Πότε ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την απόσυρση της παλιάς κουζίνας; Εκτός από την περίπτωση που η συσκευή έχει παρουσιάσει κάποια βλάβη η οποία δεν διορθώνεται, γιατί π.χ. δεν μπορούν να βρεθούν πια τα απαραίτητα ανταλλακτικά, σίγουρα δεν υπάρχει μία απάντηση που να καλύπτει όλες τις περιπτώσεις.
Έτσι, για παράδειγμα, κάποιοι αποφασίζουν να αποκτήσουν καινούριο φούρνο και εστίες, γιατί βλέπουν να πυκνώνουν ολοένα περισσότερο οι «επισκέψεις» του τεχνικού, και επομένως τα χρήματα που πληρώνουν για να κρατούν τις παλιές τους συσκευές σε λειτουργία. Για άλλους, πάλι, το κίνητρο είναι η μετακόμιση σε ένα καινούριο σπίτι ή η ανακαίνιση της κουζίνας. Συχνά, επίσης, πίσω από την αγορά κρύβεται ο απλός λόγος πως οι συνθήκες ζωής έχουν αλλάξει πολύ από τότε που αγοράστηκε η παλιά συσκευή – και π.χ. από την προετοιμασία του φαγητού ενός εργένη, πλέον πρέπει να «χορταίνει» σε καθημερινή βάση μια ολόκληρη οικογένεια.
Αν ανήκεις σε κάποια από τις παραπάνω περιπτώσεις, είναι βέβαιο πως θα ξαφνιαστείς ευχάριστα από την καινούρια σου κουζίνα. Κι αυτό γιατί όποιο μοντέλο κι αν αγοράσεις, με τα τεχνικά του χαρακτηριστικά και τις λειτουργίες που θα σου προσφέρει, θα συνειδητοποιήσεις πόσο ξεπερασμένη ήταν η παλιά σου συσκευή.
Υψηλή κατανάλωση ρεύματος
Όπως συνέβη και στις υπόλοιπες ηλεκτρικές συσκευές, η ενεργειακή ετικέτα έχει ωθήσει τους κατασκευαστές να βρουν «έξυπνες» λύσεις, για να βελτιώσουν την ενεργειακή απόδοση του φούρνου. Ενδεικτικό παράδειγμα, δύο μοντέλα ίδιας χωρητικότητας και από την ίδια εταιρεία έχουν διαφορά στην κατανάλωση ρεύματος 35%. Κι αυτό γιατί, ο «σπάταλος» φούρνος κυκλοφορούσε στην αγορά το 2000, ενώ ο λιγότερο ενεργοβόρος πωλείται σήμερα στα καταστήματα.
«Φτωχές» επιλογές στο μαγείρεμα
Μία σύγχρονη κουζίνα με κεραμικές εστίες είναι επίσης πιο «ευέλικτη» στα σκεύη που θα μπορείς να χρησιμοποιήσεις, αφού διαθέτει κάποιες από αυτές έχουν τη μορφή διπλού δακτυλίου ή μοιάζουν με δύο κλασικά «μάτια» που τέμνονται. Σε αυτές τις «υβριδικές» εστίες θα μπορείς να ενεργοποιείς είτε ένα τμήμα τους είτε ολόκληρα, κάτι που σημαίνει πως θα σου δίνουν περισσότερες επιλογές θερμαινόμενων επιφανειών π.χ. μπρίκια ή γάστρες.
Μάλιστα, το πλεονέκτημα αυτό κυριολεκτικά «απογειώνεται» στην περίπτωση των επαγωγικών εστιών «ελεύθερης ζώνης», όπου πρακτικά μπορείς να μαγειρέψεις σε οποιοδήποτε σημείο της επιφάνειάς της. Ένα τέτοιο μοντέλο «καταλαβαίνει» πού έχεις τοποθετήσεις το σκεύος, ή τα σκεύη στην περίπτωση που ετοιμάζεις παραπάνω από ένα φαγητά παράλληλα, ενεργοποιώντας μόνο τις ζώνες στις οποίες ακουμπούν τα σκεύη.
Γενικά, οι επαγωγικές εστίες έχουν τόσο πολλά πλεονεκτήματα από τις συμβατικές κεραμικές, που αν επιλέξεις ένα τέτοιο μοντέλο, θα διαπιστώσεις πως έχει χαώδη διαφορά από την παλιά σου κουζίνα. Έτσι, θα μπορεί να μαγειρεύεις πιο γρήγορα, με μεγαλύτερο έλεγχο της θερμοκρασίας και πιο οικονομικά – μειώνοντας μέχρι και 90% την επιβάρυνση από το μαγείρεμα στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού.
Αν πάλι απέκτησες πρόσφατα σύνδεση στο φυσικό αέριο, τότε μπορείς να το χρησιμοποιήσεις και στο μαγείρεμα, επιλέγοντας μία κουζίνα με «μάτια» αποκλειστικά φυσικού αερίου ή ένα προϊόν με μικτές εστίες. Σε σχέση με τις συμβατικές εστίες, τα «μάτια» φυσικού αερίου μαγειρεύουν περίπου 40% πιο οικονομικά.
Περιορισμένοι τρόποι ψησίματος
Αν ο παλιός σου φούρνος κουβαλά αρκετά χρόνια στην «πλάτη» του, τότε με το νέο σου μοντέλο θα διαπιστώσεις πόσο περισσότερες επιλογές λειτουργίας έχουν στο μεταξύ βρει οι κατασκευαστές, αλλά και σε πόσες από αυτές χρησιμοποιείται ο θερμός αέρας. Όχι τυχαία, αφού η κυκλοφορία αέρα μειώνει το χρόνο ψησίματος, εξασφαλίζει πιο ομοιόμορφο ψήσιμο, ενώ εξοικονομεί και ενέργεια.
Αν πάλι επιλέξεις εντοιχιζόμενο φούρνο, μπορείς να επιλέξεις κάποιο μοντέλο με λειτουργία ατμού, που εκτός από το υγιεινό μαγείρεμα των λαχανικών και των ψαριών, όπως θα έκανες με έναν ατμομάγειρα, θα βελτιώνει το ψήσιμο όλων των φαγητών, ώστε να παραμένουν «ζουμερά» στο εσωτερικό τους και να διατηρούν τα θρεπτικά τους συστατικά.
Επίσης, υπάρχουν εντοιχιζόμενοι φούρνοι που διαθέτουν και λειτουργία μικροκυμάτων, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο στο ξεπάγωμα, αλλά και σε συνδυασμό με άλλα προγράμματα ψησίματος, ώστε να μειώσει τον χρόνο προετοιμασίας του φαγητού έως και 50%.
Ασφάλεια
Τα τελευταία χρόνια, οι κατασκευαστές έχουν δώσει μεγαλύτερη έμφαση και στην αποτροπή εγκαυμάτων, αφού για παράδειγμα οι περισσότερες νέες κουζίνες διαθέτουν κλείδωμα για τα παιδιά. Επίσης, κατά κανόνα οι πόρτες των φούρνων διαθέτουν διπλά ή και τριπλά «φύλλα» κρυστάλλου, ώστε η εξωτερική τους επιφάνεια να μην θερμαίνεται σε τέτοιο βαθμό που να μπορεί να προκαλέσει έγκαυμα σε όποιον την αγγίξει.
Επίσης, είναι μάλλον σπάνιο το μοντέλο που θα επιλέξεις να μην έχει ένδειξη υπολειπόμενης θερμότητας, για τον ίδιο λόγο.