλον.
Απόφυγε τη φόρτιση της μπαταρίας αμέσως μετά τη χρήση – όταν είναι ακόμα ζεστή, δηλαδή – και φρόντισε να τη φορτίζεις σε θερμοκρασία δωματίου: από τη στιγμή που πέρασε κάποιο χρονικό διάστημα μετά τη χρήση, μέχρι να επανέλθει σε φυσιολογική θερμοκρασία. Όταν δεν χρησιμοποιείται, φρόντισε να την αποθηκεύεις σε ξηρό, δροσερό σημείο και ποτέ σε μέρη που θα τη “βλέπει” ο ήλιος.
Θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιείς πάντα ειδικά προστατευτικά σακίδια για την αποθήκευση ή και μεταφορά των μπαταριών του drone σου. Απόφυγε τα κοινά σακίδια/ θήκες ταξιδιού για μακροχρόνια αποθήκευση των μπαταριών, καθώς τα υλικά που χρησιμοποιούν (αφρός, πλαστικό) συμβάλλουν στην αύξηση της θερμοκρασίας της μπαταρίας, ενώ είναι εξαιρετικά εύφλεκτα.
Αξίζει να αναφερθεί ότι πολλά σακίδια μεταφοράς για drone διαθέτουν ξεχωριστό χώρο για την αποθήκευση των μπαταριών, καθώς και επιπλέον θήκες για φίλτρα και αξεσουάρ, ώστε να μεταφέρεις με ασφάλεια το drone σου ενώ ταξιδεύεις.
Μην αφήνεις να αποφορτίζει εντελώς η μπαταρία κατά τη διάρκεια της πτήσης
Εκτός από το γεγονός ότι η πλήρης αποφόρτιση δεν είναι καλή τακτική για το προσδόκιμο ζωής της μπαταρίας, μπορεί να επιφέρει και άλλες αρνητικές συνέπειες στην εμπειρία σου μ` ένα drone.
Μπορεί να είναι αρκετά δελεαστικό να χρησιμοποιείς μέχρι και την τελευταία “ρανίδα” της μπαταρίας όταν πετάς, αλλά αυτά τα 4-5 επιπλέον λεπτά χρόνου πτήσης δεν αξίζουν τη ζημιά που μπορεί να προκαλέσουν τόσο στην μπαταρία όσο και στο ίδιο το drone. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν πρέπει ν` αγνοείς την ειδοποίηση χαμηλής στάθμης μπαταρίας, καθώς από τη μία μειώνεται κατακόρυφα το προσδόκιμο ζωής της μπαταρίας, από την άλλη ίσως να μην προλάβεις να προσγειώσεις το drone σου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Γι` αυτό λοιπόν είναι σοφότερο να προσγειώνεις το drone σου ακόμα και πριν εμφανιστεί η ειδοποίηση χαμηλής στάθμης μπαταρίας. Άλλωστε, μπορείς να συνεχίσεις τη διασκέδαση ή την εργασία σου έχοντας πάντα μαζί σου εφεδρικές μπαταρίες!
Φόρτισε τη σωστή στιγμή
Εάν έχεις τη συνήθεια να φορτίζεις τη μπαταρία σου μερικά 24ωρα πριν σχεδιάσεις να χρησιμοποιήσεις το drone σου, τότε πρέπει ν` αλλάξεις συνήθεια, καθώς με αυτόν τον τρόπο μειώνεις ακούσια τη ζωή της μπαταρίας σου.
Τα περισσότερα μοντέλα drones διαθέτουν μπαταρίες με δυνατότητα αυτόματης αποφόρτισης, καθώς δεν πρέπει να αποθηκεύονται για μεγάλο χρονικό διάστημα ενώ είναι πλήρως φορτισμένες, προκειμένου να αποφευχθεί οποιοδήποτε ατύχημα. Έτσι, όσο μεγαλύτερο διάστημα μεσολαβεί μέχρι την επόμενη πτήση του drones σου, τόσο μεγαλύτερη είναι και η “διαρροή”. Επομένως, για να πετύχεις τη μέγιστη δυνατή αυτονομία, καλό είναι να φορτίζεις τη μπαταρία σου λίγες ώρες πριν από την πτήση.
Μην πετάς πολύ “επιθετικά”
Εάν ανησυχείς σχετικά με τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας του drone σου, τότε καλό είναι ν` αποφύγεις τα διπλά flips και τους απότομους ελιγμούς. Προτιμώντας μια πιο ομαλή πτήση, θα επεκτείνεις κατακόρυφα την αυτονομία του drone σου και θα απολαύσεις περισσότερο χρόνο πτήσης.
Οι παραπάνω συμβουλές μπορούν να σε βοηθήσουν να αξιοποιήσεις στο έπακρο τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας του drone σου, κάτι που μεταφράζεται σε μεγαλύτερη διάρκεια πτήσης. Ωστόσο, μην περιμένεις “θαύματα”. Αν, για παράδειγμα, το drone σου διαθέτει αυτονομία 10 λεπτά πτήσης, δεν είναι καθόλου ρεαλιστικό να περιμένεις χρόνους πτήσεις 20+ λεπτών εφαρμόζοντας απλά τις παραπάνω συμβουλές. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να έχεις πάντα μαζί σου ένα επιπλέον σετ μπαταριών, ώστε να μπορείς να συνεχίσεις τη διασκέδαση ακόμα και μετά την αποφόρτιση της πρώτης μπαταρίας σου.