Tα «εργαλεία» του σωστού ψήστη!

by K Admin

 

Η Τσικνοπέμπτη, πέραν του παραδοσιακού της χαρακτήρα, είναι μια καλή αφορμή για τους ψήστες να δείξουν τις ικανότητές τους στη σχάρα. Και επειδή ο καλός ο ψήστης από τα εργαλεία του φαίνεται, ετοιμάσαμε μία λίστα με αξεσουάρ ψηστιέρας που θα ικανοποιήσουν όλες σου τις ανάγκες και θα σε αναδείξουν σαν ψήστη!

 

Ο απαραίτητος εξοπλισμός

 Λαβίδα – Σπάτουλα

Η λαβίδα και η σπάτουλα είναι τα πιο σημαντικά αξεσουάρ ψησίματος. Χρησιμοποίησε τη λαβίδα για να γυρνάς ή να «πιάνεις» τα ψητά εύκολα και γρήγορα, ενώ η σπάτουλα θα σου χρειαστεί κυρίως για επίπεδα κρέατα, όπως μπιφτέκια, πανσέτες κ.λπ., αλλά και για άλλα πιο «ευαίσθητα» ψητά όπως ψητά λαχανικά ή ψάρια.

 

Extra tip

Σου συνιστούμε να επενδύσεις σε ένα καλό σετ λαβίδα – σπάτουλα, όπως αυτό της Weber. Τόσο η λαβίδα όσο και η σπάτουλα είναι κατασκευασμένες από ανοξείδωτο χάλυβα και εξοπλισμένες με ειδικές λαβές που αντέχουν στις υψηλές θερμοκρασίες.

 

Πιρούνα κρέατος

Ο έμπειρος ψήστης γνωρίζει ότι δεν πρέπει να τρυπάμε τα ψητά, ωστόσο η πιρούνα κρέατος θα σου χρειαστεί για μετά το ψήσιμο. Συγκεκριμένα, λόγω των μυτερών δοντιών της θα μπορέσεις να βγάλεις εύκολα τα ψητά από την ψησταριά. Σε περίπτωση που δεν έχεις αγοράσει λαβίδα ή σπάτουλα ή θέλεις να ανανεώσεις τα εργαλεία σου, το ανοξείδωτο σετ 3 τεμαχίων της Weber θα σε διευκολύνει πολύ καθώς περιλαμβάνει σπάτουλα, λαβίδα και πιρούνα κρέατος.

 

Extra tip

Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, όταν βγάλεις το ψητό από τη φωτιά μην το κόψεις αμέσως. Άφησε το να «ξεκουραστεί» για τουλάχιστον πέντε με οκτώ λεπτά, για να είναι ζουμερό.

 

Διπλή σχάρα ψησίματος

Μία διπλή σχάρα σου επιτρέπει να γυρίζεις εύκολα πολύ μικρά ή λεπτά κομμάτια όπως λαχανικά, ψάρια, παϊδάκια κ.λπ. Όσο μικρότερα είναι τα κομμάτια, τόσο μικρότερο πρέπει να είναι το πλέξιμο της σχάρας.

 

Extra tip

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και δύο τέτοιες σχάρες κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Για παράδειγμα μπορείς να έχεις μία για σουβλάκια, πανσέτες και μπιφτέκια και τη δεύτερη για παϊδάκια, λαχανικά κ.λπ.

 

Πινέλο σιλικόνης

Τα πινέλα σιλικόνης είναι ιδανικά για να μαρινάρεις ή να επαλείψεις με λάδι ή σως τα ψητά ακόμα και κατά τη διάρκεια του ψησίματος, καθώς είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά στην υψηλή θερμοκρασία.

 

Extra tip

Το ψητό ετοιμάζεται γρηγορότερα και γίνεται πιο μαλακό και ζουμερό με τη μαρινάδα. Μπορείς να την ετοιμάσεις από την προηγούμενη ημέρα, ωστόσο το κατά πόσο θα παραμείνει το κρέας στη μαρινάδα εξαρτάται από το πάχος του και κυμαίνεται από 45 λεπτά μέχρι και 24 ώρες. Όσο πιο χοντρό είναι τόσο περισσότερο χρόνο χρειάζεται, ώστε να απορροφήσει τη γεύση.

 

 

Γάντια ψησίματος

Όλοι οι ψήστες γνωρίζουν καλά το πόσο επίπονο είναι το γύρισμα του κρέατος πάνω από την καυτή σχάρα. Γι’ αυτό και θα χρειαστείς ένα γάντι (ή γάντια) ψησίματος για να προστατεύεις τα χέρια σου από τις υψηλές θερμοκρασίες. Το γάντι ψησίματος είναι μακρύ για να καλύπτει το χέρι σου και πάνω από τον καρπό ώστε να προσφέρει άνεση και ασφάλεια.

 

Extra tip

Αν θέλεις γάντια ψησίματος που εφαρμόζουν στο χέρι, επίλεξε γάντια με πέντε δάχτυλα, όπως τα Weber Γάντια ψησίματος με σιλικόνη. Τα γάντια της Weber εξασφαλίζουν απόλυτη ελευθερία κινήσεων και αντέχουν σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

 

Ποδιά ψήστη

H ποδιά θα σου προσφέρει κάλυψη σε όλο το σώμα σου από λίπη και σάλτσες, ενώ παραμένει πανεύκολο να την σκουπίσεις και να την καθαρίσεις από τους λεκέδες. Παράλληλα είναι και πρακτική, καθώς διαθέτει ευρύχωρες τσέπες για να βάλεις το θερμόμετρο μαγειρικής αλλά και άλλα εργαλεία. Ρίξε μια ματιά στη ποδιά ψήστη της Weber.

 

Extra tip

Προτίμησε ποδιά με ρυθμιζόμενο λουράκι που προσαρμόζεται με τέτοιο τρόπο, ώστε να ασκείται όσο το δυνατόν λιγότερη πίεση στον αυχένα.

 

Θερμόμετρο Κρέατος

Ο καλός ψήστης γνωρίζει ότι ο πιο ασφαλής τρόπος για να πετύχει κανείς τον βέλτιστο βαθμό ψησίματος του κρέατος είναι η εσωτερική θερμοκρασία του. Γι’ αυτό και είναι απαραίτητη η επένδυση σε ένα θερμόμετρο κρέατος. Το Weber iGrill Mini θερμόμετρο κρέατος ελέγχει τη θερμοκρασία από την αρχή μέχρι το τέλος και σε ειδοποιεί μόλις το ψητό σου είναι έτοιμο. Συνδέεται μέσω bluetooth με smartphone και διαθέτει μαγνήτη για εύκολο πιάσιμο στο μπάρμπεκιου. Μπορείς επίσης να κατεβάσεις την εφαρμογή Weber iGrill και να ανακαλύψεις όλες τις δυνατότητες που προσφέρει το θερμόμετρο iGrill mini.

 

Extra tip

Αν σου αρέσει το μοσχαρίσιο κρέας καλοψημένο, προσπάθησε να μην υπερβαίνεις τους 79 βαθμούς Κελσίου εσωτερικής θερμοκρασίας, γιατί θα «στεγνώσει».

