Βγάζει νερά το ψυγείο σου; Δες πώς θα το αντιμετωπίσεις

Μήπως τον τελευταίο καιρό η σφουγγαρίστρα έχει γίνει απαραίτητο αξεσουάρ στην κουζίνα, καθώς το πάτωμα χρειάζεται συχνά στέγνωμα από τα νερά που βγαίνουν από το ψυγείο; Αν η απάντηση είναι θετική, αυτό σημαίνει πως για κάποιον λόγο η συσκευή δεν μπορεί πλέον να διαχειριστεί την υγρασία που αναπόφευκτα αναπτύσσεται στο εσωτερικό της. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που τα νερά δεν καταλήγουν στο πάτωμα, αλλά μαζεύονται στη βάση του θαλάμου συντήρησης.

Παρακάτω, περιγράφουμε τους πιο απλούς λόγους που μπορεί να προκάλεσαν το πρόβλημα, και τους τρόπους για να το λύσεις. Έτσι, είναι πολύ πιθανό με απλές κινήσεις το ψυγείο σου να αρχίσει και πάλι να λειτουργεί κανονικά.

 

Είναι βουλωμένο το στόμιο της αποχέτευσης

Το πρώτο που θα πρέπει να ελέγξεις είναι μήπως έχει βουλώσει η τρύπα της αποχέτευσης, δηλαδή το στόμιο από το σωληνάκι που οδηγεί την υγρασία έξω από τον θάλαμο συντήρησης. Αν είναι φραγμένη, συνήθως από μικρά κομμάτια τροφίμων, τότε θα πρέπει να την καθαρίσεις.

Κατά κανόνα, το στόμιο βρίσκεται στο κάτω μέρος του θαλάμου συντήρησης, κοντά στο πίσω τοίχωμα. Συχνά στα αξεσουάρ της συσκευής οι κατασκευαστές παρέχουν και ένα ειδικό εξάρτημα για τον καθαρισμό του. Σε αντίθετη περίπτωση, καλό είναι να χρησιμοποιήσεις κάποιο πλαστικό, μακρόστενο και μη αιχμηρό αντικείμενο, όπως ένα καλαμάκι. Θα πρέπει να αποφύγεις τα σκληρά και αιχμηρά αντικείμενα, για να μην προξενήσεις βλάβη.

 

Έχει μαζευτεί πάγος

Κάποιες φορές, είναι πιθανό να δημιουργηθεί πάγος στην «πλάτη» της συντήρησης. Μία αιτία είναι πως ίσως έχει μπλοκαριστεί η έξοδος του ψυχρού αέρα μέσα στον θάλαμο, επειδή για παράδειγμα το ψυγείο είναι υπερβολικά γεμάτο με προμήθειες. Αν έχει δημιουργηθεί πάγος, τότε ενδεχομένως το νερό δεν καταλήγει στην αποχέτευση και, από εκεί, στη λεκάνη εξάτμισης. Επομένως, η λύση είναι να κάνεις απόψυξη, για να αφαιρέσεις τον πάγο. Μόλις τελειώσεις με την απόψυξη, έλεγξε επίσης αν είναι καθαρό το στόμιο της αποχέτευσης.

 

 

Το ψυγείο έχει κλίση

Αν η βάση του ψυγείου δεν είναι απολύτως οριζοντιωμένη, τότε ενδεχομένως το νερό δεν φτάνει στην αποχέτευση και κατά συνέπεια καταλήγει είτε στη βάση του θαλάμου είτε στο πάτωμα. Επομένως, καλό είναι να ελέγξεις μήπως η συσκευή έχει πάρει κλίση. Περιστρέφοντας τα ροδάκια στη βάση, μπορεί να την επαναφέρεις στη σωστή θέση.

