Το ψυγείο είναι η αγαπημένη ηλεκτρική συσκευή του σπιτιού. Βρίσκεται πάντα εκεί για εμάς όταν το χρειαζόμαστε. Στα δύσκολα βράδια μας, στα ευχάριστα πρωινά μας και, κυρίως, στις καλύτερες μας στιγμές.
Για να συνεχίσει να λειτουργεί σωστά το ψυγείο σου και να αποδίδει με τον καλύτερο τρόπο για πολλά χρόνια, πρέπει να ακολουθείς τις προδιαγραφές που καθορίζει ο κατασκευαστής. Δεν είναι άλλωστε λίγες οι φορές που η κακή τοποθέτηση των τροφίμων και η κακή χρήση της συσκευής έχει ως αποτέλεσμα να σπαταλάς άσκοπα ενέργεια ή και να αλλοιώνονται τα τρόφιμα πριν την ώρα τους.
Ρύθμισε σωστά τη θερμοκρασία
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αφήνουν για λόγους ευκολίας σταθερή τη θερμοκρασία του ψυγείου χειμώνα – καλοκαίρι.
Αυτή η τακτική όμως μπορεί να προκαλέσει αύξηση στην κατανάλωση ρεύματος τον χειμώνα. Ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες μπορεί να έχει ως συνέπεια τη μειωμένη απόδοση της συσκευής κι αυτό μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε τροφικές δηλητηριάσεις. Χρειάζεται λοιπόν μεγάλη προσοχή στις θερμοκρασίες της συντήρησης και της κατάψυξης του ψυγείου σου, ειδικά το καλοκαίρι.
Αν έχεις σύγχρονο ψυγείο full no frost με οθόνη και πλήκτρα ρύθμισης της θερμοκρασίας, η διαδικασία θα είναι πολύ εύκολη.
Επειδή τόσο στον θάλαμο συντήρησης όσο και στον χώρο της κατάψυξης τοποθετείς ποικιλία τροφίμων που έχουν διαφορετική θερμοκρασία συντήρησης/ψύξης, θα πρέπει να επιλέξεις μία θερμοκρασία λειτουργίας που να εξασφαλίζει την καλύτερη δυνατή συντήρηση/ψύξη όλων των τροφίμων. Το ιδανικό είναι να ρυθμίσεις τη συντήρηση στους 4οC και την κατάψυξη στους -18οC.
Αν διαθέτεις συμβατικό ψυγείο, το καλοκαίρι το ρυθμίζεις στην ανώτερη κλίμακα και την άνοιξη στη μεσαία. Βέβαια, αν το σπίτι έχει πολλά μέλη και η πόρτα του ψυγείου ανοιγοκλείνει πιο συχνά, είναι προτιμότερο να το έχεις ρυθμισμένο στην ανώτερη κλίμακα και το χειμώνα.
Εκμεταλλεύσου τον τρόπο που κατανέμεται η θερμοκρασία
Αν η συσκευή σου είναι σχετικά παλιά, δηλαδή δεν είναι No Frost, τότε η συντήρηση λειτουργεί μέσω του ψυκτικού στοιχείου που βρίσκεται στο πίσω μέρος του θαλάμου. Ο συγκεκριμένος τρόπος λειτουργίας σημαίνει και συγκεκριμένη κατανομή της θερμοκρασίας στο εσωτερικό της. Αν, για παράδειγμα, έχεις ρυθμίσει τον θερμοστάτη στους 5 βαθμούς, τότε αυτή η θερμοκρασία θα επικρατεί στα μεσαία ράφια. Στο υψηλότερο ράφι, θα είναι ελαφρώς υψηλότερη θερμοκρασία (8 °C).
Στο χαμηλότερο ράφι, πάνω από τα συρτάρια που χρησιμοποιούνται για τα φρούτα και τα λαχανικά, θα επικρατεί η μικρότερη θερμοκρασία (2 °C), ενώ η μεγαλύτερη (10-15 °C) θα βρίσκεται στα ράφια της πόρτας.
Στην περίπτωση που έχεις αγοράσεις τη συσκευή σου σχετικά πρόσφατα, και επομένως είναι No Frost, τότε η ψύξη στο εσωτερικό του εξασφαλίζεται από την κυκλοφορία κρύου αέρα, μέσω ανεμιστήρα. Αυτό σημαίνει πως ο κατασκευαστής γνωρίζει επακριβώς πώς κατανέμεται η θερμοκρασία (και η υγρασία) στο εσωτερικό του, γι’ αυτό και έχει προβλέψει ειδικές θέσεις (π.χ. συρτάρια, λεκάνες) για κάθε είδος τροφίμου. Επομένως, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να ακολουθήσεις την ταξινόμηση που προτείνει ο κατασκευαστής. Για να κυκλοφορεί σωστά ο αέρας στο εσωτερικό του ψυγείου και να κατανέμεται η ψύξη ιδανικά, μην γεμίζεις ασφυκτικά το ψυγείο σου. Άλλωστε με αυτό τον τρόπο αυξάνεται σημαντικά και η κατανάλωση ρεύματος.
