Τι θα φάμε την Κυριακή των Βαΐων;

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Η Κυριακή των Βαΐων είναι η μέρα που ακόμη κι όσοι νηστεύουν μπορούν να καταναλώσουν ψάρι, έτσι ως είθισται, είτε νηστεύεις είτε όχι, ψάρι θα φάμε. Με ποια από τις 3 ακόλουθες συνταγές;

 

 

Σκουμπρί στη λαδόκολλα με φινόκιο και λεμόνι

Ένα πανεύκολο στην προετοιμασία όσο κι ευωδιαστό πιάτο που θα απολαύσετε πραγματικά.

 

Υλικά για 4 άτομα

  • 4 σκουμπριά σε ατομικό μέγεθος καθαρισμένα
  • 2 λεμόνια ή 2 πορτοκάλια σε φέτες
  • 2 φινόκιο σε φέτες
  • Λίγο ελαιόλαδο
  • Λίγο ούζο
  • Αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220οC.
  2. Τοποθετούμε σταυρωτά 2 μεγάλα κομμάτια λαδόκολλας μέσα ένα ταψάκι που θα χωρά με άνεση τα ψάρια μας.
  3. Κόβουμε τα πορτοκάλια ή τα λεμόνια σε φέτες και το στρώνουμε με αυτές, εναλλάξ με φέτες από φινόκιο.
  4. Αλατίζουμε εσωτερικά κι εξωτερικά τα ψάρια μας και γεμίζουμε τις κοιλίτσες τους με τα φυλλαράκια του μάραθου που παίρνουμε από τα φινόκιο.
  5. Τα τοποθετούμε στο ταψί που ετοιμάσαμε, τα ραντίζουμε με λίγο ούζο και λίγο ελαιόλαδο, σκεπάζουμε με τη λαδόκολλα που εξέχει γύρω από το ταψί και τα ψήνουμε για 30-35 λεπτά.
  6. Βγάζουμε το φαγητό από τον φούρνο και το σερβίρουμε στο τραπέζι με το ταψί. Συνοδεύουμε με πράσινη σαλάτα και τηγανητές πατάτες.

 

 

Ψαροκροκέτες με πατάτα

Ένα πολύ οικονομικό πιάτο που χορταίνει άνετα 4 άτομα. Συνοδεύουμε με πλούσια σαλάτα και ψητά λαχανικά ή άλλη γαρνιτούρα της επιλογής μας.

 

Υλικά

  • 400 γρ. βρασμένες πατάτες
  • 600 γρ. φιλέτα μπακαλιάρου ή άλλου ψαριού της επιλογής μας
  • 1 μικρό κρεμμύδι ξυσμένο στον τρίφτη
  • 1 κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Λίγο αλεύρι
  • 1-2 αυγά
  • Φρυγανιά
  • Αραβοσιτέλαιο για το τηγάνισμα
  • Φέτες λεμονιού για το σερβίρισμα

 

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζουμε και περνάμε από την πρέσα τις βρασμένες πατάτες και τις ρίχνουμε σε μπόλ.
  2. Αχνίζουμε για 3 λεπτά τα φιλέτα του ψαριού σε λίγο νερό, τα στραγγίζουμε, τα κόβουμε με τα χέρια σε κομματάκια και τα ρίχνουμε στον πουρέ της πατάτας.
  3. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το κρεμμυδάκι ψιλοκομμένα, τον άνηθο και τον μαϊντανό, ανάλογο αλατοπίπερο και 2 κουταλιές αλεύρι.
  4. Ζυμώνουμε με τα χέρια και αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για μισή ώρα να ανακατευτούν τα αρώματα.
  5. Βάζουμε σε ένα πιάτο, αλεύρι, σε δεύτερο τα αυγά και τα χτυπάμε με λίγο νερό κι αλάτι και σε ένα τρίτο την τριμμένη φρυγανια. Πλάθουμε το μείγμα μας σε κεφτέδες στρογγυλούς. Τους περνάμε πρώτα από το αλεύρι, μετά από το αυγό και τέλος από τη φρυγανιά.
  6. Τους τηγανίζουμε σε καυτό λάδι μέχρι να πάρουν ροδοκόκκινο χρώμα από όλες τις πλευρές. Τους σερβίρουμε ζεστούς συνοδεύοντας με φέτες λεμονιού και τη γαρνιτούρα της επιλογής μας.

 

 

Φιλέτα μπακαλιάρου τηγανητά

Ψάρι περασμένο από αρωματικό αλεύρι και ροδοτηγανισμένο.

 

Υλικά για 4 άτομα:

  • 200 γρ. φιλέτα μπακαλιάρου υγράλατου κατεψυγμένα
  • 1 φλιτζάνι αλεύρι
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
  • ½ κουτ. γλυκού μουστάρδα σε σκόνη
  • Λίγη ρίγανη
  • Σπορέλαιο για το τηγάνισμα
  • Μαρούλι και ντομάτα για το σερβίρισμα

 

Εκτέλεση

  1. Αποψύχουμε τα ψάρια και τα ξεπλένουμε. Τα στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας.
  2. Ανακατεύουμε το αλεύρι με τη ρίγανη, την πάπρικα και τη μουστάρδα.
  3. Αλευρώνουμε τα ψάρια απ’ όλες τις πλευρές με το αρωματισμένο αλεύρι και βάζουμε στη φωτιά ένα τηγάνι με λάδι να ζεσταθεί. Η στάθμη πρέπει να είναι ένα δάχτυλο τουλάχιστον.
  4. Όταν κάψει καλά το λάδι βάζουμε λίγα λίγα τα φιλέτα και τα τηγανίζουμε μέχρι να ροδοκοκκινίσουν πρώτα από τη μια κι ύστερα από την άλλη πλευρά.
  5. Τα βγάζουμε σε χαρτί κουζίνας να στραγγίσουν από το περιττό λάδι και τα σερβίρουμε πάνω σε ένα στρώμα από μαρουλοσαλάτα και φέτες ντομάτας.

 

Μπορείς να δεις ακόμη