Τips για τα πιο ξεχωριστά πασχαλινά αυγά

by K Admin

Ένα από τα πιο διαδεδομένα έθιμα του Πάσχα είναι το βάψιμο των αυγών τη Μεγάλη Πέμπτη ή το Μεγάλο Σάββατο για όσους δεν προλαβαίνουν. Αν και η παράδοση επιτάσσει να τα βάφουμε κόκκινα, τα τελευταία χρόνια βλέπουμε αυγά σε διάφορα χρώματα ενώ στολίζονται με ποικίλα σχέδια και τεχνοτροπίες. Το γιατί βάφονται κυρίως κόκκινα δεν είναι ξεκάθαρο, καθώς υπάρχουν πολλές και διαφορετικές ερμηνείες. Γι’ αυτό λοιπόν ας επικεντρωθούμε στην τέχνη του βαψίματος και τη χαρά του τσουγκρίσματος.

Τα παλιά χρόνια η χρήση έτοιμων βαφών για τα πασχαλινά αυγά ήταν κάτι άγνωστο. Η βαφή γινόταν με απλά φυσικά υλικά που βρίσκονται σχεδόν πάντα στην κουζίνα κάθε νοικοκυριού. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια το βάψιμο των αυγών με φυτικά υλικά έχει αναβιώσει μιας και το αποτέλεσμα είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό. Οι χρωματικές επιλογές για να βάψεις τα αυγά με φυσικό τρόπο είναι πολλές, πάρα πολλές!

 

Με τον παραδοσιακό τρόπο

Ο καθαρά παραδοσιακός τρόπος βαφής θέλει να χρησιμοποιούμε φύλλα από κρεμμύδια, τα οποία και βράζουμε μαζί με τα αυγά. Για πιο ομοιόμορφο αποτέλεσμα, πρώτα βράζουμε το ζουμί, το σουρώνουμε και μετά συνεχίζουμε με τα αυγά, ενώ τοποθετούμε τις φλούδες των κρεμμυδιών μέσα στην κατσαρόλα με το νερό. Για να πετύχει το βάψιμο, υπολογίζουμε ότι στα 15-20 αυγά θα χρειαστούμε φλούδες από 10 μεγάλα κρεμμύδια (ξεφλουδίζουμε με το χέρι, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε μαχαίρι). Τις αφήνουμε να βράσουν περίπου 10 λεπτά και έπειτα ρίχνουμε 3 κουταλιές της σούπας ξίδι. Μόλις σβήσουμε τη φωτιά και κρυώσει το μείγμα, τοποθετούμε ξανά τα αυγά μέσα στην κατσαρόλα.

 

 

Παντζάρια

Ένας εναλλακτικός τρόπος είναι να χρησιμοποιήσουμε παντζάρια (μόνο τη ρίζα). Η αναλογία είναι 4 φλιτζάνια κομμένα και καθαρισμένα παντζάρια σε 4 φλιτζάνια νερό. Τα αφήνουμε να βράσουν περίπου 10 λεπτά και έπειτα ρίχνουμε 3 κουταλιές της σούπας ξίδι. Μόλις σβήσουμε τη φωτιά και κρυώσει το μείγμα, τοποθετούμε ξανά τα αυγά μέσα στην κατσαρόλα. Όσο νωρίτερα τα βγάλουμε, τόσο πιο ροζ το χρώμα τους.

 

Κόκκινο λάχανο

Λίγο κόκκινο λάχανο (ραντίτσιο) μέσα στο νερό που βράζουμε τα αυγά θα τους δώσει μία απαλή μοβ/μπλε απόχρωση. Κόβουμε πολύ καλά το λάχανο, το ρίχνουμε μέσα στο νερό και περιμένουμε να βράσει. Για πιο έντονο βιολετί αποτέλεσμα μπορούμε να προσθέσουμε μερικές βιολέτες. Αφήνουμε το χρωματισμένο νερό για περίπου 30 λεπτά να κρυώσει και έπειτα βυθίζουμε τα αυγά μας μέσα. Όσο περισσότερο τα αφήσουμε μέσα στο μείγμα, τόσο καλύτερο θα είναι το αποτέλεσμα.

