Eλάτε σπίτι μας για.. κρουασάν!

by K Admin

 

Μπορεί το σπίτι μας να μην έχει θέα στον Πύργο του Άιφελ και να μην μπαίνουν από το ανοιχτό παράθυρο οι ακαταμάχητες μυρωδιές από την boulangerie της γειτονιάς αλλά… έχουμε τη συνταγή που θα σε ταξιδέψει γευστικά στο μαγικό Παρίσι.

Ετοίμασε αυτή τη μοναδική συνταγή για κρουασάν και απόλαυσέ τα συνδυάζοντας τα με αλμυρή η γλυκιά γέμιση της επιλογής σου!


Τα υλικά
για 12-15 κρουασάν   κρουασαν συνταγή

350 g αλεύρι

¾  κγ αλάτι

1 κσ ζάχαρη

7 g μαγιά σε σκόνη

175-200 ml χλιαρό γάλα

175 g κρύο βούτυρο

1 χτυπημένο αυγό, για άλειμμα

 

Προετοιμασία: 10 λεπτά

Φούσκωμα: 2 ώρες

Ψυγείο: 1 ώρα και 10 λεπτά

Μαγείρεμα: 15 λεπτά

 

 

 

Εκτέλεση:

Κοσκίνισε το αλεύρι και το αλάτι στο μπολ του μίξερ. Πρόσθεσε τη ζάχαρη και τη μαγιά και ανακάτεψε με το ζυμωτήρι στην 1η ταχύτητα για 15 δευτερόλεπτα. Δημιούργησε μια λακκούβα στο αλεύρι και ρίξε το γάλα.

Ανακάτεψέ τα στην 1η ταχύτητα και αύξησε στη 2η ταχύτητα συνεχίζοντας το ανακάτεμα για άλλα 2 λεπτά, μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και ελαστική. Κάλυψε τη ζύμη με μια υγρή πετσέτα κουζίνας και άφησε τη να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 1 ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Πάτησε τη ζύμη για να ξεφουσκώσει και ζύμωσε σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια μέχρι να γίνει λεία. Τύλιξε με πετσέτα κουζίνας και ψύξε για 10 λεπτά. Βάλε το βούτυρο ανάμεσα σε 2 μεμβράνες και πλάσε σε ορθογώνιο σχήμα. Δίπλωσε το βούτυρο στη μέση και πλάσε ξανά. Επανέλαβε μέχρι το βούτυρο να γίνει εύπλαστο παραμένοντας ωστόσο κρύο.  Σχημάτισε ένα επίπεδο ορθογώνιο 15cm x 10cm.

Άδειασε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και άπλωσε την με τον πλάστη σε ορθογώνιο 30cm x 15 cm. Με τη μικρή πλευρά του προς τα εσένα, τοποθέτησε το βούτυρο στο κέντρο της ζύμης. Δίπλωσε το κάτω ένα τρίτο της ζύμης πάνω από το βούτυρο και δίπλωσε το άνω ένα τρίτο από πάνω. Πίεσε τις ανοιχτές άκρες της ζύμης μέχρι να κολλήσουν. Γύρισε τη ζύμη κατά 90°  προς τα δεξιά.

Επανέλαβε τη διαδικασία: πλάσε τη ζύμη σε ορθογώνιο σχήμα, δίπλωσε και γύρισε την άλλες δύο φορές. Τύλιξε και άφησε την στο ψυγείο για 30 λεπτά. Βρέξε δύο ταψιά με νερό. Πλάσε την κρύα ζύμη σε ορθογώνιο 45cmx30cm. Κόψε σε 6 τετράγωνα των 15cm και κόψε κάθε τετράγωνο διαγώνια στη μέση. Ξεκινώντας από τη βάση κάθε τριγώνου, τύλιξε χαλαρά τη ζύμη και κόλλησε την με λίγο χτυπημένο αυγό. Τοποθέτησε τα κρουασάν στα ταψιά με το σημείο που ενώνεται η ζύμη από κάτω.

Λύγισε τις άκρες τους έτσι ώστε να τους δώσεις το χαρακτηριστικό σχήμα μισοφέγγαρου.

Άλειψε τα ελαφρώς με χτυπημένο αυγό, κάλυψε με λαδωμένη μεμβράνη και άφησε τα να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος για 1 ώρα ή μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο.

Προθέρμανε τον φούρνο στους 220°C/ στο 7 για φούρνους αερίου. Άλειψε τα κρουασάν ξανά με το χτυπημένο αυγό και ψήσε για 3 λεπτά. Χαμήλωσε τον φούρνο στους 190°/ στο 5 για φούρνους αερίου και ψήσε για 10-12 λεπτά μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά.  Άφησε τα για λίγα λεπτά πριν τα βάλεις σε σχάρα για να κρυώσουν.

Σέρβιρέ τα ζεστά ή κρύα.

Tip:  Συνδύασε τα κρουασάν με μασκαρπόνε και κομπόστα σύκου ή με τυρί μπρι και τσάτνυ ντομάτας.

Μπορείς να δεις ακόμη