Η κουζίνα είναι ένας από τους πιο σημαντικούς χώρους του σπιτιού και η οργάνωσή της με τρόπο λειτουργικό μπορεί να διευκολύνει την καθημερινότητά σου. Μάθε λοιπόν πως μπορείς να τα βάλεις όλα σε τάξη αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμο χώρο. Ειδικά αν πρόκειται για μικρή κουζίνα, οι παρακάτω συμβουλές θα σου φανούν κάτι παραπάνω από χρήσιμες.
1.Άδειασε τα ντουλάπια
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να αδειάσεις όλα τα ντουλάπια και να ξεκινήσεις το ξεσκαρτάρισμα. Δηλαδή να ξεφορτωθείς τα αντικείμενα που χρησιμοποιείς ελάχιστα ή και καθόλου. Είναι επίσης μια καλή ευκαιρία για να πετάξεις και εκείνη τη κατσαρόλα με το σπασμένο χερούλι! Επιπλέον, αν έχεις σκεύη που δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσεις ή σου περισσεύουν, χάρισε τα σε κάποιον που τα έχει περισσότερη ανάγκη.
2.Η ταξινόμηση είναι το παν
Ξεχώρισε τα σκεύη που χρησιμοποιείς για μαγείρεμα ανά κατηγορία: τηγάνια, κατσαρόλες, κουτάλες κ.ο.κ. Ομαδοποίησε τα πιάτα και σερβίτσια με βάση τη συχνότητα με την οποία τα χρησιμοποιείς. Για παράδειγμα, τα πιάτα και σερβίτσια χρησιμοποιούνται συχνότερα, σε σχέση με το χριστουγεννιάτικό σερβίτσιο και τις πιατέλες σερβιρίσματος.
3.Οργάνωσε τα ντουλάπια και τους αποθηκευτικούς χώρους
Τώρα που έχεις τελειώσει με την ομαδοποίηση, αποφάσισε το που θα τοποθετηθεί κάθε αντικείμενο. Τα σκεύη και τα υλικά που χρησιμοποιείς για μαγείρεμα θα πρέπει να τοποθετηθούν σε ντουλάπια και συρτάρια που βρίσκονται κοντά στο σημείο που κάνεις την προετοιμασία. Τα γυάλινα σκεύη είναι προτιμότερο να τοποθετηθούν κοντά στο νεροχύτη ή το ψυγείο. Όπως επίσης τα καθαριστικά κουζίνας μπορούν να τοποθετηθούν κάτω από το νεροχύτη. Συγκέντρωσε σε ένα σημείο τα υλικά για παρασκευή καφέ, τσάι ή την προετοιμασία του πρωινού σου, στα οποία περιλαμβάνονται η ζάχαρη, οι κούπες / φλιτζάνια, φίλτρα κ.λπ. Το πιο ιδανικό είναι να τα τοποθετήσεις κοντά στο νεροχύτη, όπου και βρίσκεται η βρύση. Έτσι, θα τα έχεις όλα κοντά σου και δεν θα χρειάζεται να πηγαινοέρχεσαι σε όλη τη κουζίνα για τα υλικά που χρειάζεσαι για να φτιάξεις το πρωινό σου. Στα ντουλάπια που βρίσκονται πάνω από το νεροχύτη τοποθέτησε τα πιάτα και τα ποτήρια σου. Αν δεν υπάρχει η δυνατότητα να τοποθετηθούν σε διαφορετικά ντουλάπια, φρόντισε τουλάχιστον να χρησιμοποιήσεις διαφορετικά ράφια για να ξέρεις άμεσα που βρίσκεται το κάθε τι. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσεις να διατηρήσεις σε τάξη τα ντουλάπια σου για πάντα!
4.Χρησιμοποίησε βάζα
Για την αποθήκευση των ζυμαρικών, μπαχαρικών, και γενικότερα των ξυρών υλικών που χρησιμοποιείς για το μαγείρεμα μπορείς να χρησιμοποιήσεις γυάλινα ή/και πλαστικά βάζα με καπάκι. Όχι μόνο φυλάσσουν αεροστεγώς τα υλικά, αλλά μιας και είναι διάφανα μπορείς να βλέπεις με σαφήνεια το περιεχόμενο τους. Επίσης, για καφέδες, ζάχαρη και τσάι, τα τετράγωνα ή παραλληλόγραμμα βάζα πιάνουν λιγότερο χώρο από τα στρογγυλά.
5.Εξασφάλισε περισσότερους χώρους αποθήκευσης
Τοποθέτησε τα τρόφιμα σε ντουλάπια ανά προϊόν και μέγεθος (βάζο ή κουτί) για να βρίσκεις ευκολότερα τα πάντα. Μπορείς να ομαδοποιήσεις τα μπολ σου τοποθετώντας τα το ένα μέσα στο άλλο, εξοικονομώντας έτσι ακόμα περισσότερο χώρο. Αποθήκευσε τα άδεια δοχεία και καπάκια σε ένα μεγάλο πλαστικό κουτί. Αν δεν υπάρχουν διαθέσιμα αρκετά ντουλάπια, μπορείς να κάνεις το ίδιο και με τα καπάκια για κατσαρόλες, αλλά και για άλλα μαγειρικά σκεύη που χρησιμοποιείς σπανιότερα.
