Νυχτερινή φωτογράφιση με το smartphone

Οι φωτογραφικές δυνατότητες των πιο σύγχρονων smartphones έχουν αλλάξει την έννοια της παραδοσιακής φωτογραφίας. Κυρίως επειδή είναι πιο εύκολο να έχεις μια κάμερα στο κινητό σου, από το να κουβαλάς μια φωτογραφική μηχανή. Πολλές φορές, όμως, δεν αρκεί απλά να έχεις ένα σούπερ φωτογραφικό smartphone με σύστημα πολλαπλής κάμερας για να τραβήξεις φωτογραφίες χωρίς θολούρες και κουνήματα. Ειδικά όταν πρόκειται για νυχτερινή φωτογράφιση, τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο.

Πολλοί κατασκευαστές προσφέρουν προτάσεις σε camera phones που αποδίδουν εξαιρετικά ακόμα και σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Αλλά η βασική γνώση είναι εκείνη που κάνει τις φωτογραφίες μας καλύτερες. Γι’ αυτό συγκεντρώσαμε μερικές συμβουλές για να έχεις καλύτερα αποτελέσματα όταν φωτογραφίζεις με το smartphone σου στο σκοτάδι.

 

Χειροκίνητες ρυθμίσεις

Μην βασίζεσαι στην αυτόματη λειτουργία κάμερας του smartphone σου. Κι αυτό ισχύει σε κάθε περίσταση, είτε πρόκειται για φωτογράφιση σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, είτε για φωτογράφιση με επαρκή φυσικό ή τεχνητό φωτισμό. Μπορεί η κάμερα του κινητού να εστιάζει στο σημείο που θέλεις προσφέροντας μεγαλύτερη εστίαση στο αντικείμενο, ωστόσο μπορείς να βελτιώσεις τη συνολική ποιότητας εικόνας «πειράζοντας» τις ρυθμίσεις κάμερας. Δεν έχουν όλα τα smartphones τις ίδιες ρυθμίσεις. Ωστόσο τα περισσότερα σού επιτρέπουν να ελέγχεις την εστίαση (focus) την έκθεση (exposure), την ισορροπία λευκού (white balance) καθώς και το ISO.

 

Χρησιμοποίησε υψηλή ανάλυση

Χρησιμοποίησε την υψηλότερη ανάλυση που προσφέρει το κινητό σου. Όσο υψηλότερη είναι η ανάλυση, τόσο καλύτερη θα είναι και η ποιότητα της φωτογραφίας. (Φυσικά, σε συνδυασμό με τις ρυθμίσεις που θα αναφέρουμε παρακάτω). Κατά τη λήψη νυχτερινών φωτογραφιών από τη κάμερα του κινητού σου, είναι προτιμότερο να πηγαίνεις εσύ κοντά στο αντικείμενο που θέλεις να τραβήξεις παρά να χρησιμοποιήσεις το ζουμ. Θα πρέπει, ωστόσο, να τονίσουμε ότι με τις φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης θα προκύψει θέμα με την αποθήκευσή τους, καθώς όσο υψηλότερη ανάλυση, τόσο μεγαλύτερο και το αρχείο φωτογραφίας. Αυτό το ζήτημα λύνεται εύκολα, είτε επεκτείνοντας τον αποθηκευτικό χώρο του κινητού σου με μια κάρτα micro SD, είτε αξιοποιώντας μια υπηρεσία cloud όπως το Google Photos ή το iCloud Photos, ή συνδυάζοντας και τις δύο λύσεις.

Επιπρόσθετα, η υψηλή ανάλυση βοηθάει και στην επεξεργασία των φωτογραφιών. Υπάρχουν μεγαλύτερα περιθώρια για διορθώσεις, ενώ όσο μεγάλη κι αν είναι η «συμπίεση» του αρχείου μετά την επεξεργασία, δεν θα μειωθεί η ποιότητα της εικόνας.

 

«Παίξε» με το ISO

Ο αριθμός των ISO υποδεικνύει την ευαισθησία του αισθητήρα στο φως. Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός αυτός, τόσο πιο ευαίσθητος είναι ο αισθητήρας και τόσο περισσότερο φως μαζεύει. Αντίστοιχα, όσο μικρότερος ο αριθμός, τόσο χαμηλότερη η ευαισθησία άρα και λιγότερο το φως που συγκεντρώνει ο αισθητήρας. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι πρέπει να το έχεις ρυθμισμένο πάντα στην υψηλότερη τιμή. Διότι όσο η ευαισθησία ανεβαίνει, τόσο πιο έντονος γίνεται ο «θόρυβος», δηλαδή τα pixels με λάθος χρωματική πληροφορία. Στην προκειμένη περίπτωση (νυχτερινή φωτογραφία), αν το ISO είναι ρυθμισμένο από 100 έως 400, μπορείς να πραγματοποιήσεις λήψεις με υψηλότερες ταχύτητες κλείστρου ή και μικρότερα ανοίγματα (apertures).

