Windows 365: το γνωστό λειτουργικό μέσα από το «σύννεφο»!

by Aggeliki Tsoukana

 

Η Microsoft διανύει σαφώς μία δυναμική χρονιά με πολλές ανακοινώσεις για νέα προϊόντα και καινοτόμες υπηρεσίες. Έτσι, λίγες μέρες μετά την παρουσίαση του νέου της λειτουργικού (του Windows 11) η εταιρεία ανακοίνωσε και τα Windows 365.

Το ενδιαφέρον είναι ότι στην ουσία μιλάμε για ένα λειτουργικό σύστημα που δεν θα θέλει εγκατάσταση, αλλά θα «τρέχει» μέσα από το σύννεφο (cloud)! Για την ακρίβεια, δεν πρόκειται για νέο λειτουργικό, αλλά για υπηρεσία στριμαρίσματος των Windows 10 και 11 σε άλλες συσκευές, όπου και αυτές να βρίσκονται και σχεδόν μέσα από οποιοδήποτε hardware!

 

 

Λίγη Ιστορία…

Η Microsoft τα τελευταία χρόνια, όχι απλά έχει αγκαλιάσει τη χρήση του cloud σε πολλές υπηρεσίες και εφαρμογές της, αλλά κυριολεκτικά πρωτοπορεί στον χώρο! Για παράδειγμα, έχει το OneDrive ως επιπλέον αποθηκευτικό χώρο στο σύννεφο, το Office 365 το οποίο δεν χρειάζεται εγκατάσταση αλλά δουλεύεις τα office αρχεία σου online, αλλά και το Xbox cloud gaming για να παίζεις παντού ακόμα και εκτός της κονσόλας. Δηλαδή, ήδη πολλά πράγματα γίνονται μέσα από το cloud, χωρίς ανάγκη για εγκατάσταση ειδικού software και με απομακρυσμένη πρόσβαση.

Επιπλέον, πάντα υπήρχε ζήτηση για λειτουργικό που θα φορτώνει χωρίς εγκατάσταση σε πολλά PC (κρατώντας ρυθμίσεις, προσωπικά αρχεία και παραμετροποιήσεις) για αυτό και είχαν εμφανιστεί live εκδόσεις (που έτρεχαν στη μνήμη του PC) ή USB bootable στικάκια με τα οποία ήταν σαν να μεταφέρεις το λειτουργικό σου παντού! Βέβαια, μέσω cloud  αυτό μπορούσε να γίνει ακόμα πιο εύκολα, γρήγορα και πρακτικά, αλλά και με παραπάνω πλεονεκτήματα. Ευτυχώς η τεχνολογία ωρίμασε και ήρθε η ώρα και για αυτό.

 

Νέες ανάγκες και πολλά πλεονεκτήματα

Όπως ειπώθηκε τα Windows 365 είναι μία remote έκδοση των Windows που τρέχει στο MS cloud και στριμάρεται (streaming) στον χρήστη. Προφανώς, όλα αυτά έχουν χτιστεί και τρέχουν πάνω στο Azure Virtual Desktop.

Το πρώτο μεγάλο πλεονέκτημα είναι η ευκολία. Δεν χρειάζεται να κάνεις εγκατάσταση, συντήρηση και παραμετροποίηση σε ένα ή περισσότερα μηχανήματα.

Το δεύτερο είναι το γεγονός ότι μπορείς να δουλέψεις σε πολλές συσκευές (π.χ. σε ένα τάμπλετ που έχει και πληκτρολόγιο) χωρίς να ανησυχείς για τη δύναμη του hardware και γενικά τις επιδόσεις, αφού η επεξεργασία γίνεται στους servers της Microsoft! Μάλιστα, έτσι λύνονται και τα χέρια σου αν έχεις Mac υπολογιστή (ειδικά με το M1 chip της Apple).

Το επόμενο πλεονέκτημα είναι η ασφάλεια. Όχι μόνο δεν χρειάζεται να ανησυχείς για ενημερώσεις και ρυθμίσεις, αλλά επιπλέον αυτή η λογική λειτουργίας αυτομάτως μειώνει τον κίνδυνο για συγκεκριμένα ήδη malware.

Η Microsoft χρησιμοποιεί το σύνθημα simple, powerful and secure και όντως αυτό είναι!

Τώρα οι τρόποι χρήσης με ελάχιστο κόστος είναι πολλοί. Για παράδειγμα μία εταιρεία ή ένα κράτος μπορεί να προσφέρει τα Windows 365 στη μορφή που θέλει σε όλους τους υπαλλήλους άμεσα και εύκολα, αλλά κυρίως χωρίς να χρειαστεί επένδυση σε κοστοβόρο νέο εξοπλισμό!

Ειδικά στην εποχή της τηλεργασίας και της δικτύωσης, φαντάσου να μπορεί ο υπάλληλος να εργάζεται από ένα εικονικό στην ουσία PC ακόμα και από το σπίτι του, ενώ όταν χρειαστεί να αλλάξει συσκευή, όλες οι ρυθμίσεις του, οι εφαρμογές και τα αρχεία του θα είναι διαθέσιμα εκεί (χωρίς απώλεια χρόνου ή δεδομένων). Ή σκέψου πόσο εύκολα μία εταιρία θα μπορεί να στήσει cloud PC σε μερικά λεπτά για κάθε υπάλληλό της…

 

 

Διαθεσιμότητα και Κόστος

Αν και η υπηρεσία θα γίνει διαθέσιμη αρχικά μόνο σε εταιρίες στις 2 Αυγούστου με μηνιαία συνδρομή, δεν είναι γνωστό ακόμα το κόστος. Βέβαια, σταδιακά η υπηρεσία θα είναι διαθέσιμη και σε απλούς πελάτες (όπως το Office 365) με το κόστος να πέφτει συνεχώς σε βάθος χρόνου. Πάντως, σε πρώτη φάση  θα υπάρξουν δύο διαθέσιμες εκδόσεις Windows 365, η Business και η Enterprise.

 

Μπορείς να δεις ακόμη