Έξι πράγματα που ξεχνάμε στην καθαριότητα του σπιτιού

 

Όσο εξαντλητική κι αν είναι η λίστα με τις δουλειές που κάνουμε στη «γενική» καθαριότητα, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που οι περισσότεροι από εμάς αμελούμε. Ο βασικότερος λόγος είναι ότι πρόκειται για δουλειές που δεν γίνονται με την ίδια συχνότητα π.χ. με το σκούπισμα των χαλιών ή το ξεσκόνισμα των επίπλων. Έτσι, για παράδειγμα, επειδή δεν χρειάζεται να καθαρίζουμε κάθε εβδομάδα την κουρτίνα του μπάνιου και τη σχάρα του ψυγείου, τελικά είναι πιθανό να ξεχνάμε εντελώς να ασχοληθούμε μαζί τους.

Μία καλή λύση θα ήταν να οργανώσουμε όλες αυτές τις δουλειές σε ένα πρόγραμμα… ειδικής καθαριότητας του σπιτιού, που θα επαναλαμβάνουμε ανά μερικούς μήνες. Μάλιστα, μπορούμε να κάνουμε την αρχή τώρα, που μένουμε σπίτι και έχουμε λίγο περισσότερο χρόνο στη διάθεσή μας.

 

Η σχάρα του ψυγείου

Όπως συμβαίνει με τις περισσότερες ηλεκτρικές συσκευές, έτσι και η πίσω πλευρά του ψυγείου είναι αγαπημένο… καταφύγιο για τα χνούδια και τη σκόνη. Η διαφορά είναι πως στην «πλάτη» του ψυγείου βρίσκεται μία μεταλλική σχάρα, η οποία επηρεάζει την κατανάλωσή του, αφού όσο πιο σκονισμένες είναι οι γρίλιες της, τόσο περισσότερο είναι και το ρεύμα που «καίει» η συσκευή. Μάλιστα, η κατανάλωση μπορεί με αυτό τον τρόπο να αυξηθεί μέχρι και 30%.

Το καθάρισμα γίνεται σε λίγα λεπτά, χρησιμοποιώντας την ηλεκτρική σκούπα ή μία σχετικά μαλακή βούρτσα. Η διαδικασία αυτή θα πρέπει να επαναλαμβάνεται το αργότερο ανά έξι μήνες. Αν πάλι το σπίτι «μαζεύει» εύκολα σκόνη, τότε καλό είναι να καθαρίζεται η «πλάτη» της συσκευής ανά τρίμηνο.

 

Οι λάμπες και τα φωτιστικά

Η σκόνη γίνεται…. ανθυγιεινή στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού, καλύπτοντας επίσης τις λάμπες και τα φωτιστικά του σπιτιού. Ο λόγος είναι πως μειώνει τη φωτεινότητά τους, σε ένα ποσοστό που μπορεί να φτάσει έως και το 20%. Επομένως, αν χρειαστεί να ανάβουν περισσότερα φώτα, για να φωτίζεται αρκετά ο χώρος σου, θα αυξηθεί η κατανάλωση ρεύματος. Και πάλι το πόσο συχνά χρειάζεται να καθαρίζεις τις λάμπες και τα φωτιστικά σου, εξαρτάται από την σκόνη που «μαζεύει» το σπίτι σου. Ένας γενικός κανόνας, πάντως, είναι το ξεσκόνισμα να γίνεται ανά εξάμηνο.

 

Η κουρτίνα του μπάνιου

Η κουρτίνα του μπάνιου χρειάζεται πλύσιμο ανά μήνα, ή το αργότερο ανά δίμηνο, για να εξαφανιστούν τα άλατα και οι λεκέδες από τα υπολείμματα από το σαμπουάν ή το αφρόλουτρο. Με το συχνό καθάρισμα, θα αποτραπεί επίσης ο σχηματισμός μούχλας, την οποία ευνοεί η υγρασία του μπάνιου. Οι περισσότερες κουρτίνες, είτε πλαστικές είτε υφασμάτινες, μπορούν να πλυθούν στο πλυντήριο. Επομένως, με την επιλογή της υψηλότερης θερμοκρασίας πλύσης που αναγράφεται στην ετικέτα τους, και το στέγνωμα στη συνέχεια στον ήλιο, θα μείνουν σαν καινούριες για χρόνια.

 

 

Το πλυντήριο ρούχων

Η υγρασία είναι επίσης «εχθρός» του πλυντηρίου ρούχων, ενώ μάλιστα μαζί με τα υπολείμματα από το απορρυπαντικό και το μαλακτικό μπορεί να προκαλέσει κακοσμία και μούχλα. Το «αντίδοτο» είναι η απολύμανση της συσκευής ανά 2-3 μήνες, δηλαδή ένας κύκλος πλύσης με υψηλή θερμοκρασία (90°C) και άδειο τον κάδο. Για πλήρη απολύμανση, η ιδανική λύση είναι η χρήση ενός ειδικού καθαριστικού πλυντηρίου ρούχων. Μπορεί πάντως να χρησιμοποιηθεί μικρή ποσότητα απορρυπαντικού.

 

Το πλυντήριο πιάτων

Καθάρισμα χρειάζεται και το πλυντήριο πιάτων, αφού σε αντίθετη περίπτωση θα αρχίσουν να συσσωρεύονται άλατα και υπολείμματα του απορρυπαντικού, απειλώντας έτσι την υγιεινή που εξασφαλίζει η συσκευή. Η απολύμανση θα πρέπει να γίνεται ανά τρεις μήνες, με την επιλογή ενός προγράμματος υψηλής θερμοκρασίας, χωρίς σερβίτσια και σκεύη στο εσωτερικό του. Και πάλι, η ιδανική λύση είναι να χρησιμοποιηθεί ένα ειδικό καθαριστικό πλυντηρίου πιάτων, με το οποίο θα καθαρισθεί σε βάθος η συσκευή.

 

 

Το στρώμα του κρεβατιού

Ακόμη κι αν χρησιμοποιείς κάποιο προστατευτικό (επίστρωμα), το οποίο πλένεις αρκετά συχνά, για απόλυτα υγιεινό ύπνο θα πρέπει να φροντίζεις και το στρώμα σου. Κάθε φορά που αλλάζεις σεντόνια, καλό είναι να «περνάς» το στρώμα με την ηλεκτρική σκούπα, για να απομακρύνεις τις σκόνες και τα νεκρά κύτταρα. Επίσης, το στρώμα θα πρέπει να αερίζεται σε τακτική βάση, το αργότερο κάθε έξι μήνες, βγάζοντάς το στην αυλή ή το μπαλκόνι ώστε να απολυμανθεί παράλληλα από τον ήλιο. Ακόμα καλύτερα να περνάς το στρώμα με έναν καθαριστή για τα ακάρεα όπως το Ultra Vortex της Hoover.

 

Μπορείς να δεις ακόμη