Το Android 14 κυκλοφόρησε με ενδιαφέρουσες νέες λειτουργίες και αναβαθμίσεις

by Zikou Stella

To Android είναι το πλέον δημοφιλές λειτουργικό σύστημα για κινητά, τάμπλετ και άλλες φορητές συσκευές, αφού τα προϊόντα που το αξιοποιούν είναι με διαφορά τα περισσότερα και τα πιο διαφοροποιημένα σε κατασκευαστές, αλλά και σε hardware, στην παγκόσμια αγορά.

Φυσικά, σχεδόν κάθε χρόνο η Google κυκλοφορεί μία νέα αναβαθμισμένη έκδοση με επιπλέον λειτουργικότητα και δυνατότητες και έτσι τον φετινό Οκτώβριο κυκλοφόρησε επίσημα η έκδοση 14 του δημοφιλούς OS.

Ειδικότερα, το Android 14 δίνει εξτρά έμφαση σε θέματα ασφάλειας, προσωποποίησης, προσβασιμότητας και υγείας, όπως φαίνεται και από το σχετικό προωθητικό βίντεο.

 

 

Άρα, προσφέρονται περισσότερες ρυθμίσεις παραμετροποίησης των μενού και των οθονών, με νέα template για κλείδωμα, άλλα και widget και wallpaper με AI χαρακτηριστικά. Επίσης, θα βελτιωθεί η HDR υποστήριξη, ενώ θα υπάρχουν και μονόχρωμα θέματα για μία πιο μινιμαλιστική προσέγγιση.

Επιπλέον, έχουν γίνει πολλές βελτιώσεις ασφάλειας και προσφέρεται ένα νέο αναβαθμισμένο εξαψήφιο PIN σύστημα. Στην ίδια λογική, ως χρήστης θα έχεις περισσότερο και πληρέστερο έλεγχο και διαφάνεια σχετικά με τα δικαιώματα και τη χρήση των εγκατεστημένων app, αλλά και την κοινή χρήση δεδομένων που αυτά κάνουν ειδικά με τρίτους (data sharing and location).

Παράλληλα, για πρώτη φορά μπορείς να χρησιμοποιήσεις την κάμερα του τηλεφώνου σου ως webcam, δηλαδή να την συνδέσεις με έναν υπολογιστή για να τρέξεις κάποια από τις δημοφιλείς εφαρμογές επικοινωνίας (π.χ. Zoom ή MS Teams).

 

Νέο feature είναι και το Health Connect, το οποίο σου προσφέρει ένα κεντρικό μέρος με όλες τις ρυθμίσεις για την αποθήκευση των δεδομένων υγείας και φυσικής σου κατάστασης (και από τρίτες εφαρμογές), για να είναι όλα μαζεμένα σε ένα σημείο και εύκολα προσβάσιμα. Προφανώς, αυτό γίνεται με κρυπτογράφηση για την καλύτερη δυνατή προστασία των προσωπικών σου δεδομένων.

Επιπρόσθετα, το Google Home είναι το ανανεωμένο κεντρικό hub μέσα από το οποίο έχεις άμεση πρόσβαση στο έξυπνο διασυνδεμένο σπίτι σου. Δηλαδή έχεις άμεσο έλεγχο όλων των συσκευών που μπορούν να συνδέονται και να ελέγχονται ιντερνετικά στην οικία σου στη λογική του Internet of Things.

Ακόμη, έχουν προστεθεί και νέα χρήσιμα χαρακτηριστικά προσβασιμότητας, όπως το να αναβοσβήνει το φλας όταν έρχεται κάποια ειδοποίηση, περισσότερα ακουστικά βοηθήματα, ένας βελτιωμένος μεγεθυντικός φακός κ.α.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείς να τσεκάρεις την επίσημη σελίδα, ενώ το Android 14 κυκλοφόρησε άμεσα στις Pixel συσκευές της Google και σταδιακά μέσα σε αυτό το έτος θα είναι διαθέσιμο και στα προϊόντα των άλλων μεγάλων κατασκευαστών, όπως της Samsung, Xiaomi, Realme και Sony.

 

Μπορείς να δεις ακόμη