|  |  | 

Κουζίνα ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ

Πώς να φτιάξεις τα πιο υγιεινά και με λίγες θερμίδες παγωτοξυλάκια!

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

Τον πιο ζεστό μήνα του καλοκαιριού η κατάψυξη μετατρέπεται σε «παράδεισο» αν φροντίσεις να τη γεμίσεις με μερικές πανεύκολες παρασκευές που έχουν ως βάση τους διάφορα φρούτα, ποτά, γιαούρτι κλπ. Όταν την ξανανοίγεις μες στη ζέστη για να τις απολαύσεις παγωμένες πια στο ξυλάκι, βεβαιώσου πως το ξυλάκι…. βγήκε από τον παράδεισο!

Το παγωτό εκτός από «θεϊκή» απόλαυση είναι και μια παρασκευή με κάμποσες θερμίδες αλλά και μια καλή δικαιολογία για τον εαυτό σου ότι τώρα το καλοκαίρι το χρειάζεσαι για να σε δροσίσει. Μαζί σου, αλλά υπάρχουν κι άλλοι τρόποι, πιο υγιεινοί κι ευφάνταστοι για να δροσιστούμε. Τα «παγωτοξυλάκια» που σου προτείνω γίνονται μέσα σε λίγα λεπτά, έχουν σαφώς λιγότερες θερμίδες και το μόνο που θα χρειαστείς για να τα φτιάξεις είναι ένα μαχαίρι, μπλέντερ και ειδικές θήκες για παγωτό ξυλάκι που μπορείς να προμηθευτείς από παντού. Άνοιξε, λοιπόν, το ψυγείο, δες τι υλικά έχεις και προσπάθησε να τα προσαρμόσεις στις παρακάτω ιδέες. Τις έχω κατηγοριοποιήσει για να σε βοηθήσουν να φτιάξεις τις δικές σου μοναδικές παρασκευές. Βάλε τόλμη και φαντασία και ξεκίνα!

 

 

 

Μόνο με φρούτα…

Το καρπούζι, το πεπόνι, τα ροδάκινα, τα βερίκοκα και τα ακτινίδια είναι πολύ καλή περίπτωση.

 

Ξυλάκια καρπούζι

 

  • Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να κόψεις 1-2 φέτες καρπούζι, να τις καθαρίσεις από φλούδα και κουκούτσια, να το κόψεις σε κομμάτια και να τα ρίξεις στο μπλέντερ. Αν δεν θες να προσθέσεις ζάχαρη, έχει καλώς.
  • Αν θες επιπλέον άρωμα ρίξε μαζί στο μπλέντερ και μερικά φυλλαράκια δυόσμου, ή κάποιου άλλου φρέσκου μυρωδικού που σου αρέσει, όπως λουίζα, βασιλικό κλπ.
  • Αν θες να ενισχύσεις τη γλύκα και το άρωμά του, τότε φτιάξε ένα ελαφρύ σιρόπι με νερό και ζάχαρη, ή φρουκτόζη, ή στέβια στο οποίο πρόσθεσε και το αρωματικό της επιλογής σου. Σούρωσέ το και ρίξε το στο μπλέντερ με το καρπούζι αφού κρυώσει.
  • Πολτοποίησε το καρπούζι και μοίρασε τον πολτό στις ειδικές θήκες. Άφησε στην κατάψυξη να παγώσουν κι όταν θες να σερβίρεις, βάλε τις θήκες κάτω από τρεχούμενο νερό για λίγο, βγάλε από τα καλούπια προσεκτικά τα ξυλάκια και σέρβιρέ τα.

 

Ξυλάκια ακτινίδιο

 

  • Καθάρισε και κόψε τα ακτινίδια σε κομμάτια. Ρίξε τα στο μπλέντερ και πολτοποίησέ τα με λίγο χυμό λεμονιού, ζάχαρη άχνη, ή φρουκτόζη, ή στέβια (αναλόγως του πόσο γλυκά τα θες) κι ελάχιστο νερό.
  • Για πιο όμορφο αποτέλεσμα, καθάρισε και κόψε 1-2 ακτινίδια σε λεπτές φέτες και άφησέ τις στην άκρη ως έχουν.
  • Μοίρασε στις ειδικές θήκες πρώτα λίγες φετούλες από ακτινίδιο και μετά απογέμισέ τις με τον πολτό. Τέλος βάλε τις να παγώσουν στην κατάψυξη.

 

 

Εξωτικοί συνδυασμοί φρούτων…

Ξυλάκια μάνγκο-μπανάνα

 

  • Εδώ θα χρειαστείς 1-2 ώριμα μάνγκο και 1 μπανάνα. Καθάρισέ τα, κόψε τα σε μικρά κομμάτια και πολτοποίησέ τα στο μπλέντερ σκέτα, ή μαζί με λίγο σιρόπι ζάχαρης, ή με κάποιο άλλο γλυκαντικό όπως φρουκτόζη, ή στέβια.
  • Μοίρασε το μίγμα στις ειδικές θήκες και πάγωσέ το.

 

Με γάλα καρύδας…

Το γάλα καρύδας μπορείς να το χρησιμοποιήσεις σκέτο εντελώς, ή σε συνδυασμό με φρούτα της επιλογής σου.

