|  |  | 

Κουζίνα ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ

Χοιρινό μπούτι με πορτοκάλι

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

Ακόμη αναρωτιέσαι τι θα μαγειρέψεις στους καλεσμένους σου στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι; Εδώ θα βρεις την πιο νόστιμη συνταγή για χοιρινό μπούτι που σίγουρα θα καλύψει και τους πιο απαιτητικούς.

 

 

Υλικά (για 6 άτομα)

  • 2 κιλά μπούτι χοιρινό χωρίς κόκκαλο
  • 6 σκελίδες σκόρδο (3 σε μακρουλά κομματάκια, 3 σε πολτοποιημένο)
  • 5 κουτ. σούπας μουστάρδα πικάντικη
  • 3 κουτ. σούπας μαρμελάδα πορτοκάλι
  • 3 κουτ. σούπας βούτυρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 1 αστεροειδής γλυκάνισος
  • 1 φλιτζάνι γλυκό κρασί
  • 1 πορτοκάλι στα 4
  • Λίγο ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας θυμάρι
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 1 ½ κιλό baby πατάτες

 

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190οC. Μ’ ένα κοφτερό μαχαίρι κάνουμε δέκα περίπου τρύπες στο χοιρινό. Βάζουμε αλατοπίπερο σ’ ένα πιάτο κι αφού ανακατέψουμε μέσα τα κομματάκια του σκόρδου τα βάζουμε στις τρύπες που κάναμε στο κρέας. Το αλατοπιπερώνουμε εξωτερικά παντού.
  2. Κάνουμε έναν πολτό ανακατεύοντας το μαλακωμένο βούτυρο με τη μαρμελάδα, τη μουστάρδα και το θυμάρι κι αλείφουμε το κρέας παντού.
  3. Το βάζουμε στη γάστρα, προσθέτουμε το κρασί, τα κομμάτια του πορτοκαλιού, την κανέλα, τον αστεροειδή γλυκάνισο και σκεπάζουμε τη γάστρα με το καπάκι.
  4. Ψήνουμε το χοιρινό για 2 ώρες. Το βγάζουμε από το φούρνο, γυρίζουμε το κρέας στη γάστρα και προσθέτουμε μέσα τις baby πατάτες, που έχουμε προηγουμένως αλατοπιπερώσει και ραντίσει με ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε να πάει παντού η σάλτσα.
  5. Ξαναβάζουμε τη γάστρα στο φούρνο και ψήνουμε για 1 ώρα και 20 λεπτά ακόμα. Ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά χωρίς καπάκι. Αν χρειαστεί προσθέτουμε επιπλέον υγρά στη γάστρα.

 

 

Δείτε ακόμη