Το ραδιόφωνο στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή

by Aggeliki Tsoukana

Η παγκόσμια ημέρα ραδιοφώνου τιμάται κάθε χρόνο στις 13 Φεβρουαρίου. Καθιερώθηκε με απόφαση της UNESCO με σκοπό την ανάδειξη του ραδιοφώνου ως μέσο έκφρασης στα ερτζιανά.

Το ραδιόφωνο ως συσκευή, είναι ο δέκτης που λαμβάνει τα σήματα των ραδιοφωνικών εκπομπών μέσω μιας κεραίας και τα μετατρέπει σε ήχο μέσω του ηχείου.

Από τις πρώτες λυχνίες στις αρχές του 20ου αιώνα και τα πρώτα τρανζίστορ στα μέσα της δεκαετίας του 1950, το ραδιόφωνο έχει ωριμάσει, έχει εξελιχθεί, και ακόμα και σήμερα, αποτελεί σταθερή αξία!

 

 

Ραδιοφωνική απόλαυση σε ποιότητα ψηφιακού ήχου

Τα περισσότερα σύγχρονα επιτραπέζια ραδιόφωνα και φορητά ραδιόφωνα διαθέτουν ψηφιακό δέκτη με δυνατότητα αποθήκευσης έως και πάνω από 50 ραδιοφωνικούς σταθμούς. Αξιοποιούν στο έπακρο το ψηφιακό ραδιόφωνο (DAB Radio). Μεγάλο πλεονέκτημα του DAB ραδιοφώνου είναι η καλύτερη ποιότητα ήχου σε σύγκριση με τα FM, παρέχοντας τη δυνατότητα αναπαραγωγής ήχου, κινούμενης εικόνας, κειμένου και γραφικών (όπου υποστηρίζεται).

Ένα άλλο «ατού» του ψηφιακού δέκτη είναι η ανθεκτικότητα στον θόρυβο και στις απώλειες, συγκριτικά με το αναλογικό σήμα στη συχνότητα των FM. Παράλληλα, εντοπίζει αυτόματα όλους τους διαθέσιμους σταθμούς, ώστε να επιλέγεις τον σταθμό της αρεσκείας σου.

 

Εξαιρετικά φορητά για να ακούς τους αγαπημένους σου σταθμούς με στιλ

Αν θέλεις ένα επιτραπέζιο ραδιόφωνο, που να μπορείς όποτε το θελήσεις να το πάρεις μαζί σου στην εκδρομή, στην εξοχή, ή ακόμα και στη βόλτα, υπάρχουν προτάσεις με βάρος μικρότερο από ένα κιλό και με μια βολική λαβή. Έτσι, δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία για να περιορίσεις την απόλαυση του ραδιοφώνου στα όρια του σπιτιού σου.

Επίλεξε μοντέλα με ενσωματωμένο subwoofer για άριστη ακρόαση του μπάσου και με εύχρηστο τηλεχειριστήριο, ώστε να βρίσκεις τους αγαπημένους σου σταθμούς με το πάτημα ενός κουμπιού. Άλλες προτάσεις διαθέτουν και συνδεσιμότητα Bluetooth για σύνδεση με φορητά ηχεία για να ενισχύσεις τον ήχο σου, ή και με ενσωματωμένο ρολόι που μπορείς να αξιοποιήσεις και ως ξυπνητήρι.

Βάλε στο κέντρο του δωματίου ένα πανέμορφο επιτραπέζιο ραδιόφωνο όπως το Philips TAR5005 και ανανέωσε την αισθητική του χώρου σου. Ταιριάζει τέλεια σε μικρά τραπέζια, λεπτούς πάγκους ή ακόμα και στα ράφια της βιβλιοθήκης, ενώ προσφέρει και λειτουργία ήπιας αφύπνισης. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις τη λειτουργία διπλού ξυπνητηριού για να ρυθμίσεις δύο διαφορετικά ξυπνητήρια. Ιδανικό αν οι καλεσμένοι σου θέλουν να χουζουρέψουν μετά το πρώτο ξυπνητήρι.

 

 

Όταν η γοητεία του κλασικού συναντά την άνεση του μοντέρνου

Ασφαλώς, και τα αναλογικά ραδιόφωνα έχουν τη δική τους γοητεία. Συσκευασμένα σε ένα μοντέρνο και μινιμαλιστικό «σασί», τα αναλογικά ραδιόφωνα προσφέρουν εύκολο συντονισμό και καθαρό ήχο, για να μπορείς να ακούς κάθε στιγμή το αγαπημένα σου προγράμματα, είτε δουλεύεις στην αυλή είτε κάνεις περίπατο.

Ένα φορητό ραδιόφωνο με αναλογικό δέκτη συντονίζεται εύκολα εν κινήσει. Απλώς περίστρεψε τον πλαϊνό τροχό συντονισμού για να σύρεις τον δείκτη κατά μήκος της κλίμακας. Ένα μεγάλο παράθυρο συντονισμού παραδοσιακού στυλ σου επιτρέπει να βλέπεις εύκολα όταν φτάνεις στην επιθυμητή συχνότητα.

 

 

Ραδιόφωνο, μια σταθερή αξία

Η αξία του ραδιοφώνου αναδεικνύεται μέσα από τις ντιζαϊνάτες συσκευές που εξακολουθούν να κυκλοφορούν μεγάλοι κατασκευαστές όπως οι Sony, Philips, Sharp και Akai.

Θα συναντήσεις ραδιόφωνα με κλασικό ή και vintage σχεδιασμό, ή με πιο μοντέρνο design. Όποια κι αν είναι η επιλογή σου, στο www.kotsovolos.gr θα βρεις το ραδιόφωνο που θα σε συνοδεύει όπου κι αν πας.

Μπορείς να δεις ακόμη