Επαγωγική εστία: Αξεπέραστη οικονομία & ταχύτητα στο μαγείρεμα

by K-Admin 1

 

Πώς θα σου φαινόταν αν μπορούσες να εξασφαλίσεις έως και 25% οικονομία στο ρεύμα που καταναλώνεις για το μαγείρεμα σου; Οι επαγωγικές εστίες το πετυχαίνουν αυτό ενώ συγκριτικά με τις συμβατικές εστίες μειώνουν το χρόνο που απαιτείται για την προετοιμασία των γευμάτων σου, αφού είναι έτοιμα σχεδόν στο μισό χρόνο.

Είναι ιδιαίτερα ασφαλείς αφού τα «μάτια» θερμαίνουν την κατσαρόλα ή το τηγάνι χωρίς να καίνε τα ίδια, ώστε να μην πάθεις απολύτως τίποτα ακόμη κι αν τα αγγίξεις τη στιγμή που λειτουργούν. Η διαδικασία είναι απλή, δημιουργείται ένα μαγνητικό πεδίο το οποίο «διεγείρει» τα μόρια του σκεύους κι αυξάνεται η θερμοκρασία του χωρίς να θερμαίνονται τα «μάτια». Αντίθετα, στις συμβατικές ηλεκτρικές εστίες μεσολαβούν παραπάνω βήματα κι απαιτείται περισσότερος χρόνος μέχρι να φτάσει η επιθυμητή θερμότητα στο φαγητό. Κι αυτό γιατί πρέπει πρώτα να ζεσταθούν οι ίδιες, για να θερμάνουν στη συνέχεια το κεραμικό υλικό που τις καλύπτει και, τελικά, την κατσαρόλα ή το τηγάνι.

 

 

Ταχύτητα και οικονομία

Το πρώτο όφελος που προκύπτει με τη χρήση της επαγωγικής εστίας είναι πως δεν ζεσταίνεται κανένα ενδιάμεσο υλικό, κάτι που θα σήμαινε απώλεια ενέργειας. Αυτό συνεπάγεται με την αμεσότητα στη διαδικασία μαγειρέματος και κατ’ επέκταση τη μικρότερη κατανάλωση ρεύματος. Μάλιστα, σε σχέση με τις κεραμικές εστίες, μειώνεις σημαντικά την ηλεκτρική ενέργεια που δαπανάς επιβαρύνοντας τους λογαριασμούς ρεύματος.

Ακόμη, μειώνεται έως και 40% ο χρόνος που απαιτείται για την προετοιμασία του φαγητού σου, ενώ μπορείς πολύ εύκολα να ελέγχεις όλη τη διαδικασία αφού οι αλλαγές στους διακόπτες κι οι αυξομειώσεις της θερμοκρασίας απαιτούν ελάχιστα δευτερόλεπτα.

 

Ασφάλεια

Το γεγονός ότι οι εστίες δεν θερμαίνονται σημαίνει πως δεν υπάρχει κίνδυνος εγκαύματος. Το ίδιο ισχύει αν ενεργοποιήσεις τη λειτουργία τους κατά λάθος ή αν έχεις ξεχάσει να τις σβήσεις. Για τον ίδιο λόγο, σε περίπτωση που οτιδήποτε ακουμπήσει πάνω στις αναμμένες εστίες, ακόμη κι ένα εύφλεκτο υλικό, π.χ. ένα κομμάτι χαρτί, δεν πρόκειται να πάρει φωτιά. Επομένως, αποφεύγεται ο κίνδυνος πυρκαγιάς. Παράλληλα, το γεγονός ότι παραμένουν κρύες σημαίνει όμως και πιο εύκολο καθαρισμό της κουζίνας, αφού δεν υπάρχει περίπτωση υπολείμματα φαγητού να κολλήσουν πάνω στην επίστρωση της εστίας.

 

 

 

Συμβατά σκευή

Για να λειτουργήσει μία κατσαρόλα ή ένα τηγάνι στις επαγωγικές εστίες, θα πρέπει το υλικό κατασκευής τους να είναι σιδηρομαγνητικό, ώστε τα μόρια του να «διεγείρονται» από το μαγνητικό πεδίο. Για να ελέγξεις τα σκεύη σου, το μόνο που θα χρειαστείς είναι ένα μαγνήτη, σε όσα σκεύη κολλήσει πάνω τους ο μαγνήτης είναι κατάλληλα για επαγωγική εστία . Όσον αφορά τα νέα σκεύη, θα πρέπει να αναζητάς αν στη συσκευασία τους αναγράφεται πως είναι κατάλληλα και για επαγωγικές εστίες.

 

Ακίνδυνο μαγνητικό πεδίο

Το μαγνητικό πεδίο που δημιουργούν οι επαγωγικές εστίες είναι εντελώς ακίνδυνο για τον ανθρώπινο οργανισμό, με εξαίρεση μόνον όσους έχουν βηματοδότη, οι οποίοι θα πρέπει να ζητήσουν τη γνώμη του γιατρού τους. Σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις, είναι απολύτως ασφαλή, καθώς προκαλούν έκθεση που είναι αρκετά μικρότερη από τα όρια ασφαλείας όχι μόνο για τους ενήλικους, αλλά και για τα μικρά παιδιά και τις εγκύους.

Επίσης, το μαγνητικό πεδίο εξασθενεί σε πολύ μικρές αποστάσεις. Έτσι, πρακτικά η έντασή του είναι κοντά στο μηδέν, σε απόσταση λίγων μόλις εκατοστών.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη