Τσουρέκια της Λαμπρής

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Αν διαθέτουμε φούρνο με λειτουργία ατμού SteamBake μπορούμε να επιτύχουμε για τα τσουρέκια μας εκπληκτικά αποτελέσματα ψησίματος, επαγγελματικού επιπέδου. Με την υγρασία η ζύμη φουσκώνει πλήρως, δημιουργώντας νόστιμο και αφράτο εσωτερικό, ενώ η ξηρή θερμότητα τους χαρίζει τέλεια γυαλιστερή κρούστα.

 

Υλικά για 3-4 πλεξούδες

  • 1.150-1.200 γρ. αλεύρι για τσουρέκια
  • 2 φακελάκια ξηρή μαγιά
  • 10 γρ. μαχλέπι κοπανισμένο
  • 1/2 κουτ. γλυκού μαστίχα κοπανισμένη
  • 185 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • 500 ml γάλα
  • 4 αυγά
  • 350-400 γρ. ζάχαρη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι και 1 λεμόνι
  • 1 κρόκο αυγού χτυπημένο με 1 κουταλιά νερό
  • σουσάμι για τη διακόσμηση
  • λίγο καλαμποκέλαιο για το μπολ, τα χέρια μας και τον πάγκο

 

Εκτέλεση

  1. Κοσκινίζουμε μέσα στον κάδο της κουζινομηχανής το μεγαλύτερο μέρος από το αλεύρι και ανακατεύουμε μέσα τη μαγιά, το μαχλέπι, την κοπανισμένη μαστίχα και τα αφήνουμε στην άκρη.
  2. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα και το βούτυρο και τα ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συχνά να λιώσει το βούτυρο και προσέχοντας να μην κάψει πολύ το γάλα. Πρέπει να είναι ζεστό, όχι καυτό.
  3. Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη σε ένα μπολ κι αφού κατεβάσουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά τα ανακατεύουμε όλα μαζί. Προσθέτουμε τα ξύσματα και το αλάτι.
  4. Ρίχνουμε το μείγμα στον κάδο της κουζινομηχανής με το αλεύρι και ξεκινάμε να τα δουλεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα με τον γάντζο. Στο τέλος θα πάρουμε ένα ζυμάρι που θα ξεκολλάει από το μπολ με τη βοήθεια σπάτουλας, αλλά γενικά θα κολλάει και δεν θα είναι πολύ σφιχτό. Τμηματικά θα ρίξουμε κι όσο αλεύρι κρατήσαμε.
  5. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε λαδωμένο ευρύχωρο μπολ, σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και μια κουβέρτα και το αφήνουμε για περίπου 3 ώρες στο πιο ζεστό σημείο του σπιτιού να φουσκώσει.
  6. Πιέζουμε τη ζύμη να ξεφουσκώσει, τη βγάζουμε με τη βοήθεια σπάτουλας πάνω σε λαδωμένο πάγκο και αφού της κάνουμε μερικά διπλώματα με τη σπάτουλα, την κάνουμε χοντρό ρολό και τη χωρίζουμε σε 3 ή 4 μέρη.
  7. Χωρίζουμε το κάθε μέρος στα δύο και πλάθουμε με αυτό κορδόνια ίσα σε πάχος και μήκος 50εκ. περίπου. Σταυρώνουμε και ξεκινάμε να πλέκουμε σε κοτσίδες.
  8. Τοποθετούμε τα τσουρέκια ανά δύο σε ταψιά στρωμένα με χαρτί ψησίματος αφήνοντας σημαντικό κενό μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν και θα απλώσουν, τα αλείφουμε με χτυπημένο κρόκο αυγού και τα πασπαλίζουμε με σουσάμι. Τα αφήνουμε για 35-40 λεπτά να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν σε όγκο.
  9. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC στον αέρα. Χαμηλώνουμε μετά στους 160οC και ψήνουμε για 30 λεπτά περίπου το κάθε ταψί, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν όμορφα τα τσουρέκια.

Μπορείς να δεις ακόμη