DualSense: Γνώρισε το νέο controller για το PS5

Η μάχη των εντυπώσεων για την επόμενη γενιά κονσολών μεταξύ Sony και Microsoft συνεχίζεται αμείωτη ειδικά όσο πλησιάζουμε στις επίσημες ημερομηνίες λανσαρίσματος των νέων παιχνιδομηχανών (Playstation 5 και XBOX X Series).

Φυσικά, μέρος του hype είναι και οι συχνές ανακοινώσεις για νέα παιχνίδια ή για τα τεχνικά χαρακτηριστικά και specs. Μάλιστα, μόλις χτες (στις 7 Απριλίου) η Sony παρουσίασε επίσημα μέσα από το blog της το νέο βελτιωμένο χειριστήριο, το οποίο δεν θα ονομάζεται τελικά DualShock 5, αλλά DualSense.

 

Controller ειδικά για το PS5

Το νέο αναβαθμισμένο χειριστήριο έχει πολλές διαφορές σε σχέση με τα προηγούμενα και αυτό φαίνεται από την πρώτη ματιά. Έτσι, διατηρεί όλα τα καλά στοιχεία και τις λειτουργίες που ήδη ξέρεις και έχεις χρησιμοποιήσει (π.χ. κουμπί για Share), ενώ ταυτόχρονα προστίθενται δύο σημαντικές καινούργιες δυνατότητες: το περίφημο haptic feedback και τα ρυθμιζόμενα triggers. Η λογική είναι πώς ο ήχος και η αφή (μέσω του controller) θα είναι κομβικής εμπειρίας και θα αλλάξουν την λεγόμενη «εμπειρία του χρήστη» ως προς το ρεαλιστικότερο.

 

Απτική ανάδραση (Haptic feedback)

Η ορολογία μπορεί να σου φαίνεται περίεργη, αλλά ήδη έχεις κάποια εμπειρία από το κινητό σου και από άλλα controllers. Για παράδειγμα, η δόνηση είναι μία μορφή (έστω απλής) απτικής αντίδρασης που υπάρχει εδώ και χρόνια. Η διαφορά είναι ότι στο νέο PS Controller θα είναι πολύ πιο προηγμένη στη λογική πάντα του να σου δημιουργείται η αίσθηση που θα είχες και με την διάδραση σε κάτι στον πραγματικό κόσμο. Για παράδειγμα, οι προγραμματιστές θα μπορούν να προσομοιώσουν καταστάσεις όπως την πέδηση ενός οχήματος σε ανώμαλο δρόμο, τη χρήση ενός όπλου σε μάχη ή το τάκλιν σε ένα ποδοσφαιρικό παιχνίδι.

Ρυθμιζόμενα triggers

Στην ίδια λογική θα υπάρχουν πλέον και ρυθμιζόμενα triggers (L2 και R2), δηλαδή σκανδάλες με προσαρμοζόμενη αντίσταση. Αυτό σημαίνει ότι αν σε ένα παιχνίδι χειρίζεσαι ένα τόξο θα νιώθεις την αντίσταση την ώρα «που θα τραβάς το σχοινί» μέχρι να φύγει το βέλος! Να σημειωθεί ότι δεν έχει σχέση και είναι πιο προηγμένη από την λειτουργία trigger lock του ανταγωνιστικού (και επίσης αξιόλογου) Xbox Elite Controller.

 

Ενσωματωμένο μικρόφωνο

Θα υπάρχει ενσωματωμένο μικρόφωνο, το οποίο θα σου επιτρέπει να συνομιλείς με φίλους και συμπαίκτες τους χωρίς να απαιτείται η χρήση headset.

 

Βελτιωμένη αυτονομία

Παράλληλα, έγινε μεγάλη προσπάθεια για μία καλύτερη επαναφορτιζόμενη μπαταρία ώστε να βελτιωθεί η αυτονομία και να μειωθεί η συχνότητα των φορτίσεων.

 

Επιπλέον βελτιώσεις

Σαφώς, υπάρχουν και αρκετές άλλες μικρότερες ή μεγαλύτερες βελτιώσεις. Συγκεκριμένα, έγινε προσπάθεια να μην είναι βαρύ, να είναι πιο όμορφο, εργονομικό, ενώ έχει βελτιωθεί ακόμη και το grip. Θα διαθέτει και θύρα USB Type-C, αλλά και διχρωμία και άλλη θέση για την light bar.

Σύμφωνα με στελέχη της Sony ο τελικός σκοπός είναι ένα άκρως λειτουργικό, εργονομικό και αξιόπιστο χειριστήριο, το οποίο σε συνδυασμό με τη νέα κονσόλα και τα καινούργια videogames, να προσφέρει μία νέα αναβαθμισμένη εμπειρία σε κάθε gamer. Δηλαδή, να γίνει μία μετάβαση στο μέλλον και να ξεπεραστούν τα τωρινά όρια εμπειρίας χρήσης και της αίσθησης ενός παιχνιδιού.

 

Τέλος, να σημειωθεί ότι το PlayStation 5 αναμένεται να κυκλοφορήσει κατά την εορταστική περίοδο του 2020.

 

Μπορείς να δεις ακόμη