 

Ξυλάκια καρύδας με αρώματα λάιμ και δυόσμου

 

  • Μπορείς να χρησιμοποιήσεις γάλα καρύδας από κονσέρβα, εγώ προτείνω από χάρτινη συσκευασία γιατί έχει πολύ λιγότερες θερμίδες.
  • Βάλε 600ml γάλα καρύδας σε κατσαρολάκι να πάρει βράση μαζί μ’ ένα κλαδάκι δυόσμο και ξύσμα από 1 λάιμ. Διάλυσε όση ζάχαρη θες και 2 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ σε μισό φλιτζάνι νερό και πρόσθεσέ το στο μίγμα. Ανακάτευσε με σύρμα μέχρι να πήξει κι άφησέ το να κρυώσει εκτός φωτιάς.
  • Αφαίρεσε το δυόσμο, μοίρασε το μίγμα στις ειδικές θήκες και πάγωσε στην κατάψυξη. Ξεφόρμαρε και σέρβιρε τα ξυλάκια καρύδας πασπαλίζοντας με λίγο επιπλέον ξύσμα λάιμ.

 

Ξυλάκια καρύδας με ανανά

 

  • Πολτοποίησε ψίχα φρέσκου ανανά, ή ανανά από κονσέρβα μαζί με λίγο γάλα καρύδας και λίγο από το σιρόπι της κονσέρβας ώστε να πάρεις ένα λείο μίγμα. Αν χρησιμοποιήσεις φρέσκο ανανά και θες το ξυλάκι σου πιο γλυκό φτιάξε λίγο δικό σου σιρόπι για να του προσθέσεις.
  • Μοίρασε το μίγμα στις ειδικές θήκες και πάγωσέ τις.

 

Με βάση το γιαούρτι…

Ξυλάκια με γιαούρτι και φρέσκα φρούτα

 

  • Το πιο αθώο frozen yogurt τρώγεται στο ξυλάκι και συνδυάζεται με πολτό και κομματάκια φρούτων.
  • Κράτα λοιπόν μερικά κομματάκια από το φρούτο της επιλογής σου στην άκρη (ροδάκινο, βατόμουρα, πεπόνι, βερίκοκο, κεράσια) και πολτοποίησε τα υπόλοιπα μαζί με γιαούρτι και ζάχαρη άχνη, ή κάποιο άλλο γλυκαντικό όπως μέλι, φρουκτόζη κλπ.
  • Ανακάτευσε το μίγμα με τα κομματάκια του φρούτου που κράτησες στην άκρη και μοίρασε το μίγμα που θα προκύψει στις ειδικές θήκες. Πάγωσε, ξεφόρμαρε και σέρβιρε όποτε θες.

 

Ξυλάκια με καφέ, γάλα και σοκολάτα

 

  • Φτιάξε μια ποσότητα καφέ φίλτρου, ή καφέ στιγμής με νερό.
  • Πρόσθεσε όση ζάχαρη, ή όποιο άλλο γλυκαντικό προτιμάς και εμπλούτισε με γάλα εβαπορέ.
  • Ανακάτευσε πολύ καλά και μοίρασε το μίγμα στις ειδικές θήκες.
  • Πρόσθεσε από μισό κουταλάκι σταγόνες σοκολάτας στην καθεμιά και πάγωσε στην κατάψυξη.

 

Ξυλάκια με τσάι και ροδάκινα

 

  • Πλύνε, σκούπισε και κόψε σε λεπτές φέτες ένα ροδάκινο. Μοίρασε από 3-4 φέτες σε καθεμιά από τις ειδικές θήκες.
  • Απογέμισε με έτοιμο ice tea σε γεύση της επιλογής σου, ή φτιάξε το δικό σου τσάι από βότανα που έχεις αφήσει να κρυώσει κι έχεις γλυκάνει όπως σου αρέσει. Πάγωσε στην κατάψυξη.

 

Λίγη αμαρτία δεν βλάπτει (πολύ)…

Ξυλάκια μπανάνα με πραλίνα φουντουκιού

 

  • Πολτοποίησε 2 μπανάνες και ανάμιξε τον πολτό τους με ίση ποσότητα από έτοιμη πραλίνα φουντουκιού.
  • Μετάφερε το μίγμα σε σακούλα ζαχαροπλαστικής για ευκολία και μετά μοίρασέ το στις ειδικές θήκες.
  • Πάγωσε, ξεφόρμαρε κι απόλαυσε!

 

 

Ξυλάκια με ολόκληρες μπανάνες βουτηγμένες στη σοκολάτα

 

  • Καθάρισε και κόψε τις μπανάνες στη μέση.
  • Βάλε σε κάθε μισό από ένα ξυλάκι παγωτού και βάλε τα σε ταψάκι στην κατάψυξη για 3 ώρες.
  • Λιώσε κουβερτούρα και βούτα ένα-ένα τα στικάκια μπανάνας στη λιωμένη σοκολάτα.
  • Ακούμπα τα στικς πάλι στο ταψάκι και βάλε τα στην κατάψυξη.
  • Αν θες, πασπάλισε προηγουμένως τη σοκολάτα πριν σταθεροποιηθεί με χρωματιστή τρούφα, ή ψιλοκομμένα και καβουρντισμένα αμύγδαλα.

 

Δείτε ακόμη Άρθρα