|  | 

Κουζίνα

Τάρτα σοκολάτας με βατόμουρα

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

Υλικά για τη ζύμη της τάρτας

  • 220 γρ. αλεύρι μαλακό
  • 30 γρ. κακάο
  • 125 γρ. βούτυρο
  • 100 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1 αυγό
  • 1 πρέζα αλάτι

 

 

 

Υλικά για τη γέμιση

  • 500 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
  • 500 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 5 κρόκους αυγών
  • 2 κ.σ. μαύρο ρούμι

Για τη διακόσμηση

  • Μερικά βατόμουρα
  • Φυλλαράκια δυόσμου

 

Εκτέλεση

Για τη ζύμη

  1. Ρίχνουμε στον κάδο της κουζινομηχανής το βούτυρο σε κομματάκια και προσθέτουμε το αλεύρι, το κακάο και το αλάτι. Προσαρμόζουμε το γάντζο και βάζουμε σε λειτουργία τη συσκευή δουλεύοντας τα υλικά μέχρι να γίνουν σαν βρεγμένη άμμος.
  2. Προσθέτουμε την άχνη ζάχαρη και το αυγό και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Σταματάμε τη λειτουργία της κουζινομηχανής, προσαρμόζουμε το σχήμα της ζύμης σαν μπάλα και την αφήνουμε στο ψυγείο για 15 λεπτά.
  3. Τοποθετούμε τη ζύμη ανάμεσα σε δυο λαδόκολλες, πιέζουμε με την παλάμη μας να πλατύνει και με τη βοήθεια ενός πλάστη την ανοίγουμε σε λεπτό και στρογγυλό φύλλο με το οποίο «ντύνουμε» τον πάτο και τα πλαϊνά μιας ταρτιέρας μας (κατά προτίμηση με αποσπώμενο πάτο). Για διευκόλυνσή μας, αφαιρούμε την πάνω λαδόκολλα και αναποδογυρίζουμε τη ζύμη μέσα στην ταρτιέρα μαζί με την κάτω λαδόκολλα κι αφού τη βοηθήσουμε με τα δάχτυλά μας να εφαρμόσει πολύ καλά στην ταρτιέρα, αφαιρούμε προσεκτικά και τη δεύτερη λαδόκολλα. Με την ανάποδη του μαχαιριού κόβουμε όση ζύμη εξέχει γύρω από την ταρτιέρα. Τρυπάμε τη ζύμη με πιρούνι παντού και την αφήνουμε στην κατάψυξη.

 

Για τη γέμιση

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC.
  2. Βάζουμε την κρέμα γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι και το τοποθετούμε στη φωτιά. Βάζουμε και την ψιλοκομμένη κουβερτούρα σε ευρύχωρο μπολ. Όταν πάρει βράση η κρέμα γάλακτος τη ρίχνουμε σε 3 δόσεις στη σοκολάτα, ανακατεύοντας ενδιάμεσα με σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας.
  3. Τέλος, σπάμε σε ένα μικρό μπολ τους κρόκους με πιρούνι κι ανακατεύουμε μέσα το ρούμι. Τα ρίχνουμε στο μείγμα της σοκολάτας κι ανακατεύουμε δυνατά. Αφού κρυώσει λίγο το μείγμα μας, βγάζουμε τη βάση της τάρτας από το ψυγείο και το αδειάζουμε στο εσωτερικό της.
  4. Ψήνουμε την τάρτα στον προθερμασμένο φούρνο για 25-30 λεπτά περίπου κι αφού ξεφουρνίσουμε κι αφήσουμε να κρυώσει εντελώς, διακοσμούμε με βατόμουρα ή άλλα κόκκινα φρούτα της επιλογής μας και φυλλαράκια δυόσμου.

 

 

Δείτε ακόμη