7 Απριλίου: Παγκόσμια ημέρα Υγείας

by Zikou Stella

Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 7 Απριλίου. Είναι μια πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τα παγκόσμια θέματα υγείας και την προώθηση της υγείας και της ευεξίας για όλους.

Κάθε χρόνο, η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας εστιάζει σε ένα συγκεκριμένο θέμα που σχετίζεται με ένα σημαντικό ζήτημα υγείας. Φέτος ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κλείνει τα 75 του χρόνια. Για αυτό και η συγκεκριμένη ημέρα είναι αφιερωμένη στην ιστορία και στα επιτεύγματα της ιατρικής, στις ανακαλύψεις των επιστημόνων αλλά και στην πολύτιμη συμμετοχή και βοήθεια του απλού κόσμου παγκοσμίως, για την ανακάλυψη θεραπειών, φαρμάκων και εμβολίων.

Η 75η επέτειος του ΠΟΥ είναι μια ευκαιρία να ανατρέξουμε στις επιτυχίες και τις κατακτήσεις της δημόσιας υγείας που βελτίωσαν την ποιότητα ζωής της ανθρωπότητας τις τελευταίες επτά δεκαετίες. Είναι επίσης μια ευκαιρία να ενισχύσουμε τη δράση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας του σήμερα και του αύριο.

 

 

Η τεχνολογία στην υπηρεσία της υγείας

Ο τομέας της υγείας είναι ένας από τους χώρους που έχει δεχτεί τις μεγαλύτερες επιδράσεις από την τεχνολογία. Η ραγδαία πρόοδος στην έρευνα, τη διάγνωση, τη θεραπεία και την ανακούφιση των ασθενών δεν θα ήταν εφικτή αν δεν είχαν προηγουμένως λάβει χώρα οι ασύλληπτες τεχνολογικές εξελίξεις των τελευταίων χρόνων.

Η τεχνολογία είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της ιατρικής, της φαρμακευτικής, της βιοτεχνολογίας και άλλων τομέων που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την υγεία.

Η σύγχρονη τεχνολογία ωστόσο, εκτός από τα επιτεύγματά της στον επαγγελματικό χώρο της υγείας, που εξόπλισαν τους επιστήμονες με  τα κατάλληλα εφόδια ώστε να συνεχίσουν με επιτυχία το έργο τους, εστίασε και στη δημιουργία οικιακών και ατομικών συσκευών που προάγουν την υγεία και την ευεξία του ανθρώπου. Συσκευές που ο καθένας μπορεί εύκολα να αποκτήσει, με σκοπό να προστατεύσει την υγεία του και να εξασφαλίσει μια ποιοτικότερη και καλύτερη ζωή για τον ίδιο και για όσους νοιάζεται.

 

Συσκευές και gadgets που προάγουν την υγεία και την ευεξία σου

Είναι εύκολο να φροντίζεις την υγεία σου όταν διαθέτεις τον κατάλληλό εξοπλισμό. Η τεχνολογία έχει φροντίσει και για αυτό.

 

 

Smartwatches και activity trackers

Τα smartwatches και τα activity trackers μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της υγείας σου παρακολουθώντας διάφορες πτυχές της σωματικής σου δραστηριότητας, όπως τα βήματα που κάνεις, την απόσταση που διανύεις κατά το περπάτημα ή το τρέξιμο, τις θερμίδες που καις, τους καρδιακούς σου παλμούς, την ποιότητα του ύπνου σου και άλλα.

Έτσι, μπορούν να σε βοηθήσουν σε διάφορους τομείς προσφέροντάς σου:

Κίνητρο και υπευθυνότητα: Τα smartwatches και τα activity trackers μπορούν να παρέχουν συνεχές feedback για τη σωματική δραστηριότητά σου, να σε παρακινούν να θέτεις εφικτούς στόχους φυσικής κατάστασης και να τους πετυχαίνεις. Επίσης, σε βοηθούν να παραμείνεις υπόλογος στον εαυτό σου παρακολουθώντας την πρόοδό σου και δείχνοντάς σου πόση πρόοδο έχεις κάνει.

 

Καλύτερος ύπνος: Πολλά smartwatches και activity trackers διαθέτουν λειτουργίες με τις οποίες παρακολουθούν την ποιότητα και τη διάρκεια του ύπνου σου. Αυτές οι πληροφορίες μπορούν να σε βοηθήσουν να κάνεις αλλαγές στον τρόπο ζωής σου για να βελτιώσεις τις συνήθειες του ύπνου σου.

Προστασία της υγείας της καρδιάς: Τα smartwatches και τα activity trackers έχουν τη δυνατόττητα να παρακολουθούν τον καρδιακό ρυθμό σου κατά τη διάρκεια της φυσικής δραστηριότητας και κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας. Αυτές οι πληροφορίες μπορούν να σε βοηθήσουν να εντοπίσεις πιθανά προβλήματα υγείας της καρδιάς σου και, με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σου, να κάνεις αλλαγές στον τρόπο ζωής σου για να βελτιώσεις την καρδιαγγειακή σου υγεία.

Καλύτερη συνολική υγεία: Παρακολουθώντας τις διάφορες πτυχές της σωματικής δραστηριότητας και της υγείας, τα smartwatches και τα activity trackers μπορούν να παρέχουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα της συνολικής υγείας σου. Αυτό θα σε βοηθήσει να λάβεις αποφάσεις σχετικά με την υγεία σου αλλά και μέτρα για τη βελτίωσή της.

