|  | 

ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Έξυπνες Ζυγαριές: τι προσφέρουν

 

Η καλή υγεία δεν έχει να κάνει μόνο με τη μέτρηση του σωματικού βάρους. Γι’ αυτό και οι σύγχρονες έξυπνες ζυγαριές προσφέρουν πολλά περισσότερα από την απλή μέτρηση βάρους.

 

Αν και οι συγκεκριμένες ζυγαριές μπάνιου δεν μπορούν ακόμη να σου πουν αν το τζιν που θέλεις να φορέσεις θα σού είναι στενό, μπορούν να σε βοηθήσουν να βελτιώσεις το επίπεδο της φυσικής σου κατάστασης, καταγράφοντας μια σειρά από σημαντικές μετρήσεις.

 

Ανάλογα το μοντέλο, μια σύγχρονη έξυπνη ζυγαριά μπορεί να μετρήσει το δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), λίπος, νερό, οστική και μυϊκή μάζα κ.ά. Στη συνέχεια, τα δεδομένα συγχρονίζονται μέσω Wi-Fi ή Bluetooth με το smartphone ή το tablet σου και  μπορείς να τα αξιοποιήσεις για να παρακολουθήσεις την πρόοδό σου και να ανατρέχεις στις προηγούμενες μετρήσεις σου, ώστε να θέτεις στόχους για το επιθυμητό αποτέλεσμα. Έτσι, είναι πολύ πιο εύκολο να δεις μακροπρόθεσμες αλλαγές στο σώμα σου και να υιοθετήσεις καλύτερες συνήθειες.

 

 

 

Οι απαραίτητες μετρήσεις

Μία σύγχρονη έξυπνη ζυγαριά μπάνιου μπορεί να σου προσφέρει μια πληθώρα πληροφοριών, ώστε να γνωρίζεις με ακρίβεια όλα τα δεδομένα του σώματός σου.

 

Ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) είναι ένα στατιστικό μέτρο του σωματικού βάρους που βασίζεται στο βάρος και το ύψος ενός ατόμου. Χρησιμοποιείται για να αξιολογήσουμε αν το σωματικό μας βάρος είναι φυσιολογικό, δηλαδή υγιές ή αν είμαστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι ή ακόμα και ελλιποβαρείς. Ωστόσο, τα δεδομένα που υπολογίζονται από τον ΔΜΣ δεν μπορούν να προσδιορίσουν με ακρίβεια τον τύπο του σώματος των χρηστών, οπότε η χρησιμοποίηση του σωματικού λίπους μπορεί να είναι ακριβέστερη στον υπολογισμό και καλύτερη για την εφαρμογή πιο στοχευμένων δραστηριοτήτων υγειονομικής περίθαλψης.

 

Επίσης, είναι χρήσιμη μέτρηση όταν ένα άτομο έχει χάσει μεγάλη ποσότητα μυϊκής μάζας αλλά παραμένει ή βρίσκεται σε φυσιολογικό βάρος σύμφωνα με το δείκτη, όπως για παράδειγμα σε ηλικιωμένους ή σε άτομα που ακολούθησαν μη ισορροπημένη διατροφή για απώλεια βάρους, ή σε άτομα που σταμάτησαν την υψηλή τους φυσική δραστηριότητα. Επομένως, σε αυτές τις περιπτώσεις βοηθάει η μέτρηση μυϊκής μάζας, που μας δείχνει το βάρος των μυών στο σώμα μας. Η μυϊκή μάζα καταλαμβάνει λιγότερο όγκο από ό,τι η λιπώδης μάζα. Με πιο απλά λόγια, η αύξηση της μυϊκής μάζας είναι κάτι θετικό, που το επιδιώκουμε διότι έχει μόνο οφέλη.