 

Δοχείο εκκίνησης για κάρβουνα

Καλό είναι να αποφύγεις τη χρήση οινοπνεύματος ή άλλων εύφλεκτων υγρών καθώς είναι εξαιρετικά επικίνδυνα ειδικά όταν επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες στο περιβάλλον. Το δοχείο εκκίνησης σου επιτρέπει να ανάψεις εύκολα ξυλοκάρβουνα ή μπρικέτες και με ασφάλεια να τα προσθέσεις στη ψησταριά σου. Αν έχεις ψησταριά Weber, μπορείς να χρησιμοποιήσεις το Weber Δοχείο Εκκίνησης Καπνοδόχου. Απλά, τοποθέτησε 2 με 3 κύβους προσανάμματος στη σχάρα για τα κάρβουνα και άναψέ τα. Στη συνέχεια, τοποθέτησε το δοχείο εκκίνησης γεμάτο με κάρβουνα ακριβώς πάνω στους κύβους προσανάμματος. Έτσι απλά, έχεις ομοιόμορφα πυρακτωμένα κάρβουνα, έτοιμα να ψήσουν τις γαστρονομικές σου δημιουργίες!

 

Extra tip

Όλες οι ψησταριές υγραερίου διαθέτουν μηχανισμό ανάφλεξης που είναι και η πιο ασφαλής επιλογή όταν επιλέγουμε οποιαδήποτε συσκευή μαγειρικής που λειτουργεί με υγραέριο.

 

Λαβίδα για κάρβουνα

Η λαβίδα για κάρβουνα θα σε βοηθήσει τόσο κατά το άναμμα της φωτιάς (για την τοποθέτηση του κάρβουνου), όσο και κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Όταν π.χ. θέλεις να απλώσεις ή χωρίσεις τα κάρβουνα.

 

Extra tip

Αν έχεις μεγάλη ψησταριά και το επιτρέπει η χωρητικότητα της, μπορείς να χωρίσεις τα κάρβουνα στα δύο, δηλαδή από τη μία θα βάλεις τα «φρέσκα» κάρβουνα που έχουν δυνατή θερμοκρασία, και από την άλλη την πιο γκρίζα θράκα. Έτσι, αν ψηθεί κάτι πολύ γρήγορα μπορείς να το διατηρήσεις ζουμερό και ζεστό χωρίς να καεί, τοποθετώντας το στην πιο κρύα πλευρά της σχάρας.

 

Φυσητήρες μπάρμπεκιου

Ο αέρας βοηθά πολύ περισσότερο στο αρχικό άναμμα και ακόμα περισσότερο στο να δώσει ένταση στη φωτιά που ψήνεις. Οι ειδικοί φυσητήρες μπάρμπεκιου χρησιμεύουν για να αναζωπυρώνουν με τον αέρα τους τα κάρβουνα όταν «πέσει» η θερμοκρασία τους μετά από κάποια ώρα ψησίματος. Έτσι, δε χρειάζεται να χαλάσεις το πιστολάκι μαλλιών.

 

Extra tip

Κατά τη διάρκεια του ανάμματος, αν κάποια κάρβουνα να παραμένουν μαύρα, δηλαδή δεν έχουν ανάψει, μετακίνησέ τα με την ειδική λαβίδα στο κέντρο της φωτιάς και αφήστε τα λίγο ακόμη να φτάσουν στην σωστή θερμοκρασία.

 

 

Αξεσουάρ για… «ειδικές αποστολές»

 

 

Ανοξείδωτες βέργες για σουβλάκια

Αν σου αρέσει να φτιάχνεις μόνος σου τα σουβλάκια ή/και τα κεμπάπ, μπορείς να εξοπλιστείς με ένα ανοξείδωτο σετ για σουβλάκια, όπως είναι το Weber Set. Σε αυτό, θα μπορέσεις να φτιάξεις διαφόρων ειδών σουβλάκια, με κρέας και λαχανικά, ή μόνο λαχανικά κ.λπ.

 

Πρέσα για μπιφτέκια – Για τους λάτρεις του Burger και όχι μόνο!