6.Εκμεταλλεύσου όλους τους κατακόρυφους χώρους
Τοποθέτησε γαντζάκια κάτω από τα ντουλάπια για να κρεμάς τις κούπες σου πάνω από τον πάγκο. Μπορείς επίσης να κρεμάσεις ένα ράφι ή/και επιτοίχιες συνθέσεις με μικρό βάθος στο ίδιο σημείο για να τοποθετείς τα ποτήρια σου. Μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις αυτοκόλλητα γαντζάκια στο εσωτερικό της πόρτας του ντουλαπιού ή στην εξωτερική επιφάνεια και στο πλάι για να κρεμάς διάφορα μικρά σκεύη μαγειρικής. Οι επιτοίχιες συνθέσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για να κρεμάς τις κατσαρόλες και τα τηγάνια σου. Μη ξεχνάς ότι όλα τα παραπάνω εξασφαλίζουν πολύτιμο χώρο μέσα στο ντουλάπι σου.
7.Μαγνήτες και περιστρεφόμενοι δίσκοι
Μία ακόμη έξυπνη επιλογή, ειδικά αν υπάρχει περιορισμένος χώρος, είναι η χρήση μαγνητών στο πλάι του ψυγείου ή πάνω από τον πάγκο της κουζίνας για να στερεώνεις τα μαχαίρια σου και τις μεταλλικές κουτάλες / πιρούνες. Οι περιστρεφόμενοι δίσκοι σερβιρίσματος μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να τοποθετείς υλικά μαγειρικής όπως λάδι, ξύδι, καθώς και καρυκεύματα.
8.Απαραίτητες οι κατηγορίες στα συρτάρια
Χρησιμοποίησε χωρίσματα ή διαχωριστικά συρταριών για να κατηγοριοποιήσεις τα μαχαιροπίρουνα και διάφορα άλλα μικρά σκεύη. Έτσι, θα βρίσκεις εύκολα τα πράγματα που χρειάζεσαι. Τα διαχωριστικά μπορούν να εφαρμοστούν επίσης και σε παλιά ντουλάπια κουζίνας που συνήθως δεν έχουν χωρίσματα.
9.Ώρα να ταχτοποιήσεις τις πετσέτες
Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα από τα συρτάρια της κουζίνας για να αποθηκεύσεις τις πετσέτες σου. Το σωστό δίπλωμα των πετσετών θα σου εξασφαλίσει αρκετό χώρο στο συρτάρι. Φρόντισε λοιπόν να τις διπλώσεις ανάλογα με το μέγεθος και τοποθέτησε τες με το ίδιο δίπλωμα (τετράγωνες, παραλληλόγραμμες κ.λπ.) τη μία πάνω στην άλλη.
10.Σακούλες παντού!
Τις σακούλες από τα σούπερ μάρκετ – που έχεις μαζέψει τόσο καιρό – αλλά και τις σακούλες απορριμμάτων μπορείς να τις αποθηκεύσεις σε ένα πλαστικό κουτί ή σε ειδικό κουτί αποθήκευσης για σακούλες. Τα κουτιά αυτά δεν πιάνουν συνήθως πολύ χώρο και μπορείς να τα τοποθετήσεις στο ντουλάπι που χρησιμοποιείς για να αποθηκεύεις τα καθαριστικά κουζίνας.
Και ορισμένα χρήσιμα tips:
- Ο χρόνος είναι χρήμα: Φρόντισε να έχεις μερικές σακούλες στον πάτο του κάδου απορριμμάτων. Έτσι, όταν έρχεται η ώρα να βγάλεις τη γεμάτη σακούλα, θα υπάρχει ήδη μία ακριβώς από κάτω για να χρησιμοποιήσεις.
- Εάν έχεις πολλά βαζάκια που περιέχουν υλικά τα οποία είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις τι είναι το καθένα, τότε χρησιμοποίησε ετικέτες!
- Χρησιμοποίησε το φούρνο για να αποθηκεύσεις μεγάλα σκεύη μαγειρικής, όπως είναι για παράδειγμα τα ταψιά.
- Μπορείς να δώσεις χρώμα στη κουζίνα σου χρησιμοποιώντας μαγνητικά γαντζάκια σε διάφορα χρώματα και σχήματα
Δεν υπάρχουν «ειδικοί κανόνες» για το πώς θα οργανώσεις την κουζίνα σου. Το πιο σημαντικό είναι να διαμορφώσεις το χώρο σου σύμφωνα με τις δικές σου ανάγκες. Δηλαδή το πώς και πόσο συχνά μαγειρεύεις, πόσο μεγάλη είναι η κουζίνα σου κ.λπ.