Πώς να φτιάξεις τα τέλεια μελομακάρονα!

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

Είναι το λιγότερο αμαρτωλό γλυκό των Χριστουγέννων κι έχει τεράστιο φαν κλαμπ. Ωστόσο, μερικοί δεν τα προτιμούν είτε γιατί κάνουν δίαιτα κι αποφεύγουν τα γλυκά, είτε γιατί δεν είναι σωστά φτιαγμένα. Εμείς θα φτιάξουμε χειροποίητα σπιτικά μελομακάρονα που δεν θα αφήσουν κανέναν παραπονεμένο.

 

Μυστικά για το τέλειο μελομακάρονο:

  • Να έχει το σωστό μέγεθος, να μην είναι ούτε τεράστιο, αλλά ούτε και πολύ μικρό να σ’ αφήνει με τη γλύκα. Εκτός κι αν πρόκειται για mini μελομακάρονα μπουκίτσες…
  • Να μοσχοβολάει αρώματα μπαχαρικών και μέλι, να μην σου αφήνει την αίσθηση από το λάδι.
  • Να είναι τριφτό στο στόμα κι όχι μαλακό σαν χαλβάς.
  • Να είναι καλά αλλά διακριτικά μελωμένο, όχι να κολυμπάει στο μέλι, ή να είναι παπαριασμένο.

 

Τι πρέπει να προσέξουμε

1. Η επιλογή των υλικών

Διαλέγουμε μόνο τα καλύτερα υλικά. Έξτρα παρθένο με ελαφριά γλυκιά γεύση, φρέσκα μπαχαρικά, μέλι θυμαρίσιο ή ανθέων, πορτοκάλια ακέρωτα για να πάρουμε το ξύσμα τους, καρύδια γλυκά κι όχι ταγκισμένα, καλής ποιότητας μπράντι.

2. Σωστό κι ακριβές ζύγισμα

Η ακρίβεια είναι ο νούμερο ένα κανόνας στην ζαχαροπλαστική γι’ αυτό φροντίζουμε να ζυγίζουμε με ακρίβεια όλα μας τα υλικά. Η χρήση ηλεκτρονικής ζυγαριάς είναι απαραίτητη λοιπόν. Ξεχνάμε τα «όσο πάρει η ζύμη», ή τα «ρίχνουμε με το μάτι». Αν η συνταγή μας είναι σε φλιτζάνια, μετράμε όλα τα υλικά με το ίδιο φλιτζάνι, ή χρησιμοποιούμε την ειδική μεζούρα για να είμαστε σίγουροι για το αποτέλεσμα.

3. Το αλεύρι

Επιλέγουμε μαλακό αλεύρι, ή έστω για όλες τις χρήσεις και δεν ξεχνάμε να το κοσκινίσουμε μετά το ζύγισμα.

4. Το ζύμωμα

Η ζύμη των μελομακάρονων είναι μια ζύμη μπισκότου, άρα δεν θέλει πολύ δούλεμα. Μόλις ενωθεί το αλεύρι με τα υγρά υλικά της συνταγής σταματάμε το ζύμωμα. Αν μας φανεί πως δεν πλάθεται με ευκολία δεν της προσθέτουμε επιπλέον αλεύρι από την ποσότητα που προτείνει η συνταγή γιατί θα βγουν σκληρά τα μελομακάρονα.

5. Η ξεκούραση

Μετά το ζύμωμα πρέπει το μείγμα να μείνει για ένα εικοσάλεπτο -τουλάχιστον- σε αδράνεια. Μετά απ’ αυτόν το χρόνο βλέπουμε πως η ζύμη πλάθεται με περισσότερη ευκολία.

6. Το ψήσιμο

Πρέπει να πετύχουμε το ιδανικό ψήχιμο. Αν τ’ αφήσουμε χλωμά κι άψητα θα λασπώσουν με το σιρόπι, ενώ αν τα παραψήσουμε θα σκληρύνουν υπερβολικά και δεν θα μπορέσουν ν’ απορροφήσουν σωστά το σιρόπι.