 

 

Μία ζυγαριά μπάνιου όπως η Tefal BM7100 Bodysignal, όχι μόνο θα μετρήσει με ακρίβεια το σωματικό σου βάρος αλλά θα σου εμφανίσει ενδείξεις σχετικά με το ποσοστό λίπους και μυϊκής μάζας στο σώμα σου. Για πιο απαιτητικούς χρήστες υπάρχουν μοντέλα όπως τα Xiaomi Mi Smart Body Composition Scale και Garmin Smart Scale Index, που δίνουν επιπλέον πληροφορίες όπως ποσοστό νερού και μάζα οστών.

 

Ενώ είναι απίθανο η οστική σου μάζα να αλλάξει σημαντικά βραχυπρόθεσμα, συνιστάται να παρακολουθείς αυτή τη μέτρηση μακροπρόθεσμα για να βεβαιωθείς ότι διατηρείς μια υγιεινή διατροφή πλούσια σε ασβέστιο. Σε ό,τι αφορά το ποσοστό νερού, είναι το ποσοστό της συνολικής μάζας που αποδίδεται σε υγρά. Η συγκεκριμένη μέτρηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δείξει το επίπεδο ενυδάτωσης. Η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας νερού είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Οι φυσιολογικές τιμές είναι 45-60% για τις γυναίκες και 50-65% για τους άνδρες.

 

 

 

Η τεχνολογία πίσω από τις μετρήσεις

Για τις παραπάνω μετρήσεις, οι σύγχρονες έξυπνες ζυγαριές στηρίζονται στην αρχή της βιοηλεκτρικής ανάλυσης σύνθετης αντίστασης (BIA). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η ζυγαριά εκπέμπει ένα ασθενές ηλεκτρικό σήμα που διαπερνάει το σώμα και τα συμπεράσματα εξάγονται με βάση την ηλεκτρική αντίσταση που προβάλλουν οι διάφοροι σωματικοί ιστοί. Παρόλο που η συγκεκριμένη μέθοδος δεν έχει τελειοποιηθεί ακόμα, μπορεί να σου δώσει αρκετά ακριβείς μετρήσεις για να είσαι σε θέση να παρακολουθείς την φυσική σου κατάσταση. Εάν είσαι έγκυος ή χρησιμοποιείς βηματοδότη, απόφυγε τη χρήση της βιοηλεκτρικής ανάλυσης. Οι περισσότερες έξυπνες ζυγαριές μπάνιου νέας γενιάς θα σου επιτρέψουν να την απενεργοποιήσεις εύκολα.

 

Ένας σύμβουλος υγείας και ευεξίας στο σπίτι σου

Η τεχνολογία είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Μετρήσεις (όπως λιπομέτρηση και δείκτες μυϊκής και οστικής μάζας) που μέχρι πριν από μερικά χρόνια ήταν αδύνατο να γίνουν χωρίς εξειδικευμένο εξοπλισμό, τώρα μπορείς να τις πραγματοποιήσεις με μία έξυπνη ζυγαριά μπάνιου όποτε το θελήσεις, στο σπίτι σου!

Για μια ολοκληρωμένη παρακολούθηση, διατήρηση και βελτίωση της υγείας σου, το ιδανικό θα ήταν να συνδυάσεις μία έξυπνη ζυγαριά με ένα activity tracker για τον καρπό ή ένα έξυπνο ρολόι. Ενώ το activity tracker θα καταγράφει τα βήματα που κάνεις, τις χιλιομετρικές αποστάσεις που καλύπτεις και τις θερμίδες που καις σε κάθε σου κίνηση, η έξυπνη ζυγαριά θα καταγράφει το βάρος, το δείκτη μάζας σώματος και άλλες χρήσιμες μετρήσεις διατηρώντας το πλήρες ιστορικό στο smartphone ή το tablet σου, ώστε να παρακολουθείς εύκολα την πρόοδο σου. Με τον τρόπο αυτό παρακολουθείς ολοκληρωμένα την υγεία σου και δημιουργείς διάφορες χρήσιμες μετρήσεις ή ορίζεις νέους στόχους θερμίδων και βημάτων απλά φορώντας το activity tracker στον καρπό σου.

 

Δείτε ακόμη

 • E3 2021: Sea of Thieves a Pirates Life

  E3 2021: Sea of Thieves a Pirates Life

      Μια απο τις εκπλήξεις της παρουσίασης της Microsoft στην Ε3 2021 ήταν η ανακοίνωση της  πρώτης συνεργασίας με

 • E3 2021: Halo Infinite

  E3 2021: Halo Infinite

      Ένα από τα μεγάλα χαρτιά της Microsoft για την Ε3 2021 ήταν το Halo Infinite. Μετά από την

 • E3 2021: Guardians Of The Galaxy

  E3 2021: Guardians Of The Galaxy

      Την παρουσίαση της Square Enix άνοιξε ένας νέος τίτλος στο σύμπαν της Marvel. Το Guardians of The Galaxy

 • E3 2021: Morza Horizon 5

  E3 2021: Morza Horizon 5

    Ένα ολοκαίνουριο Forza με άρωμα Λατινικής Αμερικής παρουσίασε η Microsoft στην Ε3 2021. Microsoft και Forza Horizon αποτελούν αναπόσπαστο

 • E3 2021: Redfall

  E3 2021: Redfall

    Η συνδυασμένη παρουσίαση Microsoft και Bethesda στο πλαίσιο της Ε3 2021 έκλεισε με μια έκπληξη. Η ομάδα ανάπτυξης Arkane

 • E3 2021: Contraband

  E3 2021: Contraband

    Το ολοκαίνουριο Contraband ανακοίνωσε η Microsoft σε συνεργασία με την Avalanche Studios στη φετινή παρουσίαση της Ε3 μεταξύ άλλων.

 • Ε3 2021: Outer Worlds 2

  Ε3 2021: Outer Worlds 2

    Microsoft και Obsidian ανακοίνωσαν το Outer Worlds 2 κατά τη διάρκεια της Ε3 2021. Όπως και ο πρώτος τίτλος,

 • E3 2021: Back 4 Blood

  E3 2021: Back 4 Blood

    Την άμεση κυκλοφορία του Back 4 Blood στο Xbox Game Pass, ανακοίνωσε στην παρουσίαση της Microsoft, η Turtle Rock

 • E3 2021: Starfield

  E3 2021: Starfield

    Με παρουσίαση ενός νέου τίτλο έκανε την εισαγωγή της η Microsoft με την Bethesda στα πλαίσια της φετινής Ε3.

 • E3 2021: Battlefield 2042

  E3 2021: Battlefield 2042

    Μπορεί το Battlefield 2042 να ανακοινώθηκε πριν από μερικές μέρες από την ΕΑ χωρίς gameplay βίντεο, η εταιρία όμως

 • E3 2021: S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chernobyl

  E3 2021: S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chernobyl

    Με σημαντικό αριθμό ανακοινώσεων ξεκίνησε η παρουσίαση της Microsoft για την Ε3 2021. Μια απο τις ανακοινώσεις ήταν και

 • E3 2021: Shadow Warrior 3 trailer 2

  E3 2021: Shadow Warrior 3 trailer 2

    Το δεύτερο trailer για το επερχόμενο Shadow Warrior 3 έδωσε στη δημοσιότητα η Devolver Digital, publisher του παιχνιδιού. Η

 • E3 2021: Wizard with a Gun

  E3 2021: Wizard with a Gun

    Wizard with a Gun, ένα online co-op παιχνίδι από τη Galvanic Games και την Devolver Digital. Το Wizard with

 • E3 2021: Watch Dogs Legion Bloodline

  E3 2021: Watch Dogs Legion Bloodline

    Η Ubisoft ανακοίνωσε το DLC του Watch Dogs Legion ονόματι Bloodline.  Πρόκειται για prequel του τρίτου παιχνιδιού της σειράς