Android Wear 2018 – Πληροφορίες στον καρπό μας

by k-Admin 3

 

Το smartwatch είναι ίσως, η περισσότερο παρεξηγημένη συσκευή που υπάρχει. Είναι ένα κινητό που το φοράμε στον καρπό μας; Είναι ένα εργαλείο για να βλέπεις εύκολα ειδοποιήσεις και το ποιος σε καλεί; Τι γίνεται με το fitness; Χωράνε όλα σε ένα μικροσκοπικό ρολόι;

 

Λίγο από όλα, μια παλιά φιλοσοφία

Η κινητή τηλεφωνία στρίμωξε τόσα πολλά πράγματα στην τσέπη μας, που μας έκανε δέσμιους του κινητού. Κάθε ειδοποίηση, κάθε e-mail και κάθε κλήση περνούσε αποκλειστικά από αυτή τη μία συσκευή. Δεν περνούσε πολύς χρόνος από τη στιγμή που έβαζες το κινητό στην τσέπη μέχρι να το ξαναβγάλεις.

Όσο και αν αγαπάς το κινητό σου το να ασχολείσαι συνεχώς μαζί του είναι ένα μικρό καθημερινό πρόβλημα. Κάποια πράγματα έπρεπε να φύγουν από τις έξι ίντσες και να πάνε κάπου αλλού. Η ιδέα λοιπόν, ήταν να στριμωχτούν στις δύο ίντσες και να βρεθούν στον καρπό μας.

Το ρολόι ήταν η καλύτερη εναλλακτική για γρήγορες ειδοποιήσεις και απαντήσεις σε δευτερόλεπτα. Χωρίς να χρειαστεί να ψάξεις στις τσέπες σου. Άλλωστε όλοι μας έχουμε συνηθίσει να κοιτάμε την ώρα με μια μηχανική κίνηση. Δεν είναι δύσκολο να σκεφτείς “Γιατί εκτός από την ώρα να μην μπορούμε να δούμε και άλλα πράγματα;”

Ο αγώνας άρχισε λοιπόν με κάθε κατασκευαστή να προσπαθεί να προωθήσει τη δική του ξεχωριστή λύση για ένα smartwatch. Η τεχνολογία ήταν σε πολύ καλό σημείο για να ανταποκριθεί σε αυτό, με μοναδικό πρόβλημα την διάρκεια της μπαταρίας. Ο τρόπος που ξεκίνησε να δημιουργείται το smartwatch ήταν σαν ένα απλοποιημένο κινητό. Μικρότερη οθόνη, μικρότερη μπαταρία, μικρότερες διαστάσεις. Γενικά, μικρότερο.

 

Μέγεθος VS αποτελεσματικότητα

Οι μικρές διαστάσεις ήταν εύκολο να επιτευχθούν. Οι μικρές οθόνες προσπάθησαν να χωρέσουν τα απαραίτητα στο λιγοστό χώρο που είχαν. Οι κεραίες έκαναν τα αδύνατα – δυνατά για να ανταποκριθούν στις ανάγκες για Bluetooth, GPS, NFC και 3G.

Τελικά όλα βρήκαν τη θέση τους όμως η ευκολία που υποσχέθηκαν δεν μεταφράστηκε σωστά μέσα από τα εντυπωσιακά specs. Το smartwatch δεν ήταν ένα ρολόι αλλά ένα μικρό κινητό. Δεν αποτελούσε μια διαφορετική συσκευή με διαφορετική χρήση, αλλά μια σμίκρυνση μιας άλλης. Προσπαθήσαμε να βολευτούμε, όμως ξέραμε πως κάτι δεν ήταν σωστό. Η χρήση του smartwatch μας έλυνε τα χέρια σε λίγες περιπτώσεις και μας μπέρδευε συχνά.

 

Λιγότερο Smart περισσότερο Watch

Εκεί βρήκαν έδαφος μερικές εταιρίες και έφτιαξαν ρολόγια που έκαναν λιγότερα πράγματα, όμως τα έκαναν καλύτερα. Τα παραδείγματα έρχονται από την Fit-Bit, τη Huawei, τη Xiaomi. Αυτοί που κατάλαβαν ότι και η τεχνολογία ζορίζεται όταν κάνεις υπερβολές αλλά και ο χρήστης. Γεννήθηκε μια υποκατηγορία του Smartwatch στο όνομα “Activity Tracker“. Απλούστερα και φθηνότερα wearables που έκαναν πραγματικά καλά τα ένα η δύο πράγματα που υπόσχονταν.

Τότε πολλοί από εμάς προτίμησαν ένα μικρότερο και φθηνότερο Activity Tracker που θα έκανε τα βασικά, αλλά θα τα έκανε καλά. Φαίνεται πως αυτά που πραγματικά χρειαζόμαστε στον καρπό είναι λίγα και όχι πολλά. Είναι απόλυτα συγκεκριμένα όμως για τον κάθε χρήστη είναι διαφορετικά.

 

 

Ισορροπίες

Οι βασικές ανάγκες που καλύπτει ένα απλό activity tracker είναι το step counter και κάποιες μετρήσεις της άσκησης, κάποια βασικά στοιχεία GPS που μπορεί να μην χρειάζονται όλοι, ίσως να μπορεί να παίζει μουσική, αλλά σίγουρα θα δείχνει την ώρα και λίγες ειδοποιήσεις.

Τι γίνεται όμως αν στο μέλλον θέλεις να προσθέσεις κάποιο χαρακτηριστικό; Τα Activity trackers κάνουν καλά τα λίγα πράγματα που μπορούν, όμως δε θα αναβαθμιστούν ποτέ από εκεί που βρίσκονται.

Αυτό κάνει τα απλά wearables να μην έχουν αντοχή στο χρόνο. Ενώ ένα smartwatch ξέρεις πως θα αναβαθμιστεί και θα σου δώσει άλλον ένα χρόνο ζωής και ενδιαφέροντος, το activity tracker θα θέλεις να το αλλάξεις μετά από καιρό.

Άρα θέλεις κάτι ανάμεσα στα δύο. Κάτι που να προσφέρει την αξιοπιστία ενός απλού wearable και τα χαρακτηριστικά ενός δυνατού smartwatch. Αφού έχουμε κατακτήσει το hardware, το μόνο που μένει είναι μια καλή λογισμική πλατφόρμα που θα ενώσει τα δύο.

 

Wear OS

Η διασημότερη πλατφόρμα στα smartwatches είναι το Android Wear. Χωρίς να είναι 100% πρακτικό και χωρίς να έχει τα έξυπνα χαρακτηριστικά εξοικονόμησης ενέργειας του καθαρού Android, είναι η πιο ευέλικτη πλατφόρμα για να αναπτυχθεί ένα wearable οικοσύστημα. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει δύο βασικές και πολύ σημαντικές ανανεώσεις (updates) του Android Wear. Τώρα έρχεται η τρίτη και φαίνεται πως δεν είναι μια απλή αναβάθμιση.

 

Το λειτουργικό

Ας ξεκινήσουμε με αυτό που μας ενδιαφέρει όλους. Αν το δικό μας smartwatch πρόκειται να πάρει αυτό το update. Ευτυχώς τα watches που είναι στη λίστα για άμεση αναβάθμιση δεν είναι και λίγα. Δες αν και το δικό σου smartwatch θα είναι ένα από αυτά. Η λίστα είναι μεγάλη.

 

 

Τι έρχεται και τι αλλάζει

Στόχος στο νέο update είναι η απλότητα. Να μπορείς να αποκτήσεις πρόσβαση σε αυτό που ζητάς στον συντομότερο χρόνο με τις λιγότερες κινήσεις. Το ρολόι γίνεται μια γρήγορη εναλλακτική και παύει να είναι άλλη μια χρονοβόρα διαδικασία.

Το μεγαλύτερο βάρος αυτού του στόχου έρχεται να σηκώσει η Google Assistant. Παίρνοντας τα ινία μόλις της ζητήσεις κάτι, η Google Assistant γίνεται η γέφυρα ανάμεσα σε αυτό που χρειάζεσαι και την εκτέλεση των κινήσεων που απαιτούνται. Φυσικά αλλάζει και η συμπεριφορά της Google Assistant στο νέο update. Αντί να περιμένει να της ζητήσεις κάποια πληροφορία αυτή μαθαίνει από τη χρήση που κάνεις, το που βρίσκεσαι και τι υπάρχει στο ημερολόγιό σου. Έτσι κρατάει τις κατάλληλες πληροφορίες έτοιμες να στις παρουσιάσει.

Στην οθόνη του Smartwatch υπάρχει πάντα ένα feed με τα πράγματα που χρειάζεσαι περισσότερο. Μια λίστα με ειδοποιήσεις και δυνατότητες που αλλάζει καθώς περνάει η ημέρα και εσύ μεταφέρεσαι από μέρος σε μέρος. Η Google Assistant ίσως να μας λύσει εντελώς τα χέρια. Θα χρειαστεί να περάσουν λίγες ημέρες μέχρι να μάθει τον τρόπο ζωής σου, αλλά αξίζει την μικρή υπομονή.

Φυσικά υπάρχει και το fitness. Κάτι που δεν χειριζόταν πολύ καλά από το μέχρι τώρα Google Fit. Ευτυχώς αλλάζει και αυτό και μετατρέπεται σε μια αναλυτικότερη app με ευκολότερο χειρισμό.

Για ακόμα γρηγορότερες απαντήσεις στα μηνύματα και τα e-mail έχεις τη δυνατότητα μέσα από κάθε ειδοποίηση να απαντήσεις με προκαθορισμένα μηνύματα, χωρίς να φύγεις από τη λίστα των ειδοποιήσεων. Αν χρειαστεί να δώσεις μια διαφορετική απάντηση θα σε βοηθήσει η Google Assistant. Μπορείς να της υπαγορεύεις ακριβώς αυτό που θέλεις να απαντήσεις.

Σταματάει να είναι απαραίτητο το μικροσκοπικό keyboard. Και φεύγουν τα “έξυπνα” πληκτρολόγια που σε ανάγκαζαν να κάνεις ακροβατικά για να γράψεις στις μικροσκοπικές οθόνες. Και σαν αποτέλεσμα σταματάς να ασχολείσαι με το ρολόι σου συνέχεια. Το Smartwatch πετυχαίνει το σκοπό του και σε βοηθάει σε συγκεκριμένες στιγμές μέσα σε πολύ λίγα δευτερόλεπτα. Όταν δεν έχεις χρόνο ή τα χέρια σου είναι απασχολημένα, είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεσαι.

 

Το μέλλον των Smartwatches

Το Wear OS είναι ένα μεγάλο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Η απλοποίηση και η ταχύτητα είναι οι δρόμοι που οδηγούν σε καλορυθμισμένα ρολόγια. Η φιλοσοφία λοιπόν ωριμάζει, το hardware είναι ικανό για αυτά που επιζητούμε. Τι άλλο μας λείπει;

Η καινοτομία δεν κάθεται ποτέ. Το καλό πάντα γίνεται καλύτερο και τον ίδιο δρόμο θα ακολουθήσουν τα ρολόγια μας. Αφού πατήσει καλά στα πόδια του το Wear OS θα αρχίσουμε να βλέπουμε διαφορετικά σχήματα και πολλαπλές οθόνες στα Smartwatches. Τα παραδείγματα έρχονται από πολλές πλευρές.

 

 

Sony FES Watch U

Αν δεν το έχεις δει πουθενά, κάνε μια αναζήτηση για αυτό το ρολόι. Είναι περισσότερο μια ματιά στο μέλλον παρά κάτι που θα αγόραζες για τον καρπό σου. Ένα Smartwatch που είναι καλυμμένο με ένα e-paper display. Μπορείς να δώσεις εικόνα στο λουράκι ανεβάζοντας όποια φωτογραφία, εικόνα, σχέδιο θέλεις. Οι οθόνες e-paper μπορούν με μικρό κόστος να αλλάξουν εντελώς τον τρόπο που αντιλαμβάνεσαι μερικά πράγματα.

 

 

TicWatch Pro

Το TicWatch Pro λύνει το πρόβλημα με τη διάρκεια της μπαταρίας χρησιμοποιώντας μια δεύτερη οθόνη επάνω από την τυπική AMOLED. Μια λεπτή οθόνη LCD κάθεται επάνω στη βασική AMOLED και όταν χρειαστεί, λειτουργεί σαν συμπληρωματικό display panel. Η AMOLED δίνει στο ρολόι τον χαρακτήρα ενός Smartwatch, ενώ η LCD κρατάει την μπαταρία μας γεμάτη. Αυτή ενεργοποιείται μόλις σβήσει η AMOLED. Επειδή η LCD έχει απειροελάχιστη ανάγκη για ρεύμα, μπορεί να είναι ενεργή για 30 ημέρες μέσα από μια φόρτιση.

 

Οι ιδέες δεν τελειώνουν ποτέ και με το Wear OS τις έχουμε στον καρπό μας με τον τρόπο που πρέπει και θέλουμε.

Μπορείς να δεις ακόμη