|  | 

Κουζίνα

Καρυδόπιτα με σιρόπι καφέ και κονιάκ

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

Μια πραγματικά αφράτη καρυδόπιτα μόνο για ενήλικες. Τα έντονα αρώματα του καφέ και του κονιάκ την κάνουν πολύ ιδιαίτερη.

 

Υλικά για ένα ταψάκι διαστ. 25 Χ 35εκ

  • 12 αυγά χωρισμένοι οι κρόκοι από τα ασπράδια
  • 12 κ.σ. ζάχαρη
  • 12 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά
  • 12 κ.σ. καρύδια κοπανισμένα
  • 12 κ.σ. σιμιγδάλι χοντρό
  • 4 κ.σ. κονιάκ
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι και 1 πορτοκάλι
  • 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • Λίγο γαρίφαλο τριμμένο
  • Λίγο τριμμένο μπαχάρι

 

 

Για το σιρόπι και τη διακόσμηση

  • 2 φλιτζάνια νερό
  • 1 φλιτζάνι δυνατό espresso
  • 3 ½ φλιτζάνια ζάχαρη
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 2 σφηνάκια κονιάκ
  • 4 κ.σ. καρύδια κοπανισμένα

 

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC. Χτυπάμε στην κουζινομηχανή τους κρόκους των αυγών με τη ζάχαρη για κάμποση ώρα μέχρι το μείγμα να ασπρίσει, να πήξει και να φουσκώσει πολύ καλά. Προσθέτουμε το κονιάκ χτυπώντας για λίγο ακόμα και σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ.
  2. Αναμειγνύουμε μέσα σε ένα μπολ το σιμιγδάλι με τη φρυγανιά, τα κοπανισμένα καρύδια, το μπέικιν πάουντερ, τα ξύσματα των εσπεριδοειδών και τα μπαχαρικά. Τα προσθέτουμε λοιπόν σταδιακά στο μείγμα των κρόκων ανακατεύοντας με σπάτουλα.
  3. Χτυπάμε και τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και την ενσωματώνουμε στο βασικό μείγμα σε 3 δόσεις ανακατεύοντας απαλά και κυκλικά με μια σπάτουλα για να μην πέσει ο αέρας.
  4. Βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με φρυγανιά το ταψί μας και αδειάζουμε μέσα το μείγμα. Ψήνουμε την καρυδόπιτα στον προθερμασμένο φούρνο για 45  λεπτά περίπου μέχρι να φουσκώσει και να ψηθεί καλά. Ελέγχουμε το ψήσιμο βυθίζοντας ένα μαχαίρι στο κέντρο. Πρέπει να βγει στεγνό.
  5. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας το νερό με τη ζάχαρη, τον καφέ και την κανέλα για 8 λεπτά. Στο τέλος τραβάμε το σιρόπι από τη φωτιά και ανακατεύουμε μέσα και το κονιάκ.
  6. Περιχύνουμε την καρυδόπιτα με κρύο σιρόπι λίγα λεπτά αφού την ξεφουρνίσουμε, ρίχνοντας το κουταλιά κουταλιά σε δύο-τρεις δόσεις, ώστε να προλαβαίνει να το απορροφάει. Πασπαλίζουμε με το τριμμένο καρύδι και αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει και να απορροφήσει όλο το σιρόπι πριν το σερβίρουμε κόβοντας σε κομμάτια.

 

Δείτε ακόμη