 

 

Ρύθμισε την τιμή έκθεσης

Αυτή η ρύθμιση καθορίζει το πόσο φως θα περάσει στον αισθητήρα. Στα περισσότερα camera phones, οι διαθέσιμες τιμές κυμαίνονται από -2 έως +2, που σημειώνονται σε βήματα 1/3 έως 1/2 στοπ. Αυτές είναι οι τιμές έκθεσης (EV, exposure value). Όσο υψηλότερη είναι η τιμή ΕV, τόσο πιο φωτεινή θα είναι η φωτογραφία. Οι σωστά εκτεθειμένες φωτογραφίες είναι αρκετά φωτεινές ή αρκετά σκοτεινές, προκειμένου η εικόνα να είναι όσο γίνεται πιο καθαρή και με σωστούς χρωματικούς τόνους. Ωστόσο, μια υπερβολικά υψηλή τιμή EV μπορεί να προκαλεί υπερέκθεση, γεγονός που καθιστά μια εικόνα πιο φωτεινή από όσο πρέπει. Εδώ ίσως χρειαστεί να πειραματιστείς με τις ρυθμίσεις έκθεσης.

 

Μείωσε το κούνημα της κάμερας

Κατά γενικό κανόνα, καλή φωτογραφία σημαίνει σταθερή κάμερα. Πολλές φορές, κρατώντας το κινητό στο χέρι είναι πολύ εύκολο να έχουμε θολές φωτογραφίες, παρόλο που υπάρχουν λειτουργίες που αντισταθμίζουν τα κουνήματα. Επειδή μερικές φορές είναι αρκετά δύσκολο να κρατήσεις τα χέρια σου σταθερά, είτε γιατί δεν το επιτρέπουν οι συνθήκες (π.χ. αέρας, κρύο, κ.λπ.), είτε γιατί δεν βοηθάει το θέμα που θέλεις να φωτογραφίσεις (π.χ. φωτογραφίζοντας τον έναστρο ουρανό), η χρήση ενός τριπόδου ή selfie stick είναι η πιο ιδανική λύση. Τα τρίποδα συνήθως χρησιμοποιούνται για αργές ταχύτητες κλείστρου (slow shutter speed) ενώ το selfie stick είναι ένα μακρύ κοντάρι που επιτρέπει να τραβήξεις μια (συνήθως selfie ή group selfie) φωτογραφία από πιο μακριά.

Για ακόμη πιο σταθερά πλάνα σε νυχτερινές λήψεις, σού προτείνουμε να επενδύσεις σε ένα καλό αξεσουάρ όπως είναι το Dji Osmo Mobile. Η πρόταση της Dji θα σε βγάλει ασπροπρόσωπο, ακόμη και στις πιο απαιτητικές λήψεις. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να κουμπώσεις το Osmo mobile στο τρίποδο και θα πετύχεις «πεντακάθαρες» νυχτερινές λήψεις. Επιπρόσθετα, χάρη στα εργονομικά πλήκτρα ελέγχου πάνω στη λαβή, έχεις εύκολη πρόσβαση στις χειροκίνητες ρυθμίσεις κάμερας.

 

Αξιοποίησε σωστά το flash

Ο γενικός κανόνας με τον φωτισμό είναι ίδιος με όλα τα φωτογραφικά μέσα. Επομένως η χρήστη flash θα πρέπει  να είναι λύση ανάγκης, κι όχι πρώτη προτεραιότητα. Το flash του κινητού «καίει» τη φωτογραφία, εξαφανίζοντας λεπτομέρεια και φυσικότητα. Αντ’ αυτού δοκίμασε να αυξήσεις την έκθεση (exposure) και τα επίπεδα ISO, όπως αναφέρεται παραπάνω. Σε γενικές γραμμές, αν ο φωτισμός δεν είναι τόσο χαμηλός ώστε να μην υπάρχει δυνατότητα φωτογράφισης, προσπάθησε να έχεις λίγη υπομονή και όσο πιο σταθερό χέρι γίνεται (κι εδώ βοηθάει το τρίποδο).

 

Αξιοποίησε το Night Mode

Τα περισσότερα premium smartphones όπως π.χ. τα Samsung Galaxy S10, Huawei p30, Xiaomi Mi 8, αλλά και το iPhone 11 της Apple, έρχονται με μια εκπληκτική λειτουργία κάμερας, το night mode (ή αλλιώς Νυχτερινή Λειτουργία). Όταν χρησιμοποιείς το κινητό σου για νυχτερινή φωτογράφιση, είναι συνετό να μεταβείς στο night mode. Πρακτικά, λειτουργεί όπως η λήψη HDR, όπου γίνονται πολλαπλές λήψεις του ίδιου θέματος με διαφορετικές ρυθμίσεις και μετά οι λήψεις αυτές συνενώνονται μέσω ειδικών αλγορίθμων. Οι κατασκευαστές, όπως η Apple και η Google, χρησιμοποιούν τους δικούς τους αλγορίθμους για αυτή τη συνένωση, λαμβάνοντας υπ’ όψη τις ιδιαιτερότητες των αισθητήρων που χρησιμοποιούν σε γενικές γραμμές. Όμως η διεργασία είναι παρόμοια. Αν προσπαθούσες να τραβήξεις μια φωτογραφία σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού απλά αυξάνοντας το ISO, το αποτέλεσμα θα ήταν είτε πολύ σκοτεινό, είτε θα είχες πολύ θόρυβο.

Αντίστοιχα, εάν επέλεγες υψηλή τιμή έκθεσης, τότε θα έπρεπε το θέμα σου να είναι απολύτως στατικό και το κινητό απολύτως σταθερό, π.χ. με τη χρήση τριπόδου. Βέβαια, αυτό δεν μεταφράζεται και σε πάντα απόλυτα σταθερές εικόνες. Πράγμα που σημαίνει ότι, ακόμα και με το night mode ενεργοποιημένο, συστήνεται η χρήση τριπόδου ή selfie stick για να αποφύγεις το ενδεχόμενο κουνημένης φωτογραφίας.

Καλές λήψεις!

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη