Βελτίωσε τη φυσική σου κατάσταση με το κατάλληλο fitness app

Τα wearables είναι συσκευές που μπορούν να αλληλεπιδράσουν με το smartphone σου μέσω συγκεκριμένων εφαρμογών. Μάλιστα, άλλες προτάσεις όπως τα Apple Watch Series 4 και Samsung Galaxy Watch, λειτουργούν και ως activity trackers που παρακολουθούν τους κτύπους της καρδιάς, τις θερμίδες που καταναλώνεις κ.ά.. Φυσικά, υπάρχουν και προτάσεις όπως τα activity trackers των Jawbone και Oaxis, που επικεντρώνονται μόνο στο να παρέχουν βασικές λειτουργίες fitness.

Σε κάθε περίπτωση, αν προσπαθείς να χάσεις βάρος, να διανύσεις μεγαλύτερη απόσταση, ή αναζητείς τρόπους να βελτιώσεις το καθημερινό σου πρόγραμμα γυμναστικής, τα fitness apps έρχονται για να σε βοηθήσουν να αξιοποιήσεις στο έπακρο το wearable που φοράς στον καρπό σου και κατ’ επέκταση να πετύχεις τους στόχους σου.

 

Εφαρμογές και συμβατότητα

Επειδή τα περισσότερα smartwatches έχουν σχεδιαστεί για να «συνοδεύουν» το smartphone σου, η συμβατότητα παίζει σημαντικό ρόλο. Για παράδειγμα, υπάρχουν smartwatches με Watch OS ή Tizen OS όπως τα Apple Watch και Samsung Gear που συνεργάζονται μόνο με συγκεκριμένα λειτουργικά smartphone. Συγκεκριμένα, το Apple Watch Series 4 συνεργάζεται μόνο με iOS, ενώ τα Samsung Gear S3 και Samsung Galaxy Watch είναι συμβατά με λειτουργικό Android.

Τα περισσότερα Android Wear όπως τα Xiaomi Amazfit, Huawei Watch GT και Garmin Forerunner, είναι συμβατά τόσο με το λειτουργικό της Google, όσο και με iOS. Από την άλλη, τα smartwatches της Mykronoz διαθέτουν το δικό τους mobile OS και μπορούν να επικοινωνούν είτε με Android ή με iOS apps, προσφέροντας έτσι περισσότερες επιλογές στους χρήστες. Οι περισσότερες εφαρμογές fitness αξιοποιούν τους αισθητήρες του smartphone ή τους αισθητήρες καρδιακών παλμών του wearable που χρησιμοποιείς, για να καταγράψουν την ταχύτητα, τον ρυθμό, τη διαδρομή σου και άλλα σημαντικά δεδομένα, που θα σε βοηθήσουν να βελτιώσεις τη φυσική σου κατάσταση.

Υπάρχουν πολλά δωρεάν fitness apps. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να πειραματιστείς όσο θέλεις, μέχρι να βρεις αυτό που σου ταιριάζει. Οι παρακάτω εφαρμογές προσφέρονται δωρεάν, ενώ σε ορισμένες μπορείς να «ξεκλειδώσεις» επιπλέον δυνατότητες (ή και να απομακρύνεις τις διαφημίσεις) με το ανάλογο αντίτιμο.

 

 

Jefit Workout (iOS και Android)

Το Jetfit Workout σού προσφέρει απλά εργαλεία που θα σε βοηθήσουν στην καθημερινή σου προπόνηση στο γυμναστήριο. Λειτουργεί ως σημειωματάριο για την καθημερινή σου ρουτίνα, όπως να σημειώνεις τα σετ και τις επαναλήψεις σε κάθε άσκηση που κάνεις, καθώς και πόσα κιλά ανεβάζεις/κατεβάζεις σε κάθε σετ. Επιπλέον, διαθέτει ημερολόγιο που σε βοηθά να προγραμματίσεις τις μέρες προπόνησης και τις μέρες ξεκούρασης. Η εφαρμογή δεν είναι ιδιαίτερα πλούσια σε χαρακτηριστικά, ωστόσο είναι ένα πολύ καλό «εργαλείο» για την καθημερινή σου προπόνηση.

 

Johnson & Johnson Official 7 Minute Workout (iOS και Android)

Με το Johnson & Johnson Official 7 Minute Workout App θα μπορέσεις να γυμναστείς στο επίπεδο έντασης που είναι κατάλληλο για σένα. Η εφαρμογή θα σε βοηθήσει να βελτιώσεις σταδιακά την φυσική σου κατάσταση χωρίς να βαρεθείς και, προπαντός, χωρίς να καταπονήσεις τον οργανισμό σου. Διαθέτει ένα πολύ όμορφο και εύχρηστο περιβάλλον χρήστη. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι μια καρέκλα και 7 ή περίπου 11 λεπτά – αν προσθέσεις το ζέσταμα και την αποθεραπεία. Μια προπόνηση μεσαίας έντασης μπορεί να περιλαμβάνει jumping jacks, pushups, ασκήσεις με καρέκλα κ.ά.. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό fitness app για χρήστες όλων των επιπέδων ικανότητας.

