3 νόστιμοι τρόποι να αξιοποιήσουμε το χτεσινό κοτόπουλο;

by Ioanna Tsoutsia

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Το κρέας του κοτόπουλου είναι μια νόστιμη κι ωφέλιμη τροφή που αγαπούν μικροί και μεγάλοι. Όμως μερικές φορές τη μαγειρεύουμε σε μεγαλύτερη ποσότητα απ’ ότι μπορούμε να καταναλώσουμε την ίδια μέρα. Την επόμενη της αξίζει μια δεύτερη ευκαιρία στο πιάτο, καμιά φορά ακόμη πιο νόστιμη…

 

 

Σαλάτα Caesar’s με κοτόπουλο

Η θρυλική σαλάτα του Ιταλού μετανάστη στο Μεξικό έμελε να γίνει μια από τις εμβληματικότερες του κόσμου με πολυάριθμες παραλλαγές. Μία από αυτές και η δική μας.

 

Υλικά για 2-4 άτομα

  • 1 μαρούλι τρυφερό
  • 250 γρ. κοτόπουλο ψητό (φιλέτο στήθος ή ψαχνό από άλλο σημείο)
  • 1 φλιτζάνι παρμεζάνα τριμμένη
  • 4 φέτες μπέικον σε κομματάκια
  • αλάτι, πιπέρι
  • 2 φέτες ψωμί μπαγιάτικο σε κύβους
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • Λίγο ελαιόλαδο

 

Για τη σος

  • ½ φλιτζάνι μαγιονέζα έτοιμη του εμπορίου ή σπιτική
  • 2-3 φιλετάκια αντζούγια
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
  • 2 κουτ. γλυκού χυμό λεμονιού
  • 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα Dijon
  • ½ κουτ. γλυκού Worcestershire sauce
  • 3 κουτ. σούπας λεπτοτριμμένη παρμεζάνα

 

Εκτέλεση

  1. Πρώτα ετοιμάζουμε τα κρουτόν: Τρίβουμε με το σκόρδο τις φέτες από το μπαγιάτικο ψωμί και τις κόβουμε σε κύβους. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συχνά μέχρι να γίνει τραγανό. Το αφήνουμε στην άκρη.
  2. Στο ίδιο τηγάνι ψήνουμε το μπέικον να γίνει τραγανό και το αφήνουμε στην άκρη. Στη συνέχεια ζεσταίνουμε το κοτόπουλο στο τηγάνι και το κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια.
  3. Ετοιμάζουμε τη σος: Λιώνουμε στον πολυκόφτη τις αντζούγιες μαζί με τον χυμό του λεμονιού, το σκόρδο και λίγο νερό. Ανακατεύουμε τον πολτό με τη μαγιονέζα τη Worcestershire sauce, τη μουστάρδα και την παρμεζάνα.
  4. Κόβουμε το μαρούλι με το χέρι σε μεγάλα κομμάτια και το απλώνουμε σε σαλατιέρα. Αλατοπιπερώνουμε, μοιράζουμε πάνω κομμάτια από μπέικον, κοτόπουλο και περιχύνουμε με τη σος. Προσθέτουμε τα κρουτόν και την τριμμένη παρμεζάνα και σερβίρουμε αμέσως.

 

 

Σάντουιτς με κοτοσαλάτα

Το χτεσινό κοτόπουλο την επόμενη πάει γραφείο σαν σάντουιτς πάνω σε ζυμωτό ψωμί ή μέσα σε μπαγκέτα.

 

Υλικά για 3 σάντουιτς:

  • 250 γρ. ψαχνό από κοτόπουλο ψημένο
  • ½ φλιτζάνι γιαούρτι στραγγιστό
  • ½ φλιτζάνι μαγιονέζα
  • ½ μήλο ξυσμένο στον τρίφτη
  • 1 καρότο καθαρισμένο και ξυσμένο στον τρίφτη
  • 2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 – 2 αγγουράκια τουρσί σε κυβάκια
  • 1 κουτ. σούπας μουστάρδα
  • 6 φέτες ψωμί χωριάτικο ή 1 μπαγκέτα κομμένες στα τρία
  • Μαρούλι ή γαλλική σαλάτα ή λόλα πράσινη

 

Εκτέλεση

  1. Κόβουμε το κοτόπουλο σε κυβάκια ή ακανόνιστα κομματάκια και το ρίχνουμε σε μπολ.
  2. Προσθέτουμε τη μαγιονέζα, το γιαούρτι, το μήλο, το αγγουράκι τουρσί, το καρότο, τον μαϊντανό, τη μουστάρδα και ανακατεύουμε καλά.
  3. Κόβουμε φέτες από το ψωμί και αν θέλουμε τις ψήνουμε σε φρυγανιέρα.
  4. Μοιράζουμε στις μισές φέτες του ψωμιού την κοτοσαλάτα και προσθέτουμε από πάνω μαρούλι και μια δεύτερη φέτα ψωμιού.

 

 

Πέννες με κοτόπουλο, μπρόκολο και σάλτσα τσένταρ με μπίρα

Μια ζεστή σαλάτα που μπορείτε να απολαύσετε και με μαγιονέζα αντί για τη σάλτσα τσένταρ.

 

Υλικά για 2 άτομα

  • ½ πακέτο πένες ή άλλο ζυμαρικό της επιλογής σας
  • 250 γρ. ψαχνό από κοτόπουλο σε κύβους ή κομματάκια ακανόνιστα
  • 300 γρ. μπρόκολο σε μπουκετάκια
  • 10 ντοματίνια κομμένα στη μέση
  • 1 φλιτζάνι τριμμένο τσένταρ
  • 1 κουτάκι μπίρα
  • αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση

  1. Πλένουμε, στραγγίζουμε και βάζουμε το μπρόκολο να βράσει σε μια κατσαρόλα με άφθονο νερό αλατισμένο που κοχλάζει για 10 λεπτά. Το βγάζουμε από το νερό με κουτάλα τρυπητή και το ρίχνουμε σε νερό με παγάκια να σταματήσουμε τον βρασμό. Στραγγίζουμε.
  2. Στο ίδιο νερό ρίχνουμε τα ζυμαρικά της επιλογής μας να βράσουν αλ ντέντε.
  3. Σε ένα κατσαρόλι βάζουμε την μπίρα να πάρει βράση και προσθέτουμε σταδιακά το τριμμένο τσένταρ ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα. Αφού λιώσει τραβάμε από τη φωτιά.
  4. Στραγγίζουμε τα ζυμαρικά και τα ανακατεύουμε με το μπρόκολο, το κοτόπουλο, τα ντοματίνια, αλατοπίπερο κι ελάχιστο ελαιόλαδο.
  5. Προσθέτουμε τη σάλτσα τσένταρ και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε αμέσως!

 

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: κατσαρόλα, τηγάνι, πολυκόφτης, φρυγανιέρα.

Μπορείς να δεις ακόμη