Δεν υπάρχει κάτι πιο εκνευριστικό απ’ το να βγάζεις τα υλικά απ’ το ψυγείο για να μαγειρέψεις και να σου «επιτίθεται» ένα ανεπιθύμητο «σύννεφο» από δυσάρεστες οσμές. Δεν είναι απλά ότι σου κόβει την όρεξη, αλλά πολύ συχνά είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπίσεις και να εξαφανίσεις την πηγή της μυρωδιάς. Μήπως προέρχεται από χαλασμένα τρόφιμα; Μήπως από κάποιο υγρό που χύθηκε σε κάποιο σημείο του ψυγείου; Μήπως αναπτύσσεται κάπου μούχλα;
Μη φοβάσαι, εμείς είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε στον εντοπισμό, στην εξαφάνιση αλλά και στην αποτροπή επανεμφάνισης της δυσάρεστης οσμής στο ψυγείο σου και της διατήρησης μιας καλής «ατμόσφαιρας» στο εσωτερικό του.
1. Φτιάξε μόνος σου και χρησιμοποίησε απόλυτα φυσικά καθαριστικά
Ό,τι και να λένε τα συστατικά σ’ οποιοδήποτε σκεύασμα του εμπορίου, η χρήση χημικών κοντά σε μέρη που θα ακουμπήσουν τρόφιμα που πρόκειται να καταναλωθούν από εσένα και την οικογένειά σου δεν είναι η πλέον σοφή επιλογή. Ευτυχώς υπάρχουν φυσικά καθαριστικά διαλύματα που μπορείς να φτιάξεις εύκολα με φυσικά συστατικά που υπάρχουν σ’ οποιοδήποτε σπίτι. Ένα παράδειγμα είναι μισό κουτάλι μαγειρικής σόδας διαλυμένο σε μια λεκάνη νερό, ή για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα, παίρνεις δύο μέρη νερό κι ένα μέρος λευκό ξίδι, τα ανακατεύεις προσεκτικά, βάζεις λίγο χυμό λεμονιού για να δώσεις άρωμα και τοποθετείς το μείγμα σ’ ένα δοχείο ψεκασμού. Ψεκάζεις όλες τις επιφάνειες, σκουπίζεις μ’ ένα στεγνό πανί και είσαι έτοιμος.
2. Τοποθέτησε μέσα στο ψυγείο ουσίες που απομακρύνουν τις οσμές
Βάλε ένα κουτί με σόδα στον καταψύκτη για τις μυρωδιές, αρκεί βέβαια να το αλλάζεις κάθε δύο με τρεις μήνες. Αν μια μυρωδιά επιμένει καλό είναι να καθαρίσεις τον καταψύκτη σου, ή να ελέγξεις εάν η ρύθμιση της θερμοκρασίας είναι σωστή.
Η συμβουλή με τη μαγειρική σόδα είναι ευρέως γνωστή αλλά είναι δώρο άδωρον αν δεν την αλλάζεις συχνά. Να σημειωθεί, φυσικά, ότι μπορείς να βάλεις άμεσα σόδα μετά το τέλος του καθαρίσματος για ν’ αφαιρέσεις όποιες οσμές απέμειναν. Καλό είναι ν’ απλώσεις σε μεγάλη επιφάνεια τη σόδα για να κάνει καλύτερα τη δουλειά της. Για πιο δύσκολες μυρωδιές υπάρχει κι άλλη μια λύση: η προσθήκη μιας κουταλιάς βανίλιας σε μισή κούπα σόδας. Υπάρχουν κι άλλες εναλλακτικές για φυσικά αποσμητικά για το ψυγείο σου όπως ένα ανοιχτό κουτί με κόκκους καφέ, μία κούπα λευκό ξίδι, ή ακόμη κι ένα μπολ με δημητριακά. Τέλος, μια καλή ιδέα για άμεσα αποτελέσματα είναι να φτιάξεις έναν ελληνικό καφέ και ν’ αφήσεις για μερικές ώρες το φλιτζανάκι σε κάποιο κεντρικό σημείο του ψυγείου. Οι μυρωδιές θα απομακρυνθούν άμεσα κι εσύ μπορείς μετά απλά να βγάλεις το φλιτζάνι.
Πλέον έχεις ένα καθαρό ψυγείο, οπότε πάμε στο επόμενο στάδιο, της διατήρησης του ψυγείου σε καλή κατάσταση, για την αποφυγή εξάπλωσης νέων απωθητικών οσμών.
Δες εδώ Ψυγεία Ντουλάπες & Side by Side.