 

Η πόρτα δεν κλείνει αεροστεγώς

Αν το λάστιχο της πόρτας δεν σφραγίζει ερμητικά, τότε ενδεχομένως να αυξάνεται η υγρασία στο εσωτερικό του ψυγείου σε τόσο μεγάλο βαθμό, που η συσκευή δεν μπορεί να διαχειριστεί την ποσότητα των υδρατμών. Σε αυτήν την περίπτωση, μπορεί να υπάρξουν και άλλες σοβαρές «παρενέργειες» στη λειτουργία της συσκευής, με πιο σημαντική την πιθανή αύξηση της θερμοκρασίας του θαλάμου και, κατά συνέπεια, τον κίνδυνο αλλοίωσης των τροφίμων.

Ένας τρόπος για να ελέγξεις τη «συμπεριφορά» του λάστιχου είναι, κλείνοντας την πόρτα, να τοποθετήσεις ανάμεσα ένα χαρτονόμισμα, με το μισό μέσα στο ψυγείο και το μισό εκτός. Αν το χαρτονόμισμα πέσει, τότε αυτό σημαίνει πως η πόρτα δεν κλείνει αεροστεγώς. Σε αυτήν την περίπτωση, το πρώτο που θα πρέπει να κάνεις είναι να καθαρίσεις το λάστιχο, χρησιμοποιώντας καθαρό οινόπνευμα. Αν και πάλι δεν δεις αποτέλεσμα, τότε η αιτία είναι πως το λάστιχο έχει φθαρεί. Επομένως, πρέπει να καλέσεις τεχνικό, για να το αλλάξει.

 

Ενισχυμένη υγρασία

Ακόμη κι αν η πόρτα κλείνει ερμητικά, υπάρχουν κι άλλοι λόγοι που μπορεί να αυξήσουν την υγρασία στο εσωτερικό της συντήρησης, με συνέπεια το ψυγείο να βγάζει νερά. Η υγρασία εμπλουτίζεται επίσης και από τα τρόφιμα που μπαίνουν στο ψυγείο χωρίς να είναι καλυμμένα με πλαστική μεμβράνη ή δεν είναι συσκευασμένα σε δοχεία τροφίμων. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που βάζεις στη συντήρηση ζεστά φαγητά, χωρίς να τα αφήσεις πρώτα να κρυώσουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Επίσης, όσο περισσότερο μένει ανοιχτή η πόρτα του ψυγείου, τόσο περισσότερο αυξάνεται η υγρασία εσωτερικά– πέρα από την απώλεια ψύξης.

 

Κ support: Επισκευή Ψυγείου από τον Κωτσόβολο

Όπως είναι φυσικό, υπάρχουν και πιο σοβαρά προβλήματα που μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στο ψυγείο σου. Έτσι, ακόμα και στην περίπτωση που τα παραπάνω tip δεν έχουν αποτέλεσμα, αν έχεις αγοράσει ψυγείο από τα καταστήματα Κωτσόβολος, έχεις το κεφάλι σου ήσυχο. Γιατί με τις υπηρεσίες Κ-Support η ομάδα των εξειδικευμένων τεχνικών της Κωτσόβολος μπορεί να το επισκευάσει άμεσα και με αξιοπιστία.

Με την υπηρεσία Επισκευής Ψυγείου, εξειδικευμένος τεχνικός θα έρθει στο σπίτι σου για να ελέγξει τη συσκευή, να διαπιστώσει τη βλάβη και να σε ενημερώσει για το κόστος επισκευής. Το πιο πιθανό είναι η επιδιόρθωση να γίνει στον χώρο σου, αφού το 90% των βλαβών αποκαθίστανται επί τόπου. Για το υπόλοιπο 10% των περιπτώσεων, που πρέπει να μεταφερθεί η συσκευή, η υπηρεσία περιλαμβάνει την παραλαβή της, αλλά και την «επιστροφή» και την επανεγκατάστασή της.

Επίσης, θα λάβεις γραπτή διετή εγγύηση επισκευής. Διετής είναι και η εγγύηση των ανταλλακτικών που ενδεχομένως θα χρειαστούν. Κι αυτό γιατί χρησιμοποιούνται πάντοτε ανταλλακτικά υψηλής κατασκευαστικής ποιότητας από επώνυμους κατασκευαστές, που είναι ειδικά σχεδιασμένα για απόλυτη συμβατότητα με τη συσκευή σου.

 

Μπορείς να δεις ακόμη