Με μία πρέσα για μπιφτέκια μπορείς να κάνεις εκπληκτικά πράγματα στο μπάρμπεκιου. Το Weber Original Burger είναι ιδανικό  για να φτιάξεις ομοιόμορφα σπιτικά ζουμερά μπιφτέκια. Τοποθέτησε το μείγμα του κιμά μέσα στη βάση και πάτησέ το με το επάνω μέρος. Η συσκευή βοηθάει τα μπιφτέκια να έχουν συγκεκριμένο πάχος για ομοιόμορφο ψήσιμο, δημιουργώντας και ένα μικρό λακκάκι στη μέση, ώστε τα χάμπουργκερ να είναι πάντα ζουμερά.

 

Πλάκες Καπνίσματος Κέδρου

Εντυπωσίασε την παρέα σου με το εκπληκτικό γευστικό αποτέλεσμα που προσφέρουν τα αξεσουάρ καπνίσματος. Τοποθέτησε τις Weber Πλάκες Καπνίσματος Κέδρου 30-40 λεπτά στο νερό και πρόσθεσέ τες σε ένα δοχείο καπνίσματος ή απευθείας στη σχάρα. Οι πλάκες καπνίσματος θα αρωματίσουν και θα καπνίσουν το ψητό σου, δίνοντας του μια μοναδική γεύση.

 

Κοτοπουλιέρα με βάση

Με την κοτοπουλιέρα έχεις τη δυνατότητα να απολαύσεις ένα κοτόπουλο διαφορετικό, τόσο στη γεύση όσο και στο ψήσιμο, υγιεινό και απαλλαγμένο από τα περιττά λίπη. Η συγκεκριμένη συσκευή βοηθά στο ομοιόμορφο ψήσιμο του κοτόπουλου «σφραγίζοντας» τα υγρά του και βοηθώντας την εξωτερική του επιφάνεια να γίνει ακόμα πιο τραγανή. Για να «απογειώσεις» ακόμα περισσότερο τη γεύση του, απλά γέμισε το εσωτερικό του κυλίνδρου με μπύρα, κρασί ζωμό ή οποιοδήποτε συνδυασμό με λάδι και καρυκεύματα, και τοποθέτησε το πουλερικό κατευθείαν στην κορυφή του κυλίνδρου.

 

Καθαρισμός και συντήρηση

 

Καθαριστικά ψησταριάς

Ο καθαρισμός της ψησταριάς σου είναι η σημαντικότερη δουλειά που έχεις να κάνεις. Μόνο έτσι θα τη διατηρείς πάντα άψογη και καθαρή όπως την πρώτη στιγμή που την απόκτησες. Επένδυσε σε μία ποιοτική βούρτσα καθαρισμού με τρίχες από ανοξείδωτο χάλυβα, το οποίο θα συνδυάσεις με ένα καθαριστικό για τη σχάρα και τον κάδο της ψησταριάς κάρβουνου. Αν είσαι κάτοχος ψησταριάς αερίου, μπορείς να επιλέξεις το κιτ καθαρισμού βούρτσα – σπάτουλα της Weber για να κρατάς τη ψησταριά σου καθαρή και απαλλαγμένη από τα υπολείμματα τροφών. Χρησιμοποιώντας τη σπάτουλα, θα αφαιρέσεις τα λίπη από τα τοιχώματα της ψησταριάς, ενώ με την βούρτσα θα καθαρίσεις το εσωτερικό των σωλήνων του καυστήρα.

 

Κάλυμμα ψησταριάς

Ένα ποιοτικό κάλυμμα ψησταριάς συμβάλει στην καλή της συντήρηση και προστασία, ειδικά όταν αυτή βρίσκεται σε ανοιχτό χώρο (μπαλκόνι, κήπος κ.λπ.) και δε φυλάσσεται σε κάποια αποθήκη. Το κάλυμμα, θα την προστατέψει από τον ήλιο, τη βροχή, και την υγρασία. Αλλά ακόμα και αν βρίσκεται σε εσωτερικό χώρο, το κάλυμμα θα κρατήσει μακριά τη σκόνη και τη βρωμιά.

 

Μπορείς να δεις ακόμη