Δεν αρκεί μόνο να δώσεις σημασία στις θερμοκρασίες
Θα πρέπει να σου γίνει συνήθεια να μην ανοιγοκλείνεις την πόρτα του ψυγείου σου συχνά. Ειδικά το καλοκαίρι, το ψυγείο χρησιμοποιείται περισσότερο. Μόνο οι δεκάδες φορές που ανοιγοκλείνουν οι πόρτες του για κρύο νερό ή για παγάκια, αρκούν για να καταλάβεις με τι συχνότητα θα πρέπει να μπαίνει σε λειτουργία το μοτέρ, για να αποκαταστήσει την ψύξη που χάθηκε. Οπότε για να αποφύγεις τις απώλειες καλό είναι να το ανοίγεις όταν πραγματικά χρειάζεται και για όσο το δυνατόν λιγότερο.
Αν και πολλά σύγχρονα ψυγεία εμποδίζουν πλέον το διαρκές ανοιγοκλείσιμο. Για παράδειγμα, πολλά «έξυπνα» ψυγεία διαθέτουν εσωτερική κάμερα, ώστε να λαμβάνεις εικόνα από το εσωτερικό του ψυγείου σου, ελέγχοντας έτσι με την ίδια άνεση τα περιεχόμενά του. Το μόνο που θα έχεις να κάνεις είναι να ρίξεις μια ματιά στην οθόνη του κινητού σου, είτε κάθεσαι αναπαυτικά στον καναπέ, είτε ψωνίζεις στο σούπερ μάρκετ.
Μην τοποθετείς ζεστό φαγητό στο ψυγείο. Αν το κάνεις, θα οδηγήσει σε αύξηση της θερμοκρασία στον θάλαμο συντήρησης και στην αλλοίωση ορισμένων από τα υπόλοιπα τρόφιμα. Επίσης θα οδηγήσει σε αυξημένη κατανάλωση.
Μην τοποθετείς ευαίσθητα ή ευπαθή από τις αλλαγές της θερμοκρασίας τρόφιμα -όπως το γάλα- στην πόρτα του ψυγείου, καθώς είναι το σημείο που χάνει ευκολότερα το καλοκαίρι σε θερμοκρασία και αργεί παράλληλα και περισσότερο να «φτάσει» στη σωστή θερμοκρασία.
Φρόντιζε το ψυγείο σου για να σε φροντίζει!
Για να μην έχεις αυξημένη κατανάλωση ρεύματος, φρόντισε να τοποθετήσεις τη συσκευή σε αεριζόμενο χώρο και να μην καλύπτονται τα ανοίγματα εξαερισμού.
Επίσης, ο τακτικός και σχολαστικός καθαρισμός ψυγείου είναι απολύτως απαραίτητος. Για λόγους υγιεινής, καλό είναι να το καθαρίζεις κάθε 2 εβδομάδες με ένα ήπιο καθαριστικό. Μπορείς να φτιάξεις ένα οικολογικό καθαριστικό με υλικά που έχεις στην κουζίνα σου, όπως ξίδι και λεμόνι.
Μία ακόμη πιθανή αιτία που μπορεί να επιβαρύνει τη λειτουργία του ψυγείου είναι η συσσώρευση σκόνης και χνουδιών στη μεταλλική σχάρα στην «πλάτη» της συσκευής, αφού σε μία τέτοια περίπτωση επιβαρύνεται η λειτουργία του μοτέρ, καθώς δυσχεραίνεται η κυκλοφορία του αέρα. Έλεγξε την πίσω πλευρά της συσκευής και, αν διαπιστώσεις πως η σχάρα δεν είναι καθαρή, απομάκρυνε τη σκόνη και τα χνούδια με την ηλεκτρική σκούπα ή μία μαλακή βούρτσα.
Αν έχεις αμφιβολία για την καλή λειτουργία του ψυγείου σου μπορείς να απευθυνθείς σε πιστοποιημένο τεχνικό. Μπορείς να μάθεις περισσότερα για την επισκευή ψυγείου εδώ.
Εφάρμοσε όλα τα παραπάνω και τα τρόφιμα θα διατηρούνται φρέσκα και αναλλοίωτα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ταυτόχρονα το ψυγείο σου θα λειτουργεί για πολλά χρόνια.
Είσαι στην Κύπρο; Βρες εδώ το κατάλληλο ψυγείο για σένα!