Τιραμισού: Γλυκό και καφές μαζί!

by K Admin

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

Tirami su στα ιταλικά θα πει «τράβηξέ με πάνω» και πραγματικά δεν υπάρχει πιο ανεβαστικό επιδόρπιο από ένα κομμάτι τιραμισού. Γλυκό και καφές μαζί! Βάση από μπισκότα σαβαγιάρ βουτηγμένα σε καφέ εσπρέσο και μια αέρινη κρέμα που γίνεται με αυγά, ζάχαρη, γλυκό κρασί και μασκαρπόνε, το περίφημο κρεμώδες ιταλικό τυρί.

 

 

Υλικά (για ένα μακρόστενο τσέρκι διαστάσεων: 12*23εκ.)

  • ½ κιλό μπισκότα σαβαγιάρ
  • 200 ml καφέ εσπρέσο κρύο
  • 1 σφηνάκι γλυκό κρασί Μασάλα ή Vinsanto

 

Για την κρέμα

  • 500 γρ. τυρί Mascarpone
  • 200 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 2 αυγά μεγάλα
  • ½ φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 σφηνάκι γλυκό κρασί Μασάλα ή Vinsanto

 

 Για τη διακόσμηση

  • Κακάο

 

Εκτέλεση

  1. Κάνουμε τη μέθοδο μπεν μαρί: Βάζουμε σ’ ένα κατσαρολάκι 3-4 δάχτυλα νερό και το τοποθετούμε πάνω σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε τη ζάχαρη και τ’ αυγά σ’ ένα μεταλλικό μπολ που θα μπορεί να εφαρμόζει στο κατσαρολάκι χωρίς ν’ ακουμπά ο πάτος του στο νερό και το τοποθετούμε πάνω του. Παίρνουμε αυγοδάρτη και ξεκινάμε να χτυπάμε το μείγμα μέχρι να πήξει ελαφρά και να γίνει άσπρο κι αφράτο. Στη συνέχεια προσθέτουμε το γλυκό κρασί και χτυπάμε λίγο ακόμη για να ενσωματωθεί.
  2. Μεταφέρουμε το μείγμα στον κάδο του μίξερ κι αφήνουμε για 10 λεπτά να κρυώσει. Ύστερα προσθέτουμε το Mascarpone και ξεκινάμε να χτυπάμε με το σύρμα σε χαμηλή ταχύτητα αρχικά και δυναμώνοντας στη συνέχεια μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  3. Ρίχνουμε και την κρέμα γάλακτος και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να πήξει το μείγμα και να γίνει ωραίο κι αφράτο. Το αφήνουμε στο ψυγείο κι ετοιμάζουμε τα σαβαγιάρ.
  4. Βάζουμε τον καφέ με το κρασί σ’ ένα μπολ. Ύστερα παίρνουμε μια μακρόστενη πιατέλα, κι αν έχουμε, τοποθετούμε πάνω ένα μακρόστενο τσέρκι. Κάνουμε μια πρώτη στρώση με σαβαγιάρ βουτώντας τα ένα-ένα για 1 δευτερόλεπτο στο μείγμα του καφέ και τοποθετώντας τα κολλητά το ένα δίπλα στο άλλο.
  5. Μεταφέρουμε την κρέμα σε κορνέ ζαχαροπλαστικής και κάνουμε μια στρώση κόβοντας ροζέτες τη μία δίπλα στην άλλη. Κάνουμε μια δεύτερη στρώση με σαβαγιάρ που βουτάμε στο μείγμα του καφέ και τελειώνουμε με μια στρώση κρέμας από ροζέτες. Αφήνουμε την τούρτα στο ψυγείο ώστε να «δέσει» καλά μέχρι το σερβίρισμα.
  6. Πριν σερβίρουμε, πασπαλίζουμε την τούρτα με κακάο το οποίο ρίχνουμε σαν βροχή από σουρωτήρι κι έπειτα αφαιρούμε προσεκτικά το τσέρκι.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη