Two Point Campus – Επιστροφή στα φοιτητικά χρόνια

by Aggeliki Tsoukana

Μετά τον θεότρελο κόσμο των κλινικών και των νοσοκομείων, η Two Point Studios αποφάσισε να αλλάξει σκηνικό και ετοίμασε ένα παιχνίδι που προσομοιώνει τη ζωή σε πανεπιστημιακές σχολές. Ετοιμάσου λοιπόν να ζήσεις ή να επιστρέψεις στα φοιτητικά σου χρόνια, με μια εμπειρία που βλέπει την ακαδημαϊκή ζωή από διαφορετική οπτική γωνία. Ναι μεν στο Two Point Campus υπάρχει αρκετό χιούμορ, όμως οι δημιουργοί δεν έχουν παραλείψει να προσθέσουν πολλές δόσεις αυθεντικότητας. Εξετάζοντάς το ως σύνολο, πρόκειται για έναν τίτλο που χαρακτηρίζεται ως ισορροπημένος, με το απαραίτητο βάθος στις διαδικασίες διαχείρισης, τόσο ώστε να είναι προσιτός σε όλους τους παίκτες. Ξεκινάς την καριέρα σου σε μια σχολή που εστιάζει στην επιστήμη, με έναν αξιοπρεπή προϋπολογισμό της τάξης των $500.000. Το ποσό είναι αρκετό για να δημιουργήσεις αίθουσες, εργαστήρια και διαφόρων ειδών δωμάτια σε ένα αρχικά άδειο κτίριο και στη συνέχεια να τα επιπλώσεις πλήρως.

 

Η ποιότητα οδηγεί σε ελκυστικότητα

Καλό θα είναι στην αρχή να διαθέσεις αρκετό χώρο για τα εργαστήρια, ώστε να μπορείς στη συνέχεια να προσθέτεις με ευκολία νέο τεχνολογικό εξοπλισμό, καθώς και διακοσμητικά ή αργότερα καλοριφέρ. Το ποιοτικό επίπεδο, η ελκυστικότητα του περιβάλλοντος, αλλά και η επαρκής θερμότητα βοηθούν στην αύξηση του επιπέδου κάθε αίθουσας και της ελκυστικότητάς της για τους μαθητές. Και ισχύει και για οτιδήποτε άλλο – αίθουσες διαλέξεων, εξειδικευμένες αίθουσες διδασκαλίας για διάφορα μαθήματα και πρακτική εξάσκηση, και αφού η σχολή συνδυάζεται με οικοτροφείο, επίσης και για δωμάτια με κρεβάτια για φοιτητές, τουαλέτες και ντους. Η ποικιλία επεκτείνεται σταδιακά, θα πρέπει επίσης να εμπνευστείς μια γωνιά χαλάρωσης για το προσωπικό, μια βιβλιοθήκη, δωμάτια για την εκπαίδευση των εργαζομένων ώστε να διδάσκουν και να εργάζονται καλύτερα, ιδιαίτερα μαθήματα για αδύναμους μαθητές, καθώς και φοιτητικές λέσχες, πράγματα που αρέσουν στη νεολαία.

Αντί για τη σχολική καφετέρια, ωστόσο, στο παιχνίδι πρέπει να αρκεστείς σε μηχανήματα αυτόματης πώλησης πρόχειρου φαγητού και ποτών ή υπαίθριους πάγκους για χάμπουργκερ ή χοτ ντογκ. Αργότερα, θα προστεθούν στον κατάλογο των επιλογών, κέντρο υγείας, γυμναστήριο, υπαίθρια γήπεδα και συγκεκριμένα κτίρια ανάλογα με τον τύπο της σχολής, όπως αίθουσα για τον πάστορα, άλλης για παρασκευή αφεψημάτων, ακόμη και αρένα ιπποτών. Μπορείς επίσης να τροποποιήσεις, να επεκτείνεις, να προσθέσεις ή να μετακινήσεις μεμονωμένα δωμάτια.

 

 

Προσοχή στην επιλογή του προσωπικού

Προκειμένου να λειτουργήσουν όλα όπως τα ονειρεύεσαι, θα χρειαστείς υπαλλήλους τους οποίους θα επιλέγεις μέσα από μια λίστα υποψήφιων προς εργασία. Είναι κατά πρώτον καθηγητές διαφορετικών ειδικοτήτων, που τοποθετούνται σε αίθουσες διδασκαλίας και αίθουσες διαλέξεων. Επιπλέον, βοηθοί τους, που φροντίζουν για την εύρυθμη λειτουργία της βιβλιοθήκης και των διαφόρων συλλόγων. Πολύ σημαντικό ρόλο έχουν οι συντηρητές. Αυτοί καθαρίζουν όλους τους χώρους της σχολής, βγάζουν τους κάδους απορριμμάτων, επισκευάζουν τον κατεστραμμένο εξοπλισμό ή τον βελτιώνουν αφότου έχει προηγηθεί η απαραίτητη έρευνα. Πολλές φορές θα λειτουργήσουν και ως φύλακες, σε μέρη που κινδυνεύουν από βάνδαλους. Εννοείται πως όποιος εργάζεται θα πρέπει να αμείβεται κιόλας, οπότε εκτός από τις επενδύσεις που θα κάνεις σε κτίρια και εξοπλισμό, θα πρέπει να υπολογίζεις και τη μηνιαία μισθοδοσία. Αυτός είναι ένας τομέας που θα πρέπει να δείξεις ένα μέρος των ικανοτήτων σου ως διαχειριστής, έχοντας τους πάντες ικανοποιημένους. Στο τέλος κάθε μήνα, ως διευθυντής της σχολής, θα λαμβάνεις τη σχετική αναφορά εσόδων / εξόδων και καλό θα είναι να έχεις κάνει το κουμάντο σου ώστε να υπάρχει θετικό πρόσημο. Παράγοντες που προσθέτουν χρήματα στον κουμπαρά είναι τα bonus με βάση την πρόοδό σου και οι επιδόσεις των φοιτητών.

Αν ξεπεράσεις τις δυσκολίες των δύο πρώτων ετών, τότε υπάρχουν όλες οι προοπτικές τα πράγματα να πάρουν τον δρόμο της επιτυχίας. Τα πρώτα χρόνια υπάρχουν πολλά έξοδα για τη δημιουργία κάθε σχολής και ο αριθμός των φοιτητών δεν είναι μεγάλος, άρα δεν είναι πολλά και τα χρήματα που συγκεντρώνονται από τα δίδακτρα. Όταν όμως ξεπεραστεί αυτή η περίοδος ανοίγονται προοπτικές σε νέες επενδύσεις σε κτίρια και εξοπλισμό αλλά και βελτιώσεις στις υπάρχουσες υποδομές. Εκτός από το εσωτερικό των κτιρίων, θα πρέπει να δίνεις έμφαση και στους εξωτερικούς χώρους, που πολλές φορές αποτελούν τη βιτρίνα ενός πανεπιστημιακού ιδρύματος. Έχεις λοιπόν τη δυνατότητα να τοποθετήσεις περίπτερα πώλησης αναψυκτικών, σύμβολα φοιτητικών συλλόγων, να κατασκευάσεις γήπεδα και γιατί όχι να τοποθετήσεις παγκάκια ώστε να δημιουργούνται φιλίες και ρομάντζα. Αυτά προσθέτουν πόντους στο πόσο ελκυστική είναι η σχολή και συμβάλουν στο ποσοστό ικανοποίησης των φοιτητών αλλά και στο δέσιμο μεταξύ τους.

 

Μην αφήνεις εκκρεμότητες

Στο κουτί των εισερχομένων σου θα προστίθενται αιτήματα από το προσωπικό και τους φοιτητές. Καλό θα είναι να ρίχνεις μια ματιά σε τακτά χρονικά διαστήματα, διαφορετικά θα γεμίσει και το πιθανότερο είναι πως θα πελαγώσεις. Τα αιτήματα έχουν να κάνουν με ιδέες για το πως θα μπορούσε να λειτουργήσει καλύτερα η σχολή αλλά και με την επίτευξη προσωπικών στόχων. Κάποιος μπορεί να ζητήσει τη διοργάνωση μιας συναυλίας, μια νέα καμπίνα arcade, μια καφετιέρα για τον χώρο που κάνει διάλειμμα το προσωπικό, αφίσες για τη βιβλιοθήκη και ό,τι άλλο μπορεί να βάλει ο νους σου. Υπάρχουν και αντικείμενα που χαρακτηρίζονται ως “πολυτελείας” και για να τα ξεκλειδώσεις θα πρέπει να έχεις στην κατοχή σου τα απαραίτητα ποσά από ένα νόμισμα που ονομάζεται Kudosh. Kudosh λαμβάνεις όταν ολοκληρώνεις συγκεκριμένες εργασίες και στόχους, όπως για παράδειγμα συγκεκριμένος αριθμός αποφοίτων με υψηλή βαθμολογία. Επίσης, κατά τη διάρκεια της χρονιάς δεν θα λείψουν οι έλεγχοι από το Υπουργείο Παιδείας, οπότε φρόντισε να είναι προετοιμασμένος ανά πάσα στιγμή.

 

 

Ξέχνα τις καλοκαιρινές διακοπές

Οι καλοκαιρινές διακοπές είναι για τους φοιτητές και το προσωπικό. Εσύ θα πρέπει απλά να ξεχάσεις αυτές τις λέξεις όσο βρίσκεσαι στο τιμόνι μιας σχολής. Είναι η περίοδος που θα πρέπει να επιλέξεις νέα μαθήματα που θα προστεθούν στο πρόγραμμα σπουδών, να αναβαθμίσεις τα υπάρχοντα και να διαλέξεις νέες ειδικότητες. Μετά από τα παραπάνω θα πρέπει να χτιστούν επιπλέον αίθουσες ή να διαμορφωθούν κατάλληλα οι υπάρχουσες και να προχωρήσεις σε προσλήψεις νέων καθηγητών. Όταν αισθανθείς πως έχεις κάνει την απαιτούμενη προετοιμασία, θα μπορέσεις να κηρύξεις την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους. Κι επειδή όλα αυτά δεν γίνονται χωρίς χρήματα, θα υπάρξουν περιπτώσεις που ο ισολογισμός θα πάρει την κάτω βόλτα, θα ξεκινήσουν οι περικοπές εξόδων και θα αυξηθεί το ποσοστό δυσαρέσκειας. Τότε, ίσως έρθει η ώρα να σκεφτείς τη λήψη ενός δανείου.

Για κάθε σχολή, ο βασικός στόχος δεν αλλάζει, Θα πρέπει να φτάσεις το επίπεδό της στα τρία αστέρια. Η διαδικασία δεν είναι απλή και τα βήματα που θα πρέπει να γίνουν δεν είναι λίγα. Η σχολή θα πρέπει να έχει φτάσει σε υψηλό επίπεδο από πλευράς προγράμματος σπουδών και βαθμολογίας των αποφοίτων, να υπάρχει συγκεκριμένος εξοπλισμός και οι εργαζόμενοι να είναι ικανοποιημένοι στον μέγιστο δυνατό βαθμό. Με κάθε αστέρι, ορισμένα νέα αντικείμενα και δωμάτια γίνονται διαθέσιμα, και τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, ένα νέο σχολείο ξεκλειδώνεται στον χάρτη του Two Point Campus. Υπάρχουν πολλές ενότητες και καθεμιά εστιάζει σε ένα διαφορετικό κύριο θέμα, όπως επιστήμη, γαστρονομία, ρομποτική, αθλητισμός, ενώ υπάρχουν σχολή για ιππότες αλλά και για υποψήφιους μάγους. Κάθε ακαδημαϊκό ίδρυμα έχει συγκεκριμένο σχεδιασμό, ενώ κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τους φοιτητές. Άλλοι θα περιφέρονται με το καπέλο του σεφ, με ρομποτικά μέλη ή κράνη στο κεφάλι. Ακόμα, μπορείς να δημιουργήσεις ένα άκρως ενδιαφέρον μείγμα, συνδυάζοντας μερικά ή όλα τα παραπάνω σε ένα πρόγραμμα σπουδών. Έτσι, πιθανό να καταλήξεις να βλέπεις μαθητές με μανδύες και μυτερά καπέλα να ίπτανται στους διαδρόμους, εξασκούμενοι σε ξόρκια και μαύρη μαγεία και παράλληλα να βρεθείς πολλές δεκαετίες μπροστά, με αίθουσες διδασκαλίας εικονικής πραγματικότητας ή ιστορίας του internet.

 

Απλός χειρισμός και ευχάριστη εμπερία

Ο τρόπος χειρισμού του Two Point Campus είναι αρκετά απλός και όλες οι πληροφορίες βρίσκονται στην οθόνη σου. Ναι μεν είναι πολλές, αλλά δεν θα χρειαστεί να ψάχνεις λειτουργίες σε μενού, σπαταλώντας τον χρόνο σου. Τα γραφικά χαρακτηρίζονται ως συμπαθητικά και ευχάριστα και υπάρχουν αρκετές λεπτομέρειες. Σε συνδυασμό με τον ηχητικό τομέα, δημιουργείται ένα “δεμένο” σύνολο”.

Κάθε κατάσταση μπορεί να προσεγγιστεί με διαφορετικούς τρόπους. Αυτός είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες του gameplay του Two Point Campus. Από πλευράς σου, πέρα από υπομονή, θα χρειαστεί να επιστρατεύεις και ένα μέρος της δημιουργικότητάς σου, να αναδείξεις κάθε χώρο με το δικό σου γούστο και προσωπικές πινελιές. Το βέβαιο είναι ότι θα ζήσεις μια ευχάριστη εμπειρία που θα σε ταξιδέψει σε ανέμελα χρόνια.

 

 

Έλα στην πιο K-MING ομάδα και απόλαυσε Top News, δυνατά gaming events, άπαιχτους διαγωνισμούς, ξεχωριστές προσφορές, αποκλειστικότητες και πολλές άλλες εκπλήξεις.

 

Μπορείς να δεις ακόμη