Αξιοποίησε το “aim assist” στα παιχνίδια βολών

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Σού αρέσει να παίζεις online shooters με controller, αλλά ξέρεις ότι οι αντίπαλοι σου έχουν το πλεονέκτημα με τα μηχανικά πληκτρολόγια και gaming mice. Κάπου εδώ έρχεται το aim assist. Μάθε πώς μπορείς να το αξιοποιήσεις και οδήγησε την ομάδα σου στη νίκη!

 

Τι είναι το aim assist

Τα cross-play games είναι μια από τις πιο διασκεδαστικές προσθήκες στα σύγχρονα video games. Παιχνίδια όπως τα Call of Duty, Apex Legends, Fortnite, υποστηρίζουν cross-play ανάμεσα σε κονσόλες και PC. Πράγμα που σημαίνει ότι μπορείς να παίζεις online τίτλους με άλλους, κι ας έχουν διαφορετική πλατφόρμα από σένα. Μπορείς, για παράδειγμα, να παίξεις CoD: Warzone από το PC σου, ενώ οι φίλοι σου να έχουν την έκδοση του τίτλου για PlayStation 5 ή και Xbox Series X.

Αυτό, από την άλλη, θα μπορούσε να δημιουργήσει μία «ανισότητα» στα cross-play shooters, καθώς τα gaming mice παρέχουν ακριβέστερο έλεγχο στη στόχευση. Με προηγμένους αισθητήρες και το ρυθμιζόμενο DPI, οι παίκτες που χρησιμοποιούν ποντίκι μπορούν να στοχεύουν ταχύτερα και με ακρίβεια. Σε αντίθεση με τα gaming controllers όπου η στόχευση με τον αναλογικό μοχλό (με τον αντίχειρα, δηλαδή) είναι πιο δύσκολη. Αυτό έρχεται να αντισταθμίσει το aim assist, ή αλλιώς «υποβοηθούμενη στόχευση».

Το aim assist είναι μια δυνατότητα ενεργοποιημένη για gamers που χρησιμοποιούν game controllers. Όπως υποδηλώνει και η ονομασία του, το aim assist σε βοηθάει να στοχεύσεις προς τους αντιπάλους. Με άλλα λόγια, όταν ένας παίκτης στοχεύει τον αντίπαλο, το παιχνίδι «παρεμβαίνει» μετακινώντας αυτόματα το στόχαστρο πιο κοντά ή και πάνω στον στόχο. Αυτό κάνει τα παιχνίδια πιο διασκεδαστικά και ανταγωνιστικά. Είναι μια λειτουργία που χρησιμοποιείται κυρίως σε κονσόλες όπου τα controllers είναι ο βασικός τρόπος χειρισμού. Αυτό σημαίνει ότι οι παίκτες που χρησιμοποιούν ποντίκι/πληκτρολόγιο δεν μπορούν να αξιοποιήσουν το aim assist.

 

 

Γιατί αξίζει να το αξιοποιήσεις

Κατά γενικό κανόνα, τα gaming controllers δεν παρέχουν την ίδια ακρίβεια όπως ένα μηχανικό πληκτρολόγιο και gaming ποντίκι. Το aim assist έχει βοηθητικό ρόλο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν απαιτείται επιδεξιότητα. Το aim assist δεν μπορεί -για παράδειγμα- να βελτιώσει την κίνηση σου στο παιχνίδι. Αυτό είναι κάτι που μαθαίνεται μετά από πολλή εξάσκηση. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι το aim assist είναι κάτι σαν «βοηθητικές ρόδες» για τους παίκτες που χρησιμοποιούν χειριστήριο ή και, γενικά, δεν το έχουν πολύ με την ακρίβεια στόχευσης.

Το aim assist παρέχεται ως δυνατότητα σχεδόν σε όλα τα mainstream online shooters όπως τα Call of Duty (Warzone, Cold War, Modern Warfare), Fortnite, Apex, PUBG. Στα περισσότερα, μάλιστα, παρέχεται και στις εκδόσεις PC. Ωστόσο στην έκδοση για κονσόλες, το aim assist είναι ακόμη πιο αποτελεσματικό. Ο λόγος είναι γιατί, κατά γενικό κανόνα, στα shooters για κονσόλες υπάρχει μικρότερη ανάκρουση (recoil) στα όπλα. Άρα, η στόχευση γίνεται ακόμη πιο σταθερή σε σχέση με την αντίστοιχη έκδοση του τίτλου για PC. Ας μην ξεχνάμε ότι είναι πολύ πιο εύκολο να ελέγξεις την ανάκρουση όπλου με ένα ποιοτικό gaming mouse, σε σχέση με το αναλογικό stick ενός controller.

 

Πώς μπορείς να ενεργοποιήσεις το aim assist

Μπορείς να ενεργοποιήσεις το aim assist μέσα από τις ρυθμίσεις χειριστηρίου (Settings > Controller). Στις εκδόσεις ενός τίτλου για κονσόλες, συνήθως είναι ενεργοποιημένο από προ-επιλογή. Ωστόσο καλό είναι να το τσεκάρεις. Πολλοί τίτλοι, όπως το Call of Duty και το Fortnite, παρέχουν και παραμετροποιήσεις. Για παράδειγμα, στο Fortnite μπορείς να παραμετροποιήσεις το πόσο υποβοήθηση χρειάζεσαι (Assisted aim intensity). Όσο μεγαλύτερη είναι η συγκεκριμένη τιμή, τόσο μεγαλύτερη κι η υποβοήθηση. Έτσι, αν το βάλεις στο 100% θα έχεις το μέγιστο όφελος. Ωστόσο, μπορείς ασφαλώς να πειραματιστείς και να δεις ποια τιμή ταιριάζει καλύτερα στο στυλ παιχνιδιού σου. Επιπλέον, σε πολλά παιχνίδια μπορείς να ρυθμίσεις και την ευαισθησία των αναλογικών μοχλών. Κάτι αντίστοιχο με την ευαισθησία στα gaming mice.

Το aim assist είναι αρκετά παρεξηγημένο χαρακτηριστικό, καθώς πολλοί νομίζουν ότι παρέχει πλεονέκτημα στα cross-play games έναντι των παικτών που παίζουν με πληκτρολόγιο/ποντίκι. Ωστόσο, ο λόγος που προστέθηκε από τους προγραμματιστές παιχνιδιών είναι για να γίνει πιο διασκεδαστική η εμπειρία, για όλους τους παίκτες. Ανεξάρτητα εάν παίζουν από PC ή από κονσόλα. Άλλωστε, τα video games είναι πάνω απ’ όλα διασκέδαση, ψυχαγωγία, κοινωνικοποίηση.

 

Έλα στην πιο K-MING ομάδα και απόλαυσε Top News, δυνατά gaming events, άπαιχτους διαγωνισμούς, ξεχωριστές προσφορές, αποκλειστικότητες και πολλές άλλες εκπλήξεις.

Μπορείς να δεις ακόμη