Ζεστή κι ευχάριστη ατμόσφαιρα στο σπίτι το χειμώνα

by K-Admin 1

 

Ο χώρος στον οποίο περνάς τον περισσότερο χρόνο πρέπει να σ’ αντιπροσωπεύει και να είναι τόσο φιλόξενος ώστε να σε γεμίζει και να σε προκαλεί να τον απολαύσεις στο έπακρο. Στη συνέχεια του άρθρου θα βρεις χρήσιμες συμβουλές για ορισμένες μικρές αλλά ουσιαστικές αλλαγές ώστε το σπίτι σου ν’ αποτελεί το ήρεμο και ζεστό περιβάλλον που αναζητάς στους απαιτητικούς ρυθμούς της καθημερινότητάς σου.

 

 

Ξεκίνα από τη «ζεστή» διακόσμηση

Ριχτάρια και μαξιλάρες

Πρόσθεσε λίγη ζεστασιά στο σπίτι με άνετα ριχτάρια και κουβερτάκια στους καναπέδες, στις πολυθρόνες αλλά και στα κρεβάτια. Πρόσθεσε πλεκτές λεπτομέρειες με χοντρά ριχτάρια και μάλλινες, πολύχρωμες κουβέρτες διπλωμένες και τοποθετημένες στο καθιστικό σου. Άλλωστε η κουβέρτα είναι η επιτομή του χουχουλιάσματος και η εμφάνισή της στον καναπέ βγάζει μια ζεστασιά και μια τάση για ξεκούραση. Εναλλακτικά, για αξεπέραστη ζεστασιά και θαλπωρή τις κρύες νύχτες του χειμώνα, τοποθέτησε δίπλα στον καναπέ ένα όμορφο, μεγάλο ψάθινο καλάθι και γέμισέ το με κουβέρτες για όλη την οικογένεια.

Χρησιμοποίησε μαξιλάρες στο καθιστικό και σε άλλα δωμάτια του σπιτιού. Οι μαξιλάρες προσδίδουν αίσθηση χαλαρότητας στον χώρο, ενώ παράλληλα είναι και πρακτικές. Χρησιμοποίησέ τις ως επιπλέον κάθισμα όταν η παρέα μεγαλώνει και μάζεψέ τις όταν δεν τις χρειάζεσαι άλλο.

Εάν υπάρχουν εσοχές στον τοίχο, μπορείς να τις αξιοποιήσεις διακοσμητικά τοποθετώντας (στην εσοχή) μεγάλες μαξιλάρες ή πουφ και στην πλάτη πολλά μαξιλάρια. Βάλε φαντασία και συνδύασε διαφορετικές υφές με διαφορετικά σχέδια αλλά και διαφορετικά μεγέθη. Ιδιαίτερα τα πλεκτά και ταρτάν σχέδια αποπνέουν περισσότερη οικειότητα και ζεστασιά.

 

 

Ζεστές κουρτίνες

Οι κουρτίνες, εκτός ότι αποτελούν μία μοναδική λύση που μπορεί να φιλτράρει και να ελέγχει το φως που μπαίνει στους διάφορους χώρους του σπιτιού, είναι σημαντικό κομμάτι στη συνολική διακόσμηση. Επίσης, με τη χρήση μίας κουρτίνας μπορείς να μονώσεις καλύτερα το χώρο σου και να πετύχεις μεγαλύτερη οικονομία στη θέρμανση του σπιτιού σου. Είναι γνωστό ότι με την χρήση μίας φοδραρισμένης κουρτίνας μπορείς το χειμώνα να κρατάς το σπίτι σου πιο ζεστό. Για να αυξήσεις τη θερμική μόνωση μίας κουρτίνας πρέπει να την τοποθετήσεις όσο το δυνατόν πιο κοντά στο παράθυρο και να επικαλύψεις μια περιοχή τουλάχιστον 15-20 εκατοστά δεξιά και αριστερά του παραθύρου.

Σε περίπτωση που θέλεις εντυπωσιακά αποτελέσματα χρησιμοποίησε ενδιάμεση φόδρα για να αυξήσεις τον βαθμό της θερμομόνωσης. Αν ήδη έχεις μια λεπτή κουρτίνα μπορείς να ρίξεις από επάνω ένα χοντρό ύφασμα που να σουρώνει είτε στη μία άκρη είτε και στις δύο. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να επιλέξεις γήινες αποχρώσεις για να μην περιοριστείς στην υπόλοιπη διακόσμηση.

 

 

Χαλιά και φλοκάτες

Τα χαλιά είναι ένας ακόμη εύκολος τρόπος να ανανεώσεις το σπίτι σου. Ένα χαλί μάλιστα αρκεί για να μεγαλώσει τον χώρο σου, να τον κάνει πιο ζεστό και φιλόξενο αλλά και να του δώσει ιδιαίτερο χαρακτήρα και προσωπικότητα. Εκτός από το διακοσμητικό κομμάτι, τα χαλιά είναι απαραίτητο στοιχείο για καλή θέρμανση, αφού μειώνουν το κρύο. Γι’ αυτό και το χαλί σου πρέπει να είναι τόσο μεγάλο ώστε σε αυτό να πατούν τουλάχιστον τα μπροστινά πόδια των επίπλων που τοποθετείς πάνω του. Αντίστοιχα, στην κρεβατοκάμαρα το χαλί σου πρέπει να είναι κολλημένο πάνω στο κρεβάτι σου, ώστε όταν σηκώνεσαι, να πατάς πάνω στο χαλί και όχι στο κρύο δάπεδο.