3. Φρόντισε τα τρόφιμα άμεσης κατανάλωσης να είναι σε μέρη όπου τα βλέπεις
Μην ακολουθήσεις την κλασική συνήθεια όλων, λόγω μικρού ψυγείου και πολλών πραγμάτων, παραχώνουν φρούτα και λαχανικά σε κάποιο συρτάρι όπου δεν τα βλέπουν, με αποτέλεσμα να τα ξεχνάνε κι εκείνα να χαλάνε ανεκμετάλλευτα, αφήνοντας πίσω τους μυρωδιές. Οπότε, είτε βάλε τα στο πιο ορατό ράφι που έχει το ψυγείο σου, ώστε να τα έχεις μονίμως στο άμεσο οπτικό σου πεδίο, είτε σε κάποιο απ’ τα μεγάλα ειδικά συρτάρια για φρούτα και λαχανικά των σύγχρονων ψυγείων στα οποία έχεις άμεση πρόσβαση. Για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα σε ό,τι έχει να κάνει με το οπτικό σου πεδίο, προτίμησε κάποιο σύγχρονο ψυγειοκαταψύκτη ώστε να τα έχεις όλα μπροστά σου, και συγκεκριμένα στο ύψος του κεφαλιού σου όταν ανοίγεις την πόρτα του. Μ’ αυτό τον τρόπο και δεν θα ξεχάσεις κάτι και θα έχεις άμεση εικόνα για το κατά πόσον είναι έτοιμο να χαλάσει κάτι, ή έχει ήδη χαλάσει, ώστε να το αφαιρείς γρήγορα κι άμεσα πριν αφήσει πίσω του δυσάρεστες οσμές.
Εδώ έχουμε άλλη μια παράμετρο –που έχει σχέση με την τοποθέτηση των τροφίμων- για ν’ αποφύγουμε τις οσμές, αλλά και για να μην καταστρέψουμε τα φρούτα και τα λαχανικά μας, ή οποιοδήποτε άλλο τρόφιμο. Απέφυγε, λοιπόν, σε κάθε περίπτωση ν’ ακουμπάει το τρόφιμο, το δοχείο, η γυάλα, η σακούλα, οτιδήποτε -τέλος πάντων- στα τοιχώματα του ψυγείου. Γιατί, όχι μόνο υπάρχει κίνδυνος να παγώσουν και να σαπίσουν τα τρόφιμα, αλλά δημιουργείται και υγρασία στο εσωτερικό της συσκευής σου.
4. Χρησιμοποίησε δοχεία τροφίμων που κλείνουν αεροστεγώς
Όταν βάζεις υπόλοιπα γευμάτων στο ψυγείο, είτε κομμένα φρούτα και λαχανικά, είτε -εν πάση περιπτώση- οποιοδήποτε τρόφιμο μπορεί να βγάλει μυρωδιά, να χρησιμοποιείς αεροστεγή γυάλινα ή πλαστικά δοχεία ειδικά σχεδιασμένα για το σκοπό αυτό. Μην αφήνεις, λοιπόν, την πίτσα στη χαρτονένια συσκευασία της, μην τυλίγεις σάντουιτς, ή τοστ σε χαρτοπετσέτα, ή κινέζικο και σουβλάκια στο κουτί που στα έφεραν, μη βάζεις τη σαλάτα στο ψυγείο με το πιάτο εκτεθειμένο. Μια απλή μεταφορά στο κατάλληλο πλαστικό δοχείο «σώζει ζωές» γλιτώνοντάς σε από ανεπιθύμητες οσμές! Στα έξτρα πλεονεκτήματα θα πρέπει ν’ αναφερθεί ότι μ’ αυτό τον τρόπο τα τρόφιμα θ’ αποκτήσουν επιπλέον χρόνο ζωής και θα είναι σε σαφώς καλύτερη κατάσταση και υφή όταν αποφασίσεις ότι θέλεις να τα φας.
Δες εδώ Μικρά ψυγεία – Mini Bars.
5. Βάλε ετικέτες, ή διακριτικά σημάδια σ’ όλα τα παραπάνω
Μιας και ξεκίνησες να κάνεις όλη αυτή τη διαδικασία, το πιθανότερο είναι να καταλήξεις με πολλά μικρά, ή μεγαλύτερα πλαστικά ή γυάλινα δοχεία, που αν, μάλιστα, είναι της ίδιας εταιρείας κι έχουν το ίδιο χρώμα καπάκι, ενδέχεται να μην ξέρεις που είναι τι και να χρειάζεται ν’ ανοίξεις πολλά διαφορετικά για να καταλήξεις στο σωστό. Η λύση σ’ αυτό το πρόβλημα είναι να βάλεις ετικέτες, ή κάποιο διακριτικό σημάδι στα αποθηκευτικά δοχεία σου. Μ’ αυτό τον τρόπο θα ξέρεις πάντα που είναι τι κι έτσι θα βρίσκεις άμεσα αυτό που θες χωρίς να χρειάζεται ν’ ανοίγεις όλα τα σκεύη και να χάνεται, παράλληλα, και η ψύξη απ’ το εσωτερικό. Επίσης, έτσι θα εντοπίζεις εύκολα τι είναι αρκετά παλιό ώστε να το πετάξεις στα σκουπίδια προτού αρχίσει να δημιουργεί προβλήματα στο ψυγείο, ή και σ’ εσένα τον ίδιο.
Γενικά, καλό είναι να προσέχεις ιδιαίτερα τι και πως το τοποθετείς στο ψυγείο σου. Γιατί το να έχεις ένα γεμάτο ψυγείο είναι πολύ καλό, καθώς έχεις να φας και να πιείς ό,τι θες ανά πάσα στιγμή, αλλά θα πρέπει να ξέρεις και τι γίνεται στο εσωτερικό του. Φρόντισε να επαναλαμβάνεις αρκετά συχνά (δύο φορές το χρόνο το καθάρισμα) τα τρία πρώτα στάδια και να τηρείς «ευλαβικά» τ’ άλλα τρία. Έτσι το ψυγείο σου θα παραμένει καθαρό χωρίς δυσάρεστες οσμές.