Βραδινό gaming χωρίς να καταπονείς τα μάτια σου

by K-Admin 1
To gaming στο «σκοτάδι» ήταν ανέκαθεν ένα διασκεδαστικό χόμπι. Και με την εμφάνιση ολοένα και πιο πολύχρωμων περιφερειακών gaming με εντυπωσιακές λειτουργίες και οπίσθιο φωτισμό, όπως πληκτρολόγια και ποντίκια, η εμπειρία έχει γίνει ακόμα πιο διασκεδαστική.

Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι το gaming σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού μπορεί να είναι εξαιρετικά επιβαρυντικός παράγοντας για την όρασή σου. Η μεγάλη αντίθεση μεταξύ της έλλειψης φωτισμού στο περιβάλλον με το φως που εκπέμπουν οι οθόνες, καταπονεί τα μάτια και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όρασης. Επίσης, ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η ποσότητα του μπλε φωτός που «χτυπά» τον αμφιβληστροειδή μας κατά τη διάρκεια της νύχτας έχει ως αποτέλεσμα να ξεγελά -τρόπον τινά- τον εγκέφαλο ότι είναι ακόμα ημέρα, διαταράσσοντας έτσι το κιρκαδικό μας ρυθμό. Κάτι που μεταφράζεται σε μη ποιοτικό ύπνο.

Μην αγχώνεσαι, όμως. Παρακάτω θα βρεις μερικές πολύτιμες συμβουλές για να μπορείς να απολαμβάνεις βραδινό gaming χωρίς να καταπονείς τα μάτια σου ή και να διαταράσσεις το βιολογικό σου ρολόι.

 

 

Νυχτερινή λειτουργία οθόνης όπου είναι εφικτό

Το πιο απλό που μπορείς να κάνεις για να προστατεύσεις τα μάτια σου, είναι να ενεργοποιήσεις τη νυχτερινή λειτουργία στην οθόνη ή και στο smartphone σου. Ευτυχώς, τα περισσότερα smartphones διαθέτουν εγγενή υποστήριξη για νυχτερινή λειτουργία. Χρησιμοποιεί ένα πιο σκούρο χρώμα φόντου και βελτιστοποιημένες γραμματοσειρές που ελαττώνουν την έντονη αντίθεση. Αυτό το χαρακτηριστικό γίνεται ακόμη πιο χρήσιμο εάν συνηθίζεις να χαζεύεις τις δημοσιεύσεις σε Facebook και Instagram ενώ είσαι ξαπλωμένος στο κρεβάτι.

Ωστόσο, αν είσαι λάτρης του… μεταμεσονύκτιου gaming στον υπολογιστή σου, μπορείς επίσης να ρυθμίσεις την αντίστοιχη λειτουργία (Night Shift) στα Windows 10 ή σε Mac. Για τα Windows 10, απλώς κάνεις κλικ στο κουμπί Κέντρο ενεργειών, που βρίσκεται δεξιά από την ώρα και ημερομηνία στη γραμμή εργασιών, στην κάτω δεξιά γωνία της οθόνης σου. Αν είσαι χρήστης Mac, θα πρέπει να μεταβείς στο μενού «Προτιμήσεις συστήματος» και κάνε κλικ στην επιλογή Displays και, στη συνέχεια, στην καρτέλα Night Shift.

Μπορείς να ορίσεις την ώρα που θέλεις να ενεργοποιείται ο νυχτερινός φωτισμός της οθόνης σου και να ρυθμίσεις πιο θερμά χρώματα, κάτι που μειώνει το μπλε φως.

Λάβε υπόψη πως ορισμένες εφαρμογές πλήρους οθόνης όπως τα παιχνίδια, δεν υποστηρίζουν νυχτερινό φωτισμό. Ωστόσο, υπάρχουν εναλλακτικές. Αρχικά, στην αγορά μπορείς να βρεις ειδικά γυαλιά υπολογιστή με φίλτρο για το μπλε φως της οθόνης. Επίσης πολλές οθόνες, όπως και τηλεοράσεις, διαθέτουν ρυθμίσεις για τη μείωση του μπλε φωτός. Μάλιστα, έχουν ήδη ανακοινωθεί οι πρώτες OLED τηλεοράσεις από την LG με πιστοποίηση Eyesafe. Τα συγκεκριμένα πάνελ πληρούν τα κριτήρια για χαμηλή εκπομπή μπλε ακτινοβολίας της Eyesafe, μιας υπηρεσίας προτύπων υγείας με έδρα τις ΗΠΑ.

 

Κάνε συχνά διαλείμματα

Η νυχτερινή λειτουργία ή και το «φιλτράρισμα» του μπλε φωτός μπορεί να κάνει τη διαφορά. Ωστόσο, αν η μόνη πηγή φωτός είναι η οθόνη σου, τότε και πάλι ελλοχεύει ο κίνδυνος να καταπονήσεις τα μάτια σου προκαλώντας πόνο ή κόπωση. Αυτό συνεπάγεται πονοκεφάλους, τσούξιμο στα μάτια και πολλές άλλες παρενέργειες. Γι’ αυτό και οι οπτικοί – οπτομέτρες συνιστούν ένα σύστημα σύντομων διαλλειμάτων, που ονομάζεται ο κανόνας 20-20-20. Κάθε 20 λεπτά κάνεις ένα μικρό διάλλειμα 20 δευτερολέπτων για να εστιάσεις σε ένα αντικείμενο που βρίσκεται 20 μέτρα μακριά. Κι αν δεν είναι τόσο μεγάλο το δωμάτιο, προσπάθησε να εστιάσεις στον πιο μακρινό από σένα τοίχο.

