Κουλουράκια σμυρναίικα

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Ο καλύτερος τρόπος να ψήσουμε τα κουλούρια του Πάσχα είναι σε φούρνο με τεχνολογία ThermoFlow που μας επιτρέπει να μαγειρεύουμε ταυτόχρονα μέχρι και σε τρία επίπεδα ψησίματος, απολαμβάνοντας τέλεια αποτελέσματα, δηλαδή αφράτο και ταυτόχρονα τραγανό κουλούρι!

 

Υλικά για 60 τεμ. περίπου

  • 250 γρ. βούτυρο
  • 220 γρ. ζάχαρη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 αυγό + 1 κρόκο για το τελείωμα
  • 1 βανιλίνη
  • 50 ml κονιάκ
  • Ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι
  • ξύσμα και χυμό από 1 πορτοκάλι
  • 750 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ

 

Εκτέλεση

  1. Κοσκινίζουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε στο αλεύρι τη βανιλίνη, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ.
  2. Με το φτερό χτυπάμε στην κουζινομηχανή το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψουν καλά. Προσθέτουμε τον κρόκο και αφού ενσωματωθεί προσθέτουμε τα ξύσματα, τους χυμούς των εσπεριδοειδών και το κονιάκ.
  3. Όταν γίνει ομοιογενής η ζύμη μας, αντικαθιστούμε το φτερό με τον γάντζο και συνεχίζουμε τη λειτουργία της κουζινομηχανής προσθέτοντας σταδιακά το μείγμα από το αλεύρι μέχρι να πάρουμε μια ομοιογενή και εύπλαστη ζύμη.
  4. Αφήνουμε να ξεκουραστεί και στο μεταξύ προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC και ντύνουμε με χαρτί ψησίματος 3 ταψιά.
  5. Κόβουμε τη ζύμη σε μικρά κομμάτια (των 20 γρ. για τις κοτσίδες και των 25 γρ. για τα υπόλοιπα σχήματα) και πλάθουμε κορδόνια που πλέκουμε σε κοτσιδούλες, σε βαρκούλες (διπλώνουμε το κορδόνι στα 3 και πιέζουμε την πάνω και την κάτω πλευρά), σε σίγμα τελικό ή θήτα.
  6. Αραδιάζουμε τα κουλουράκια μας στα ταψιά, αλείφουμε με κρόκο αυγού χτυπημένο με λίγο νερό και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά περίπου.
  7. Αφού ξεφουρνίσουμε τα κουλουράκια μας και κρυώσουν εντελώς τα μεταφέρουμε σε σκεύος αποθήκευσης ή πιατέλα σερβιρίσματος.

Μπορείς να δεις ακόμη