720
Από την Ιωάννα Σταμούλου
Υλικά
Για το κέικ
- 200 γρ. αλεύρι μαλακό
- 1 κ.γ. μπέικιν παουντερ
- 50 γρ. κακάο
- 250 γρ. βούτυρο σε κυβάκια (θερμοκρασία περιβάλλοντος)
- 250 γρ. ζάχαρη άχνη
- 5 αυγά
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Για το γλάσο
- 200 γρ. κουβερτούρα
- 200 γρ. κρέμα γάλακτος
- 2 κ.σ. μπράντι
- 100 γρ. βούτυρο
Για τη διακόσμηση
- Μύρτιλα, ή άλλα φρούτα του δάσους
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175οC στον αέρα και κοσκινίζουμε το αλεύρι, το κακάο και το μπέικιν πάουντερ σε ένα μπολ.
- Βάζουμε στον κάδο της κουζινομηχανής το βούτυρο, το ξύσμα πορτοκαλιού και τη ζάχαρη άχνη, προσαρμόζουμε το φτερό και χτυπάμε για 10 λεπτά τουλάχιστον μέχρι να αφρατέψει και να φουσκώσει καλά το μείγμα.
- Αλλάζουμε το φτερό με το σύρμα προσθέτουμε τα αυγά σταδιακά και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να γίνει ομοιογενές το μείγμα.
- Σταματάμε τη λειτουργία της κουζινομηχανής και ρίχνουμε σε 3 δόσεις το μείγμα του αλευριού ανακατεύοντας απαλά με σπάτουλα. Όταν γίνει ομοιογενής η ζύμη σταματάμε.
- Βουτυρώνουμε κι αλευρώνουμε καλά 2 ίδια ταψιά με διάμετρο 21 εκατοστά και μοιράζουμε μέσα το μείγμα.
- Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για μισή ώρα περίπου και ξεφουρνίζουμε τα κέικ. Αφήνουμε να κρυώσουν.
Για το γλάσο
- Βάζουμε την ψιλοκομμένη σοκολάτα σε ένα μπολ και την κρέμα γάλακτος σε κατσαρολάκι να πάρει βράση. Ρίχνουμε την καυτή κρέμα στη σοκολάτα κι ενσωματώνουμε με ραβδομπλέντερ προσθέτοντας σταδιακά το μπράντι και το βούτυρο.
- Τοποθετούμε το πρώτο κέικ σε τουρτιέρα, αλείφουμε με το 1/3 του γλάσου σοκολάτας που ετοιμάσαμε και σκεπάζουμε με το δεύτερο κέικ. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο γλάσο σοκολάτας και διακοσμούμε με μύρτιλα.