Εάν δεν υπάρχει η δυνατότητα για μεγάλο χαλί ή μοκέτα, μπορείς να στρώσεις το ένα χαλί πάνω στο άλλο. Με αυτό τον τρόπο θα καλύψεις με μικρές φλοκάτες και χαλιά τους χώρους που δεν καλύπτονται από χαλί. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις αρκετά χαλιά με παρόμοιους χρωματικούς συνδυασμούς και διαφορετικά σχέδια.

 

 

Αρωματικά κεριά

Τα αρωματικά κεριά δημιουργούν μια ρομαντική ατμόσφαιρα και χαρίζουν την απαραίτητη ζεστασιά προσθέτοντας μια διακριτική ευχάριστη μυρωδιά. Τοποθέτησε κεριά ποικίλων μεγεθών σε διάφορα σημεία του χώρου σου, ή φτιάξε μια σύνθεση κεριών σε μια μεγάλη πιατέλα.

Μπορείς να προσαρμόσεις τα αρώματα των κεριών στην εποχή. Για τον χειμώνα, ιδανικές επιλογές είναι μεθυστικά αρώματα όπως κανέλα και βανίλια.

 

 

Πρόσθεσε τις απαραίτητες high tech ευκολίες

Ζεστασιά και θαλπωρή με ένα κλικ

Χάρη στους έξυπνους αισθητήρες θερμοκρασίας και υγρασίας που διαθέτουν, σου επιτρέπουν να παρακολουθείς απομακρυσμένα τις συνθήκες που επικρατούν στον χώρο σου. Όλα τα δεδομένα εμφανίζονται στην οθόνη του κινητού σου, ώστε να μπορείς να προσαρμόσεις τη λειτουργία του κλιματιστικού, του θερμοπομπού, του αφυγραντήρα, ή του καθαριστή αέρα. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να ενεργοποιήσεις το ασύρματο οικιακό σου δίκτυο. Έπειτα, όλες οι λειτουργίες των συσκευών θέρμανσης και κλιματισμού είναι διαθέσιμες στο tablet ή το smartphone με ένα άγγιγμα, από την άνεση του καναπέ σου.

Για παράδειγμα, αρκεί το πάτημα ενός κουμπιού στην οθόνη του κινητού σου για να ενεργοποιήσεις ή να απενεργοποιήσεις το συνδεδεμένο κλιματιστικό σου, να αυξομειώσεις τη θερμοκρασία, να αλλάξεις την ταχύτητα ροής του αέρα ή να αλλάξεις τον προσανατολισμό των περσίδων. Χάρη στους αφυγραντήρες με συνδεσιμότητα Wi-Fi μπορείς να ενημερωθείς και να ρυθμίσεις ιδανικά τη θερμοκρασία και υγρασία στον χώρο σου, χρησιμοποιώντας απλά μια mobile app μέσα από το smartphone σου.

 

 

Έξυπνος φωτισμός για κάθε περίσταση

Κλείσε όλα τα φώτα όταν φεύγεις, ρύθμισε την ένταση των φώτων σου ασύρματα, ή ρύθμισε τον φωτισμό σε κάθε χώρο ξεχωριστά. Με τον έξυπνο φωτισμό, οι παραδοσιακοί λαμπτήρες αντικαθίστανται από έξυπνες λάμπες LED οι οποίες εγκαθίστανται πολύ εύκολα, αφού το μόνο που χρειάζεται είναι να τοποθετηθούν στο ντουί του φωτιστικού, στη θέση της συμβατικής λάμπας. Έπειτα, χρησιμοποιώντας το smartphone ή το tablet σου, θα μπορείς να ελέγχεις κάθε έξυπνη λάμπα που έχεις εγκαταστήσει μέσω του ασύρματου οικιακού δικτύου Wi-Fi. To μόνο που έχεις να κάνεις είναι να «κατεβάσεις» στο smartphone ή το tablet σου την εφαρμογή του κατασκευαστή, που θα σε καθοδηγήσει βήμα προς βήμα στη σύνδεση του φωτισμού στο ασύρματο οικιακό δίκτυο.

Έπειτα, υπάρχει κι επιλογή του hub όπως είναι τα φώτα Philips Hue με τη γέφυρα (bridge), το οποίο αναλαμβάνει ρόλο «γέφυρας επικοινωνίας» ανάμεσα στην έξυπνη λάμπα LED και το οικιακό σου δίκτυο. Μπορείς να προγραμματίσεις και χρονικά την ενεργοποίηση/απενεργοποίηση των έξυπνων λαμπών LED, ώστε να ανάβουν λίγο πριν από τη δύση του ήλιου ή την ώρα που γυρίζεις κάθε μέρα στο σπίτι από τη δουλειά. Επιπροσθέτως, μπορείς αν το θες να «ομαδοποιήσεις» τις λάμπες δύο ή και περισσότερων δωματίων, για να τις ρυθμίζεις όλες μαζί, από το κινητό ή μέσω φωνής με ένα έξυπνο ηχείο, όπως το Echo Dot ή το Google Home Mini και Google Home smart speaker.

Σύνδεσε ένα έξυπνο ηχείο με βοηθό φωνής σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα αυτοματισμού, όπως το Somfy Tahoma, για διαχειρίζεσαι και να ελέγχεις οποιαδήποτε συνδεδεμένη σε αυτό συσκευή, όπως IP κάμερες ασφαλείας, αισθητήρες, ανιχνευτές, παράθυρα, έξυπνους θερμοστάτες, απλά χρησιμοποιώντας τη φωνή σου.

Μπορείς να δεις ακόμη