|  | 

Κουζίνα

Συνταγές για δυνατό ανοσοποιητικό

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

Τρεις εύκολες, γρήγορες και υγιεινές συνταγές που είναι χάρμα γεύσης κι οφθαλμών ενισχύοντας παράλληλα το ανοσοποιητικό μας.

 

Σούπα με κόκκινες πιπεριές

 

Μια σούπα πλούσια σε βιταμίνη C που με την προσθήκη τζίντζερ, λεμονιού, σκόρδου και κρεμμυδιού γίνεται ένα δυνατό κοκτέιλ για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας.

 

Υλικά για 4 άτομα

  • 1½ κιλό κόκκινες πιπεριές ή πιπεριές Φλωρίνης
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • 1 μάτσο κρεμμυδάκια
  • 1 κρεμμύδι σε φέτες
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κομμάτι τζίντζερ όσο ένα καρύδι ξυσμένο στον τρίφτη
  • 1,5 λίτρο νερό ή ζωμό από κοτόπουλο
  • Χυμό από 1 λεμόνι
  • Μερικά κλωναράκια φρέσκου θυμαριού
  • Αλάτι, πιπέρι

 

Για το σερβίρισμα

  • Λίγο μανούρι χοντροτριμμένο ή φέτα ή άλλο λευκό τυρί
  • Τα πράσινα φυλλαράκια του φρέσκου κρεμμυδιού ψιλοκομμένα

 

Εκτέλεση

  1. Πλένουμε τις πιπεριές, τις καθαρίζουμε αφαιρώντας κοτσάνια και σπόρια και τις κόβουμε σε κομμάτια.
  2. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο μέχρι να γυαλίσουν. Προσθέτουμε τις πιπεριές και τα κλαδάκια του θυμαριού. Ξεκινάμε να τα γυρίζουμε στην κατσαρόλα με ξύλινη κουτάλα μέχρι να μαλακώσουν οι πιπεριές.
  3. Προσθέτουμε το νερό ζεστό από βραστήρα ή τον ζωμό του κοτόπουλου και σιγοβράζουμε τη σούπα για μισή ώρα περίπου.
  4. Πολτοποιούμε τη σούπα με ραβδομπλέντερ κι ανακατεύουμε μέσα το ξυσμένο τζίντζερ και τον χυμό του λεμονιού. Δοκιμάζουμε κι αλατοπιπερώνουμε σύμφωνα με τη γεύση μας.
  5. Σερβίρουμε τη σούπα με τρίμμα από μανούρι ή φέτα ή άλλο λευκό τυρί της επιλογής μας και ψιλοκομμένα φυλλαράκια φρέσκου κρεμμυδιού.

 

Πολύχρωμη τηγανιά λαχανικών

 

Υλικά (για 4 άτομα)

  • 1 κρεμμύδι σε φέτες
  • 2 σκελίδες σκόρδο σε φέτες
  • 1 κομμάτι τζίντζερ καθαρισμένο σε λεπτές φέτες
  • 3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • 2 καρότα σε μπαστούνια
  • 2 πιπεριές Φλωρίνης σε μπαστούνια
  • 250 γρ. κουνουπίδι σε μπουκετάκια
  • 250 γρ. μπρόκολο σε μπουκετάκια
  • 1 κρασοπότηρο κρασί λευκό
  • Μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε στη φωτιά ένα γουόκ ή ένα βαθύ τηγάνι να ζεσταθεί καλά και ρίχνουμε το κρεμμύδι, τα κρεμμυδάκια, το τζίντζερ και σοτάρουμε να γυαλίσουν.
  2. Προσθέτουμε τις πιπεριές, τα καρότα, το μπρόκολο, το κουνουπίδι και σοτάρουμε ανακατεύοντας συχνά κουνώντας το τηγάνι.
  3. Μετά από 5 λεπτά αλατοπιπερώνουμε και σβήνουμε με το κρασί. Σκεπάζουμε με καπάκι και μαγειρεύουμε για μερικά λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και να απορροφήσουν τα υγρά τους.
  4. Πασπαλίζουμε με μαϊντανό ψιλοκομμένο και σερβίρουμε τα λαχανικά σαν ζεστή σαλάτα ή σαν γαρνιτούρα σε ψητά κρεατικά ή κοτόπουλο.

 

Σφουγγάτο με μπρόκολο, αρακά και σπανάκι

 

Υλικά (για 2 άτομα)

  • 2 κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 200 γρ. σπανάκι πλυμένο και χοντροκομμένο
  • 250 γρ. μπρόκολο σε μπουκετάκια
  • ½ φλιτζάνι αρακά κατεψυγμένο
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • 5 αυγά
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Τρίμμα φέτας (προαιρετικά)

 

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε στη φωτιά να κάψει ένα τηγάνι. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το μπρόκολο, τον αρακά, το σπανάκι και σοτάρουμε για 3 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά.
  2. Όταν μαραθεί το σπανάκι και μαλακώσει το μπρόκολο, χτυπάμε τα αυγά με λίγο νερό και αλατοπίπερο και περιχύνουμε τα λαχανικά.
  3. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και ψήνουμε την ομελέτα μέχρι να πάρει χρώμα η κάτω πλευρά. Με τη βοήθεια πιάτου γυρίζουμε να ψηθεί και η άλλη πλευρά.
  4. Σερβίρουμε την ομελέτα ζεστή πασπαλίζοντας με τριμμένη φέτα, αν μας αρέσει.

 

Δείτε ακόμη