Υπολογιστής με διπύρηνο επεξεργαστή για gaming επιδόσεις

 

Με την τεχνολογία στο χώρο της πληροφορικής να εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, έχουμε φτάσει σε επίπεδο που συναντάμε desktop PCs, ή ακόμη και laptops που ενσωματώνουν επεξεργαστές υψηλών επιδόσεων με 4, 8 ή παραπάνω πυρήνες.

Οι συγκεκριμένοι υπολογιστές συνήθως προορίζονται για απαιτητική χρήση αφού είναι ιδανικοί για «βαριές» εργασίες και υπόσχονται μεγάλες επιδόσεις gaming. Με δεδομένο ότι ο επεξεργαστής είναι το υποσύστημα που καθορίζει σε σημαντικό βαθμό την απόδοση αλλά και το κόστος ενός υπολογιστή, τα συστήματα με τετραπύρηνους ή οκταπύρηνους επεξεργαστές κοστίζουν πολύ παραπάνω από τους υπολογιστές με διπύρηνο επεξεργαστή.

Όταν αναζητάς ένα οικονομικό desktop για casual gaming, τότε σίγουρα θα αναρωτιέσαι αν ένας επεξεργαστής διπλού πυρήνα μπορεί να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις σου. Αυτό είναι το ερώτημα που θα απαντήσουμε σε αυτό το άρθρο.

 

 

Gaming desktops με διπύρηνο επεξεργαστή

Οι συγκεκριμένοι υπολογιστές συνήθως έρχονται με επεξεργαστές με ενσωματωμένο chip γραφικών, όπως είναι π.χ. ο Intel Celeron J4005 ή ο AMD A6-9225 APU και απευθύνονται κυρίως στους χρήστες που θέλουν έναν υπολογιστή για να απολαμβάνουν τα περισσότερα σύγχρονα AAA PC games σε χαμηλότερες ρυθμίσεις γραφικών. Αυτό σημαίνει πως όσο πιο απαιτητικό είναι ένα παιχνίδι, τόσο πιο χαμηλές θα πρέπει να είναι κι οι ρυθμίσεις γραφικών που πρέπει να κάνεις ώστε να μην υπάρχουν lags ή και άλλα προβλήματα στη συνολική απόδοση του παιχνιδιού.

 

 

Επεξεργαστής και κάρτα γραφικών

Είναι αυτονόητο ότι η κάρτα γραφικών είναι το πιο σημαντικό στοιχείο σε ένα gaming desktop. Ωστόσο, θα πρέπει να συμβαδίζει και με την απόδοση του επεξεργαστή. Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να βεβαιωθείς ότι ο επεξεργαστής μπορεί να ωθήσει την κάρτα γραφικών στο μέγιστο των δυνατοτήτων της.

Στην πραγματικότητα, πολλοί χρήστες που θέλουν να συναρμολογήσουν το δικό τους υπολογιστή, είτε υπερεκτιμούν είτε υποτιμούν τη σημασία ενός επεξεργαστή σε ένα gaming PC. Κάποιοι βιάζονται να επενδύσουν σε έναν επεξεργαστή υψηλών επιδόσεων (π.χ. Intel Core i7), ενώ υπάρχουν κι εκείνοι που -θέλοντας να εξοικονομήσουν χρήματα – επενδύουν σε υποδεέστερο επεξεργαστή και καταλήγουν με μία δυσανάλογα πιο ισχυρή κάρτα γραφικών.

Σε περίπτωση που θέλεις να «χτίσεις» από την αρχή ένα οικονομικό desktop PC για gaming, θα πρέπει να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός στο συνδυασμό επεξεργαστή/κάρτας γραφικών. Οι διπύρηνοι επεξεργαστές μπορούν ακόμα να αξιοποιηθούν για gaming, αλλά περιορίζουν σε σημαντικό βαθμό την απόδοση οποιασδήποτε ισχυρής κάρτας γραφικών. Για παράδειγμα, ακόμη κι ο πιο ισχυρός επεξεργαστής της σειράς AMD A, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την απόδοση μιας κάρτας γραφικών όπως η GTX 1050. Αυτό σημαίνει ότι, κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, ο επεξεργαστής θα «ζορίζεται» αρκετά παράγοντας υψηλή θερμοκρασία, την ίδια στιγμή που η κάρτα γραφικών δεν θα μπορέσει να αποδώσει πλήρως τις δυνατότητές της.

 

 

Όλα τα παραπάνω ζητήματα ωστόσο, μπορούν να αποφευχθούν με την αγορά ενός έτοιμου gaming desktop. Στα συγκεκριμένα συστήματα, τόσο ο επεξεργαστής όσο κι η κάρτα γραφικών είναι συνδυασμένα με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να λειτουργούν αρμονικά και να αποδίδουν στο μέγιστο των ικανοτήτων τους. Με άλλα λόγια, δεν χρειάζεται να έχεις τεχνικές γνώσεις για να μπορέσεις να πετύχεις το βέλτιστο συνδυασμό επεξεργαστή/κάρτας γραφικών.

Εάν σε ενδιαφέρει η αγορά ενός οικονομικού υπολογιστή για gaming χρήση είναι προτιμότερο να επενδύσεις σε ένα έτοιμο desktop με τετραπύρηνο επεξεργαστή όπως είναι το Infinity Gear Core 5 Desktop PC.

 

Συμπέρασμα

Τεχνικά λοιπόν, ένα σύγχρονο gaming PC με διπύρηνο επεξεργαστή μπορεί να “τρέξει” τους περισσότερους σύγχρονους τίτλους παιχνιδιών με αξιοπρεπείς επιδόσεις. Πρέπει όμως να γνωρίζεις πως όσο ανεβαίνουν οι απαιτήσεις, τόσο περισσότεροι κι οι συμβιβασμοί -από άποψη επιδόσεων- που θα πρέπει να κάνεις.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη