Εξοικονόμησε ενέργεια στην προετοιμασία των εορταστικών τραπεζιών

by K Admin

Εκτός από το χριστουγεννιάτικο δέντρο, τα δώρα και τον στολισμό του σπιτιού, το «πνεύμα» των γιορτών είναι επίσης ταυτισμένο με το τραπέζι των Χριστουγέννων και την Πρωτοχρονιάς – «στολισμένο» με τα λαχταριστά πιάτα που θα μαγειρέψεις για την οικογένειά σου ή και για τα αγαπημένα πρόσωπα και συγγενείς που πρόκειται να καλέσεις, ώστε να μοιραστείτε μερικές ώρες μακριά από τις σκοτούρες και τις έγνοιες της καθημερινότητας.

Επομένως, και φέτος η κουζίνα σου θα έχει την τιμητική της την περίοδο των γιορτών, αφού ανεξάρτητα από τα μενού που θα αποφασίσεις να ετοιμάσεις, είναι βέβαιο πως θα επιστρατεύσεις σχεδόν όλες τις συσκευές της, για να συντηρήσεις τις προμήθειες που θα αγοράσεις, να μαγειρέψεις τις συνταγές που θα επιλέξεις, αλλά και να καθαρίσεις τα βρώμικα σκεύη και σερβίτσια. Συσκευές που φυσικά όσο περισσότερο λειτουργήσουν, τόσο περισσότερο κινδυνεύουν να «φουσκώσουν» οι λογαριασμοί σου.

Ακολουθώντας ωστόσο μερικούς απλούς κανόνες στη χρήση του εξοπλισμού σου, μπορείς να μειώσεις την ενέργεια που θα καταναλώσεις. Και μάλιστα, χωρίς αυτό να έχει καμία «έκπτωση» στην απόλαυση των εορταστικών σου γευμάτων, όσο πλουσιοπάροχα κι αν είναι.

 

Χρησιμοποίησε αποδοτικά το φούρνο

Προσπάθησε να αποφύγεις την προθέρμανση του φούρνου, χρησιμοποιώντας τη μόνο σε όσες συνταγές αναφέρεται ως απαραίτητη. Αν ο φούρνος σου διαθέτει πρόγραμμα με κυκλοφορία ζεστού αέρα, προτίμησέ το: όχι μόνο το φαγητό σου θα ψηθεί πιο εύκολα ομοιόμορφα, χωρίς να χρειαστεί να το «γυρίσεις» πολλές φορές ή να αλλάξεις σχάρα στο ταψί σου, αλλά θα είναι έτοιμο και πιο γρήγορα.

Την ώρα του ψησίματος, άνοιγε την πόρτα του θαλάμου όσο γίνεται λιγότερο: με κάθε άνοιγμα, η θερμοκρασία στο εσωτερικό του μειώνεται έως και 10°C, με συνέπεια ο φούρνος να δαπανά έξτρα ενέργεια, για να την επαναφέρει στα επιθυμητά επίπεδα. Προσπάθησε επίσης να υπολογίσεις πότε θα είναι έτοιμο το φαγητό, ώστε να κλείσεις 10 λεπτά νωρίτερα το φούρνο κι έτσι να ολοκληρωθεί το ψήσιμο με τη θερμότητα που έχει “απομείνει” στον θάλαμο.

Πολλοί φούρνοι διαθέτουν εξελιγμένα προγράμματα κυκλοφορίας ζεστού αέρα, ώστε να μπορείς να ψήσεις παράλληλα παραπάνω από ένα γεύματα ή γλυκά, και επομένως να γλιτώσεις χρόνο και χρήμα. Εναλλακτικά, φρόντισε να ψήσεις το ένα φαγητό ή γλυκό αμέσως μετά το άλλο, ώστε να εκμεταλλευθείς τη θερμότητα που έχει ήδη αναπτυχθεί στο θάλαμο.

 

Επίλεξε τη μικρότερη ηλεκτρική συσκευή

Για κάθε εργασία, διάλεξε τη συσκευή που έχει τη μικρότερη κατανάλωση. Έτσι, αν χρειάζεσαι λίγο ζεστό νερό, χρησιμοποίησε το βραστήρα αντί για το «μάτι» της κουζίνας.

Αν πάλι πρόκειται να βράσεις μικρή ποσότητα λαχανικών, επιστράτευσε το φούρνο μικροκυμάτων και όχι κάποια από τις εστίες σου. Το ίδιο θα πρέπει να κάνεις και στην περίπτωση που θέλεις να ζεστάνεις μικρή ποσότητα φαγητού, π.χ. από όσο περίσσεψε από το γιορτινό τραπέζι, ώστε να μην χρειαστεί να μαγειρέψεις την επόμενη ημέρα.

 

 

Αξιοποίησε στο έπακρο τα «μάτια» της κουζίνας

Φρόντισε να μην πάει χαμένη η παραμικρή κιλοβατώρα που θα «κάψουν» οι εστίες σου για το μαγείρεμα. Αν οι εστίες είναι ηλεκτρικές, ξεκίνα από τη σωστή επιλογή σκευών, διαλέγοντας κατσαρόλες και τηγάνια με χοντρούς και επίπεδους πάτους, που εφαρμόζουν απόλυτα πάνω στο «μάτι».

Από την άλλη πλευρά, η διάμετρος του πάτου του σκεύους θα πρέπει να μην είναι μικρότερη από της εστίας που χρησιμοποιείς, αφού αν μένει ακάλυπτο ένα τμήμα της εστίας, τότε σπαταλάς ενέργεια χωρίς λόγο. Για παράδειγμα, αν σε ένα «μάτι» 20 εκατοστών χρησιμοποιήσεις ένα σκεύος 15 εκατοστών, τότε ουσιαστικά «πετάς» έως και το 40% της παραγόμενης θερμότητας.

Διάλεξε επίσης σκεύος ανάλογου μεγέθους με την ποσότητα του φαγητού που θέλεις να προετοιμάσεις – π.χ. αν θέλεις να σοτάρεις λίγα λαχανικά, επίλεξε ένα μικρό τηγάνι και την αντίστοιχου μεγέθους εστία. Επίσης, στο μαγείρεμα ή το βράσιμο μην ξεχνάς ποτέ το καπάκι, αφού αν το σκεύος μείνει ανοικτό, θα χρειαστεί έως και τέσσερις φορές περισσότερη ενέργεια για να φέρει σε πέρας την αποστολή του.

Χρησιμοποίησε τη χύτρα ταχύτητας όσο το δυνατόν περισσότερο. Σε σχέση με μία συμβατική κατσαρόλα, θα γλιτώσεις έως 60% από το ρεύμα που θα «κάψεις», ενώ το φαγητό σου θα είναι έτοιμο στο 20% του χρόνου.

 

Εξασφάλισε καλές συνθήκες λειτουργίας στο ψυγείο σου

Αν και το ψυγείο σου θα πρέπει να εξασφαλίσει ιδανικές συνθήκες συντήρησης στις προμήθειές σου, αυτό δεν σημαίνει πως όσο μικρότερη είναι η θερμοκρασία που θα το ρυθμίσεις, τόσο πιο φρέσκες θα παραμείνουν – αντίθετα, θα αναγκάσεις το μοτέρ να λειτουργεί άσκοπα και επομένως να καταναλώνει ρεύμα χωρίς λόγο. Έτσι, φρόντισε η θερμοκρασία στον θάλαμο συντήρησης να μην ξεπερνά τους 4°C και τους –19°C στην κατάψυξη.

Έλεγξε αν η πόρτα του ψυγείου κλείνει αεροστεγώς, ώστε να μην χάνεται η ψύξη. Ένα κόλπο για να ελέγξεις αν το λάστιχο του ψυγείου κάνει επαρκώς τη δουλειά του, είναι κλείνοντας την πόρτα να τοποθετήσεις ανάμεσα ένα χαρτονόμισμα, με το μισό μέσα στο ψυγείο και το μισό εκτός. Αν το χαρτονόμισμα πέσει, τότε αυτό σημαίνει πως η πόρτα δεν κλείνει ερμητικά. Σε αυτή την περίπτωση, καθάρισε το λάστιχο σχολαστικά με καθαρό οινόπνευμα. Αν δεν διορθωθεί το πρόβλημα, τότε θα πρέπει να καλέσεις τεχνικό για να το αλλάξει.

Φρόντισε να αποθηκεύσεις σωστά όσο φαγητό περισσέψει από το τραπέζι. Βάλτο σε ειδικά δοχεία τροφίμων ή κάλυψέ το με μεμβράνη, ώστε να μην αυξηθεί η υγρασία στο θάλαμο συντήρησης και έτσι χρειαστεί να λειτουργήσει περισσότερο το ψυγείο, για να επαναφέρει τη θερμοκρασία στα επιθυμητά επίπεδα. Επίσης, άφησε το φαγητό πρώτα να κρυώσει.

 

Εξοικονόμησε ρεύμα και νερό από το πλυντήριο πιάτων

Δεν χρειάζεται να ξεπλένεις τα σκεύη και τα σερβίτσια σου πριν τα βάλεις στο πλυντήριο πιάτων. Απλώς καθάρισέ τα από τα υπολείμματα και η συσκευή θα αναλάβει τα υπόλοιπα, πλένοντάς τα σε υψηλές θερμοκρασίες. Αν επίσης έχεις αγοράσει σχετικά πρόσφατα το πλυντήριό σου, τότε το πιο πιθανό είναι πως μπορεί να καθαρίσει στην εντέλεια τα σκεύη και τα πιάτα σου, χωρίς να χρειάζεται πρόπλυση – εξοικονομώντας έτσι ρεύμα και νερό.

Οι στοίβες από πιάτα και κατσαρόλες που μαζεύονται μετά το γιορτινό τραπέζι, είναι μίας πρώτης τάξης ευκαιρία για να χρησιμοποιήσεις το πλυντήριο μόνο όταν έχει γεμίσει πλήρως. Επίσης, η σχετική άνεση χρόνου που έχεις τις γιορτές σημαίνει πως μπορείς να επιλέξεις πιο εύκολα κάποιο «οικολογικό πρόγραμμα» πλύσης, το οποίο μπορεί να διαρκεί περισσότερο, ωστόσο σου εξασφαλίζει οικονομία σε ρεύμα και νερό.

 

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη