|  | 

Κουζίνα

Πασχαλινό τσουρέκι

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

Πλούσιο σε αρώματα, αφράτο και όσο χρειάζεται γλυκό απαιτεί απόλυτη συνέπεια στην προετοιμασία του και υπομονή στους χρόνους φουσκώματος.

Υλικά για 3-4 τσουρέκια

  • 50γρ. νωπή μαγιά
  • 125ml χλιαρό νερό
  • 1 κιλό αλεύρι σκληρό για τσουρέκια
  • 1 κ. γ. κοφτό αλάτι
  • 250γρ. βούτυρο σε κυβάκια
  • 250ml γάλα εβαπορέ αδιάλυτο
  • 300γρ. ζάχαρη
  • ξύσμα από 1-2 πορτοκάλια
  • 1 κ. σ. μαχλέπι κοπανισμένο
  • ½ κ. γ. μαστίχα κοπανισμένη με λίγη ζάχαρη
  • 2 αυγά και 4 κροκάδια αυγών χτυπημένα
  • 1 αυγό χτυπημένο με λίγο γάλα για το άλειμμα
  • Λίγο αμυγδάλου (προαιρετικά)

Εκτέλεση

  1. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μέσα το αλάτι.
  2. Μέσα σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό να λιώσει τελείως. Προσθέτουμε ½ φλιτζάνι αλεύρι και 1 κουταλιά ζάχαρη. Ανακατεύουμε τον χυλό με πιρούνι έως ότου γίνει λείος. Σκεπάζουμε το μπολ με πετσέτα και αφήνουμε το προζύμι σε ζεστό μέρος να κάνει φουσκάλες και να διογκωθεί.
  3. Βάζουμε σε κατσαρολάκι το γάλα, τη ζάχαρη, το βούτυρο και το ξύσμα πορτοκαλιού και το βάζουμε σε χαμηλή φωτιά να λιώσει το βούτυρο. Αφήνουμε το κατσαρολάκι στην άκρη να γίνει χλιαρό το μείγμα και το ρίχνουμε στον κάδο της κουζινομηχανής.
  4. Τοποθετούμε τον γάντζο και προσθέτουμε τη φουσκωμένη μαγιά, το μαχλέπι, την κοπανισμένη μαστίχα και τα αυγά με τα κροκάδια. Χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα.
  5. Προσθέτουμε σταδιακά το υπόλοιπο αλεύρι συνεχίζοντας να χτυπάμε με τους γάντζους μέχρι να φτιάξουμε μια μαλακιά ζύμη που θα ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου και θα μαζευτεί στον γάντζο.
  6. Τη μεταφέρουμε σε βουτυρωμένο μπολ, τη σκεπάζουμε με σελοφάν και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να διπλασιασθεί σε όγκο για 1 ½-2 ώρες περίπου.
  7. Πατάμε τη ζύμη να ξεφουσκώσει και τη ζυμώνουμε κάνοντας μερικά διπλώματα με βουτυρωμένα χέρια. Τη χωρίζουμε σε τρία ή τέσσερα ίσα μέρη. Χωρίζουμε το κάθε μέρος σε 2 ή 3 μέρη και με βουτυρωμένα χέρια τα πλάθουμε σε κορδόνια με τα οποία πλέκουμε κοτσίδες.
  8. Τοποθετούμε τα τσουρέκια σε ταψιά με μεγάλη ενδιάμεση απόσταση και αφήνουμε να φουσκώσουν ξανά και να διπλασιαστούν σε όγκο. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170οC, αλείφουμε τα τσουρέκια με το διαλυμένο αυγό, πασπαλίζουμε με φιλέ αμυγδάλου (αν χρησιμοποιήσουμε) και τα ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 20-25 λεπτά κάθε ταψί, κατεβάζοντας τη θερμοκρασία στους 160οC μετά τα 5 πρώτα λεπτά ψησίματος.
  9. Ξεφουρνίζουμε τα τσουρέκια κι αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς πριν τα τυλίξουμε σε σελοφάν για να διατηρηθούν μαλακά.

 

Δείτε ακόμη