 

 

Φώτισε τον χώρο σου όσο πρέπει

Για να μειώσεις ακόμη περισσότερο την πίεση στα μάτια σου ενώ παίζεις video games στο σκοτάδι, μπορείς να εξετάσεις το ενδεχόμενο να κάνεις το περιβάλλον λίγο πιο φωτεινό, χωρίς όμως να έχεις έντονες πηγές φωτός στο χώρο.

Μία εξαιρετική λύση, που θα κάνει ακόμα πιο ξεκούραστη την εμπειρία και ταυτόχρονα θα δώσει περισσότερη εμβύθιση στο παιχνίδι σου, είναι η τοποθέτηση ταινίας LED ή μιας Light Bar πίσω από την οθόνη σου. Αν θέλεις ποιότητα και απόλυτη ευελιξία στον φωτισμό σου, θα επιλέξεις κάτι ποιοτικό και αξιόπιστο όπως η Philips Hue Smart Lightstrip ή η Philips Hue White and Color Ambiance Play Light Bar. Μάλιστα, μπορείς να το συνδυάσεις με γέφυρα Philips Hue bridge για να ελέγχεις τα φώτα σου από το smartphone ή το tablet μέσω της αντίστοιχης δωρεάν εφαρμογής.

Ο οπίσθιος φωτισμός και, πιο συγκεκριμένα, τα παλμικά εφέ φωτισμού στο παρασκήνιο μειώνουν την καταπόνηση των ματιών σου.

 

 

Εάν θέλεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε ατμόσφαιρά αλλά και εργονομία, τότε σου συστήνουμε να εξετάσεις και την προσθήκη ενός Philips Hue Play HDMI Sync Box. Αυτό το «μαγικό» κουτάκι, συγχρονίζει τα έξυπνα φώτα σου με το περιεχόμενο στην οθόνη της τηλεόρασής σου, ώστε να ανταποκρίνονται και να αντανακλούν το περιεχόμενο που παρακολουθείς ή ακούς.

 

Ακόμα πιο ξεκούραστο βραδινό gaming με τα κατάλληλα περιφερειακά

Υπάρχουν πολλά gaming πληκτρολόγια που παρέχουν οπίσθιο φωτισμό. Όμως, μην ξεγελιέσαι. Ο φωτισμός, όσο εντυπωσιακός κι αν είναι σε ένα πληκτρολόγιο ή gaming mouse, δεν προσφέρεται μόνο για διακοσμητικούς λόγους ενώ διαφέρει από περιφερειακό σε περιφερειακό.

Άλλο φωτισμό παρέχει ένα «συμβατικό» φωτιζόμενο πληκτρολόγιο και άλλο ένα μηχανικό πληκτρολόγιο με πλήρως προσαρμόσιμο φωτισμό. Πληκτρολόγια όπως το  ADX ADXA0419K Gaming Keyboard ή και το Cooler Master MasterKeys MK750 Gaming Keyboard, σου δίνουν τη δυνατότητα να προσαρμόσεις τον οπίσθιο φωτισμό σύμφωνα με τις ανάγκες σου. Μπορείς, για παράδειγμα, να μειώσεις την ένταση του χρώματος για να μην αντανακλά στα μάτια σου και σε κουράζει. Ή μπορείς να ορίσεις διαφορετικό χρώμα φωτισμού για πλήκτρα που χρησιμοποιείς περισσότερο όπως π.χ. τα πλήκτρα κίνησης WASD. Έτσι, μένεις απόλυτα συγκεντρωμένος στο παιχνίδι σου.

 

 

Εάν παίζεις στο σκοτάδι, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να προσπαθείς να μην ενοχλήσεις το συγκάτοικο που κοιμάται στο διπλανό ή -ακόμα χειρότερα- στο ίδιο δωμάτιο. Αν συμβαίνει αυτό, τότε δεν αρκεί μόνο ο διακριτικός φωτισμός με Philips Hue. Θα πρέπει, επίσης, να εξετάσεις την αγορά ενός ποιοτικού σετ ακουστικών για να αποκλείσεις το θόρυβο. Για να το πετύχεις αυτό, τότε θα χρειαστείς και το κατάλληλο gaming headset. Με μία πρόταση όπως το ADX Firestorm A01 Black/Orange Gaming Headset θα τα ακούς όλα στη μέγιστη ένταση και χωρίς να ενοχλείς τους γύρω σου. Κι αν πρέπει να μιλάς κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, το μικρόφωνο είναι πλήρως ρυθμιζόμενο ώστε να το προσαρμόσεις για να σε ακούν καθαρά, χωρίς να φωνάζεις.

Έλα στην πιο K-MING ομάδα και απόλαυσε Top News, δυνατά gaming events, άπαιχτους διαγωνισμούς, ξεχωριστές προσφορές, αποκλειστικότητες και πολλές άλλες εκπλήξεις.

Μπορείς να δεις ακόμη