7. Σιρόπιασμα

Όσο πιο αρωματικό το σιρόπι μας, τόσο το καλύτερο για το τελικό αποτέλεσμα. Δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ πηχτό, ούτε πολύ αραιό. Σε κάθε περίπτωση για να γίνει σωστά το σιρόπιασμα τα μελομακάρονα πρέπει να είναι κρύα και το σιρόπι ζεστό, αλλά να μην βρίσκεται σε θερμοκρασία βρασμού γιατί θα μας διαλυθούν.

 

Συνταγή (για 30-40 μελομακάρονα)

Υλικά

Για τη ζύμη

  • 1 ½ φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 4 ½ φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Χυμός και ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • ¼ φλιτζανιού μπράντι (π.χ. Metaxa)
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • ½ κ.γ. σόδα
  • ½ φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • ¼ κ.γ. γαρύφαλλο

Για το σιρόπι

  • 2/3 φλιτζανιού καστανή ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι νερό
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 5 γαρίφαλα ολόκληρα
  • φλούδα από ½ πορτοκάλι, ή μια στυμμένη πορτοκαλόκουπα
  • 1 ½ φλιτζάνι μέλι θυμαρίσιο, ή ανθέων

Για το γαρνίρισμα

  • ½ φλιτζάνι καρύδια ψιλοκομμένα

 

Εκτέλεση

  1. Χτυπάμε στο μίξερ με τον αυγοδάρτη, για 5 λεπτά περίπου, το λάδι και τη ζάχαρη. Ρίχνουμε το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού, το μπράντι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, την κανέλα και το γαρύφαλλο, συνεχίζοντας το χτύπημα.
  2. Σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ και προσθέτουμε τμηματικά το αλεύρι ανακατεύοντας με σπάτουλα μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να δημιουργηθεί μια μαλακιά ζύμη. Αν μας φαίνεται πολύ μαλακή και δοκιμάσουμε να την πλάσουμε και δεν πλάθεται, δεν προσθέσουμε επιπλέον αλεύρι. Αφήνουμε να ξεκουραστεί 10-15 λεπτά και θα είναι έτοιμη.
  3. Παίρνουμε μικρά κομμάτια ζύμης και πλάθουμε με τα δάχτυλα μελομακάρονα σε οβάλ σχήμα. Όχι πολύ μεγάλα γιατί φουσκώνουν. Τα αραδιάζουμε σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος, τα κεντάμε μ’ ένα πιρούνι, ή τα πιέζουμε στην πιο λεπτή πλευρά του τρίφτη ώστε να κάνουν ανάγλυφη επιφάνεια και τα ψήνουμε στους 180°C, για 25-30 λεπτά, μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα (όχι πολύ).
  4. Βγάζουμε τα μελομακάρονα από το φούρνο και τ’ αφήνουμε να κρυώσουν.
  5. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι: βάζουμε σε πλατύ και βαθύ τηγάνι το νερό με το ξύλο κανέλας, τα γαρίφαλα και τη φλούδα του πορτοκαλιού να πάρουν μια-δυο βράσεις. Προσθέτουμε την καστανή ζάχαρη κι ανακατεύουμε να διαλυθεί. Μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο κι ανακατεύουμε μέσα το μέλι.
  6. Με τρυπητή κουτάλα βουτάμε τα μελομακάρονα ανά 10 περίπου στο τηγάνι με το σιρόπι για μισό λεπτό. Τα αναποδογυρίζουμε για να σιροπιαστούν κι από την άλλη πλευρά κι ύστερα τα βάζουμε σε ταψί και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα.
  7. Μεταφέρουμε τα μελομακάρονα σε μια πιατέλα και πασπαλίζουμε με τα καρύδια. Τα περιχύνουμε με όσο σιρόπι έχει περισσέψει στο τηγάνι (αν έχει περισσέψει).

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη