Αποτελεσματικοί τρόποι για να ζεστάνεις γρήγορα ένα κρύο δωμάτιο

by K-Admin 1

 

Ένα από τα βασικά στοιχεία του οικιακού εξοπλισμού είναι το σύστημα θέρμανσης που θα επιλεγεί, το οποίο θα πρέπει να εξασφαλίζει την απαιτούμενη θέρμανση για το σπίτι με όσο το δυνατόν χαμηλότερο κόστος χρήσης και συντήρησης. Ωστόσο, υπάρχουν και μερικοί απλοί τρόποι για ζεστό χώρο τον χειμώνα χωρίς να έχεις συνεχώς αναμμένες τις σόμπες, τους θερμοπομπούς και τα κλιματιστικά.

 

Κράτησε έξω το κρύο

Προκειμένου να βελτιωθεί η απόδοση του συστήματος θέρμανσης και να μειωθεί η κατανάλωση, θα πρέπει πρώτα να υπάρχει επαρκή μόνωση στο σπίτι. Στην περίπτωση που τα ανοίγματα κουβαλούν αρκετά χρόνια στην πλάτη τους, και επομένως δεν κλείνουν αεροστεγώς, τότε δεν θα μπορούν να κρατήσουν έξω από το σπίτι το κρύο και την υγρασία. Επομένως, οποιοδήποτε τρόπο θέρμανσης κι αν σκέφτεσαι να χρησιμοποιήσεις φέτος, είναι δεδομένο πως ένα μέρος των χρημάτων που θα ξοδεύεις ουσιαστικά θα πηγαίνουν χαμένα.

Πέρασε το χέρι σου γύρω στα κουφώματα. Όπου αισθανθείς ότι υπάρχει άνοιγμα και μπαίνει κρύο στεγανοποίησε το κενό με σιλικόνη. Η σιλικόνη είναι ο πιο οικονομικός τρόπος να κλείσεις σημεία διαρροής αέρα ή νερού. Εναλλακτικά τοποθέτησε περιμετρικά του κουφώματος μια αυτοκόλλητη αεροστεγανωτική ταινία.

Στις πόρτες μπορούν να τοποθετηθούν βούρτσες στο κάτω τμήμα τους, σε επαφή με το δάπεδο. Κάνε το ίδιο για τα παράθυρα. Μπορείς να πάρεις ή φτιάξεις μακρόστενα κυλινδρικά μαξιλαράκια. Διάλεξε τα σε ωραία χρώματα για να δώσεις έξτρα στιλ στη διακόσμηση του σπιτιού.

 

 

Εκμεταλλεύσου τη λιακάδα

Ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία που επικρατεί τις χειμωνιάτικες ημέρες, ο ήλιος δείχνει να είναι γενναιόδωρος στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας. Όταν έχει λιακάδα τράβηξε τις κουρτίνες να μπει ο ήλιος μέσα στο σπίτι. Θα σπάσει την υγρασία και θα ζεστάνει τον χώρο με φυσικό τρόπο. Αντίστοιχα μόλις πέσει ο ήλιος κλείσε τις κουρτίνες. Όταν υποχωρεί το φως του ήλιου η ζέστη που έφεραν οι ακτίνες φεύγει από κει που ήρθε, δηλαδή από τα τζάμια. Γι’ αυτό κλείνεις τις κουρτίνες για να την παγιδεύσεις μέσα στο σπίτι.

 

Χαλιά, φλοκάτες και ζεστά υφάσματα

Κάλυψε όλα τα πατώματα με μοκέτες, φλοκάτες, βαμβακερά πατάκια, ή μάλλινα χαλιά. Με αυτόν τον τρόπο η ζέστη του σπιτιού δεν θα διαφεύγει από το δάπεδο και το σύστημα θέρμανσης θα είναι πιο αποτελεσματικό. Επιπλέον, εσύ δεν θα παγώνεις αν περπατάς με κάλτσες ή παντόφλες στο κρύο δάπεδο. Προσπάθησε να ζεστάνεις τα πιο «κρύα» έπιπλα τοποθετώντας μαξιλαράκια σε όλες τις καρέκλες και ντύνοντας τις πιο κρύες επιφάνειες με ριχτάρια και καλύμματα. Άλλαξε τις κουρτίνες σου με κάποιες σε πιο σκούρες αποχρώσεις και σε πιο βαριά υφάσματα. Όταν έχει κρύο κράτησέ τις κλειστές. Θα δεις μεγάλη διαφορά τις κρύες νύχτες του χειμώνα.

 

 

Συμπληρωματική θέρμανση

Εάν κάποιο δωμάτιο είναι πιο κρύο από το υπόλοιπο σπίτι, δε χρειάζεται να ανεβάζεις περισσότερο τη θέρμανση για να «πιάσει» όλα τα δωμάτια. Οι εναλλακτικές που υπάρχουν και σε αυτήν την περίπτωση είναι αρκετές. Πάνελ θέρμανσης, θερμοπομποί, αερόθερμα, σώματα λαδιού και σόμπες αλογόνου είναι ιδανικές εναλλακτικές για τη θέρμανση μικρών χώρων ή την ενίσχυση του ήδη υπάρχοντος συστήματος. Σε γενικές γραμμές, οι συσκευές αυτές μετατρέπουν το σύνολο της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουν σε θερμότητα.