 

Τσίλι ή Πάπρικα

Για αυγά με πορτοκαλί απόχρωση μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σκόνη τσίλι ή πάπρικας. Η αναλογία είναι 2 κουταλιές της σούπας σκόνη (τσίλι ή πάπρικα) σε 4 φλιτζάνια νερό. Τα αφήνουμε να βράσουν για περίπου 5 λεπτά και έπειτα προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας ξίδι. Μόλις κρυώσει το νερό, βυθίζουμε μέσα τα αυγά και τα αφήνουμε μέχρι να τραβήξουν το ανάλογο χρώμα.

 

 

Κουρκουμάς

Ο κουρκουμάς (ή κουρκούμη) θα δώσει στα αυγά μας ένα ωραίο κιτρινωπό χρώμα. Βράζουμε 2 κουταλιές της σούπας κουρκούμη σκόνη σε 4 φλιτζάνια νερό μέχρι να διαλυθεί. Σβήνουμε τη φωτιά και βυθίζουμε τα αυγά.

 

Σπανάκι

Για να πετύχουμε πράσινη απόχρωση με φυσικό τρόπο τότε χρειαζόμαστε σπανάκι. Βράζουμε 4 φλιτζάνια σπανάκι σε 4 φλιτζάνια νερό για περίπου 20 λεπτά. Σουρώνουμε το νερό σε ένα μπολ και βυθίζουμε τα αυγά.

 

 

Για έξτρα διακόσμηση

Υπάρχουν αμέτρητοι τρόποι και διαφορετικά υλικά για να διακοσμήσουμε τα πασχαλινά αυγά. Κορδέλες, κλωστές, μπογιές, ακόμα και πολύχρωμες τρούφες, όλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να κάνουμε τα αυγά μας ξεχωριστά. Το μόνο όριο είναι η φαντασία μας! Μάλιστα, μπορούμε να πειραματιστούμε και να βάλουμε τα παιδιά να μας βοηθήσουν. Θα το διασκεδάσουν πολύ!

Μια γρήγορη ιδέα είναι να διακοσμήσουμε τα αυγά μας χρησιμοποιώντας μικρά φύλλα από λουλούδια: Πλένουμε καλά μικρά φύλλα από λουλούδια και έπειτα τα στεγνώνουμε απλώνοντας τα σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Παίρνουμε παλιά καλσόν και τοποθετούμε μέσα το αυγό, όπου στη μία πλευρά έχουμε τοποθετήσει το φύλλο του λουλουδιού. Δένουμε το φύλλο πάνω στο αυγό και συνεχίζουμε τη βαφή μας. Όταν βάψουμε τα αυγά και τα αφήσουμε να στεγνώσουν, αφαιρούμε το καλσόν και το φύλλο.

Εναλλακτικά, μπορούμε να κολλήσουμε πάνω στα αυγά μας κορδέλες, χάντρες ή να χρησιμοποιήσουμε νερομπογιές κάνοντας διάφορα σχέδια. Τα παιδιά θα ξετρελαθούν!

 

Συμβουλές για καλύτερη βαφή

Για καλύτερη βαφή και λιγότερες απώλειες (σπασμένα αυγά), ακολούθησε τα παρακάτω tips:

  • Χρησιμοποιούμε λευκά αυγά για να πιάσει το χρώμα
  • Τα αβγά πρέπει να έχουν θερμοκρασία δωματίου
  • Πλένουμε καλά τα αυγά για να απομακρυνθούν σκόνες και άλλες ουσίες από το τσόφλι και τα βράζουμε σε σιγανή φωτιά για να μη σπάσουν
  • Για να βράσουν καλά τα αυγά μας δεν τα «στριμώχνουμε» στην κατσαρόλα
  • Βγάζουμε τα βρασμένα αυγά και τα αφήνουμε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου
  • Χρησιμοποιούμε πάντα ξίδι στο διάλυμα με το νερό και ανακατεύουμε. Το ξίδι, όχι μόνο βοηθάει να πιάσει καλύτερα η βαφή, αλλά σκληραίνει και το τσόφλι
  • Φοράμε πάντα γάντια όταν βάφουμε αυγά γιατί ακόμη και τα φυσικά υλικά μπορούν να βάψουν τα χέρια μας
  • Μετά τη βαφή και εφόσον έχουν στεγνώσει τα αυγά, χρησιμοποιούμε μια μαλακή χαρτοπετσέτα ή πανάκι και τα αλείφουμε με λίγο λάδι για να διατηρήσουν τη γυαλάδα και το χρώμα τους

 

Καλό Τσούγκρισμα!

 

Μπορείς να δεις ακόμη