 

ASICS Studio (iOS και Android)

Το ASICS Studio app έρχεται από την ομάδα της Runkeeper. Σε βοηθά να δημιουργήσεις πλάνο προπόνησης για να προετοιμαστείς για επερχόμενο αγώνα τρεξίματος. Είτε είσαι αρχάριος ή έμπειρος δρομέας, η εν λόγω εφαρμογή θα σε βοηθήσει να πετύχεις τους στόχους σου, εντελώς δωρεάν. Η εφαρμογή καταγράφει το ρυθμό και την απόσταση που διανύεις καθημερινά και προσαρμόζεται ανάλογα με τις δυνατότητές σου. Αυτό σημαίνει ότι, αν είσαι έμπειρος δρομέας, η εφαρμογή θα ανεβάσει ρυθμούς για να βελτιώσεις τη φυσική σου κατάσταση. Αν είσαι αρχάριος και έχεις ακόμα πολύ δρόμο μπροστά σου για να φτάσεις σε υψηλότερα επίπεδα, το πρόγραμμα προπόνησης θα παραμείνει μέσα στις δικές σου δυνατότητες.

 

MyFitnessPal (iOS και Android)

Η καθιστική ζωή, το άγχος και το στρες, είναι μόνο μερικά από τα πολλά πράγματα στην καθημερινότητα μας που μπορούν να επηρεάσουν τη διατροφή και την υγεία μας. Εκτός από την ιστοσελίδα, το MyFitnessPal διατίθεται και ως mobile app που σού προσφέρει μια πληθώρα εργαλείων για να παρακολουθείς τί και πόσο τρως και πόσες θερμίδες έχεις κάψει μέσω της δραστηριότητάς σου. Το MyFitnessPal είναι μακράν ο πιο εύχρηστος μετρητής θερμίδων, σε σχέση με αντίστοιχα apps, και έρχεται με την μεγαλύτερη βάση δεδομένων με τροφές και ροφήματα. Με το MyFitnessPal μπορείς να προσέχεις σχολαστικά τι καταναλώνεις κάθε μέρα, όπου κι αν βρίσκεσαι. Ωστόσο, δεν είναι συμβατό με όλα τα wearables.

 

Endomondo (iOS και Android)

Το Endomondo σε βοηθά να σημειώσεις τους στόχους σου και να επιλέξεις ποιες ασκήσεις και προγράμματα προπόνησης είναι ιδανικά για να τους πετύχεις. Περιλαμβάνει πάνω από 60 αθλήματα, ενώ μπορεί να σου επιτρέπει να ορίσεις στόχους σε οποιαδήποτε δραστηριότητα. Επιπλέον, καταγράφει τις επιδόσεις σου κατά τη διάρκεια της γυμναστικής, όπως σετ, επαναλήψεις, και χρόνοι ξεκούρασης, ώστε να έχεις μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα της προπόνησής σου.

 

NIKE Training Club (iOS και Android)

To NIKE Training Club είναι ένα από τα κορυφαία fitness apps τόσο στο App Store όσο και στο Google Play. Η εφαρμογή της δημοφιλούς εταιρείας αθλητικών ειδών θα γίνει ο απόλυτος personal trainer σου. Το NIKE Training Club διαθέτει πάνω από 100 ολοκληρωμένα προγράμματα ασκήσεων για όλο το σώμα, των 15, 30 και 45 λεπτών, μαζί με ηχητική καθοδήγηση βήμα προς βήμα αλλά και εκπαιδευτικά ηχητικά μηνύματα και βίντεο με τους προπονητές της Nike τα οποία θα σε βοηθήσουν να τελειοποιήσεις την τεχνική σου και να επωφεληθείς στο έπακρο από κάθε άσκηση. Προσφέρεται εντελώς δωρεάν και αξίζει να την δοκιμάσεις.

 

Google Fit (iOS και Android)

Η εφαρμογή της Google για υγεία και φυσική κατάσταση έρχεται βελτιωμένη σε πολλούς τομείς. Αρχικά, το περιβάλλον χρήστη έχει ανασχεδιαστεί προκειμένου να είναι πιο εύχρηστο, ακόμα και για τον πιο αρχάριο. Επιπλέον, προσφέρει δύο νέους στόχους δραστηριότητας, τα λεπτά κίνησης και τους πόντους καρδιάς, οι οποίοι μπορούν να σε βοηθήσουν να βελτιώσεις την υγεία σου. Το ανασχεδιασμένο ημερολόγιο δραστηριοτήτων σού προσφέρει μια σύνοψη του ιστορικού δραστηριότητά σου στο Fit, καθώς και τις ενσωματωμένες εφαρμογές σου. Με άλλα λόγια, το νέο Google Fit, σε συνδυασμό με ένα wearable, μπορεί να γίνει ο απόλυτος σύμμαχος για τη σωματική άσκηση και παρακολούθηση της υγείας.

 

Μπορείς να δεις ακόμη