Οι περισσότερες συσκευές δεν χρειάζονται εγκατάσταση και είναι εύκολες στη μεταφορά τους, άρα και ιδανικές για χώρους που θερμαίνονται περιστασιακά. Για παράδειγμα, δεν περνάς πολλές ώρες ξύπνιος στην κρεβατοκάμαρα, άρα οι απαιτήσεις για ζέστη δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλες, ειδικά αν για τον ύπνο σου έχεις επιλέξει ένα ζεστό πάπλωμα. Αν όμως, δεν έχεις κλιματιστικό στην κρεβατοκάμαρα και θέλεις να ζεστάνεις λίγο το δωμάτιο πριν ξαπλώσεις ή το πρωί που ξυπνάς, μία καλή και οικονομική λύση είναι το αερόθερμο με κεραμική αντίσταση. Χάρη στη μεγαλύτερη θερμοχωρητικότητα του κεραμικού υλικού εκπέμπει θερμό αέρα γρήγορα και αποτελεσματικά.

Για το παιδικό δωμάτιο είναι προτιμότερο ένα καλοριφέρ Mica, καθώς αποτελεί την πιο υγιεινή μορφή θερμότητας. Δεν ξηραίνει την ατμόσφαιρα και δεν αναδεύει την όποια σκόνη και τα ακάρεα που μπορεί να υπάρχουν στο δωμάτιο. Παράλληλα αποδίδει άμεσα τη θερμότητα στον χώρο τη στιγμή που θέλεις να ζεστάνεις το δωμάτιο.

 

 

Ρύθμισε σωστά τη θερμοκρασία

Πριν την έλευση των έξυπνων συσκευών θέρμανσης όπως συνδεδεμένοι θερμοπομποί, έξυπνα κλιματιστικά, ηλεκτρονικοί θερμοστάτες κλπ., ήταν προτιμότερο να αφήνουμε τη θέρμανση ανοιχτή καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας παρά να την ανοιγοκλείνουμε. Με αυτόν τον τρόπο η κατανάλωση ενέργειας ήταν μεγαλύτερη για τη θέρμανση των κρύων χώρων απ’ ό,τι για τη διατήρηση της θερμοκρασίας που είχε ήδη επιτευχθεί. Όταν όμως έλλειπες πολλές ώρες από το σπίτι χρεωνόσουν για ενέργεια την οποία δεν χρειαζόσουν.

Τη λύση έρχονται να δώσουν οι ηλεκτρονικοί θερμοστάτες με χρονοπρόγραμμα. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι μπορείς να το προγραμματίζεις να ανοίγει τη θέρμανση μισή ώρα πριν φτάσεις στο σπίτι ή πριν την ώρα που συνήθως ξυπνάς. Πολλές προτάσεις έρχονται με δυνατότητα σύνδεσης στο οικιακό σου ασύρματο δίκτυο, για να τους ρυθμίζεις και να τους ελέγχεις από όπου κι αν βρίσκεσαι.

Όρισε μία λογική θερμοκρασία στο θερμοστάτη μεταξύ 19-20 °C και άφησέ τον να κάνει τη δουλειά του όποτε ανοίξεις τη θέρμανση. Φρόντισε να εγκαταστήσεις έναν ηλεκτρονικό θερμοστάτη χώρου με μικρό διαφορικό (αν δεν έχεις ήδη) προκειμένου να αντιλαμβάνεται γρήγορα και με ακρίβεια την πραγματική θερμοκρασία του χώρου ώστε να αποφύγεις σπατάλες από υπερθερμάνσεις.

Μπορείς, επίσης, να ζεστάνεις άμεσα ένα δωμάτιο με τη χρήση έξυπνου θερμαντικού σώματος ή ενός έξυπνου κλιματιστικού. Συνδέονται στο οικιακό σου δίκτυο και μπορείς να τους χειρίζεσαι και να τους ελέγχεις μέσω μιας διαισθητικής εφαρμογής στο κινητό σου. Ενεργοποίησέ το απομακρυσμένα, για να απολαμβάνεις ζέστη και θαλπωρή με το που μπεις στο σπίτι. Όρισε θερμοκρασία, χρονοδιακόπτες έναρξης/παύσης και σενάρια χρήσης σύμφωνα με τις ανάγκες σου.

 

 

Ηλεκτρική κουβέρτα για ζεστό ύπνο

Για τις κρύες νύχτες του χειμώνα μία ηλεκτρική κουβέρτα είναι η ιδανική λύση. Με την ηλεκτρική κουβέρτα επιτυγχάνεται εξοικονόμηση ενέργειας καθώς δεν χρειάζεται να καταναλωθεί ενέργεια για να θερμανθεί ο περιβάλλοντας χώρος, την ίδια στιγμή που η κατανάλωση της είναι εξαιρετικά χαμηλή και οικονομικότερη από κάθε άλλο μέσο θέρμανσης. Ενεργοποίησέ τη λίγο πριν ξαπλώσεις και διατήρησε ζεστό το κρεβάτι καθ’ όλη τη διάρκεια του ύπνου.

Η θερμοκρασία που αναπτύσσει η ηλεκτρική κουβέρτα εξαρτάται κυρίως από το βάρος των κλινοσκεπασμάτων που χρησιμοποιούνται. Αυτό που ισχύει για τις περισσότερες ηλεκτρικές κουβέρτες είναι ότι όσο πιο βαριά καλύπτονται, τόσο περισσότερο αποδίδουν. Στην περίπτωση του ηλεκτρικού υποστρώματος, και ειδικά αν η επένδυση είναι από πολυεστέρα, χρησιμοποίησε ένα χοντρό κατωσέντονο, τόσο για να έχεις καλύτερη αίσθηση όσο και για να την προστατεύσεις από τη φθορά της τριβής.

Μπορείς να δεις ακόμη