 

Smartphones

Από την άλλη, τα smartphones διαθέτουν ένα ευρύ φάσμα λειτουργιών και εφαρμογών που σε βοηθούν να βελτιώσεις την υγεία και την ευεξία σου. Ακολουθούν μερικοί τρόποι με τους οποίους τα smartphones μπορούν να σου φανούν ωφέλιμα:

 

 

Παρακολούθηση υγείας και φυσικής κατάστασης: Πολλά smartphones διαθέτουν ενσωματωμένες εφαρμογές υγείας και φυσικής κατάστασης που  παρακολουθούν τη σωματική δραστηριότητα, τον ύπνο, τον καρδιακό ρυθμό και άλλες μετρήσεις υγείας. Αυτά τα χαρακτηριστικά σε βοηθούν να παρακολουθείς την πρόοδό σου και να θέτεις στόχους για τη βελτίωση της συνολικής σου υγείας.

Τηλεϊατρική: Με το smartphone σου μπορείς να σε συνδέεσαι με επαγγελματίες υγείας μέσω τηλεϊατρικής. Αυτό μπορεί να σε διευκολύνει ώστε να έχεις πρόσβαση σε ιατρικές συμβουλές και θεραπεία, ειδικά αν ζεις σε απομακρυσμένες περιοχές ή αν αντιμετωπίζεις δυσκολία στην μετακίνηση.

Υπενθυμίσεις για τη λήψη φαρμάκων: Το smartphone σου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ορίσει υπενθυμίσεις για τη λήψη φαρμάκων, βοηθώντας να παραμείνεις συνεπής στο πρόγραμμά σου.

Διαχείριση άγχους: Πολλά smartphones έχουν εφαρμογές και λειτουργίες που μπορούν να σε βοηθήσουν να διαχειριστείς το άγχος, όπως εφαρμογές διαλογισμού και ασκήσεις αναπνοής.

 

Έξυπνη κάλτσα μωρού

Η έξυπνη βρεφική κάλτσα είναι μια φορητή συσκευή που έχει σχεδιαστεί για να παρακολουθεί τα ζωτικά σημάδια του μωρού, όπως τον καρδιακό ρυθμό, τα επίπεδα οξυγόνου και τις συνήθειες ύπνου του. Έχει ενσωματωμένους αισθητήρες που παρακολουθούν αυτά τα ζωτικά σημάδια και τα δεδομένα αποστέλλονται σε εφαρμογή smartphone ή tablet, επιτρέποντάς σου να παρακολουθείς την υγεία του μωρού σου σε πραγματικό χρόνο.

 

 

Οι έξυπνες βρεφικές κάλτσες είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για γονείς πρόωρων βρεφών ή για βρέφη και νήπια που για ποικίλους λόγους έχουν ανάγκη από στενότερη παρακολούθηση. Μπορούν να βοηθήσουν στην ανίχνευση αλλαγών στα ζωτικά σημεία και να σε ειδοποιήσουν εάν υπάρχει πρόβλημα, επιτρέποντας την έγκαιρη παρέμβασή σου και ενδεχομένως την πρόληψη προβλημάτων υγείας.

 

Προστατευτικός εξοπλισμός για την ηλεκτροκίνηση

Τα ηλεκτρικά ποδήλατα, τα σκούτερ και τα πατίνια γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλείς τρόποι μεταφοράς, για αυτό και είναι σημαντικό να παραμείνεις ασφαλής ενώ τα χρησιμοποιείς. Εδώ είναι μερικά αξεσουάρ προστασίας που μπορούν να βοηθήσουν:

 

 

Κράνος: Το κράνος είναι το πιο σημαντικό κομμάτι προστασίας κατά την οδήγηση οποιουδήποτε τύπου ηλεκτρικού ποδηλάτου, σκούτερ ή πατινιού. Ένα καλά τοποθετημένο κράνος μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του κεφαλιού από σοβαρό τραυματισμό σε περίπτωση πτώσης ή σύγκρουσης.

 

Επιγονατίδες και αγκώνες: Τα προστατευτικά γονάτων και αγκώνων μπορούν να παρέχουν πρόσθετη προστασία για τις αρθρώσεις σε περίπτωση πτώσης ή σύγκρουσης. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην πρόληψη γρατζουνιών και μελανιών.

 

Προστατευτικά καρπού: Τα προστατευτικά καρπού μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη τραυματισμών του καρπού. Μπορούν επίσης να παρέχουν πρόσθετη υποστήριξη σε άτομα με προβλήματα στον καρπό.

Ανακλαστικός εξοπλισμός: Ο ανακλαστικός εξοπλισμός μπορεί να σε κάνει πιο ορατό στους οδηγούς και άλλους πεζούς όταν οδηγείς σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει αντανακλαστικά γιλέκα, τσάντα πλάτης ή περιβραχιόνια.

Γάντια: Τα γάντια μπορούν να παρέχουν επιπλέον πρόσφυση και αντικραδασμική προστασία στο τιμόνι, καθώς και να προστατεύουν τα χέρια σου σε περίπτωση πτώσης.

Όλες οι παραπάνω συσκευές και τα αξεσουάρ για την προστασία  της υγείας και της ευεξίας σου σε περιμένουν στον Κωτσόβολο.

Επισκέψου ένα από τα καταστήματα Κωτσόβολος ή μπες στο kotsovolos.gr και απόκτησέ τα σε ανταγωνιστικές τιμές και με ευκολίες πληρωμής, στα μέτρα σου.

Μπορείς να δεις ακόμη