Έξυπνοι κι οικονομικοί τρόποι για να κρατήσεις ζεστό το σπίτι σου το χειμώνα!

 

 

Το κρύο του χειμώνα έφτασε και ακολουθείται από αυξημένους λογαριασμούς κι επιπλέον έξοδα για τη θέρμανση. Παρακάτω, θα βρεις ορισμένους απλούς κι οικονομικούς τρόπους για να διατηρήσεις το χώρο σου ζεστό, χωρίς να πληρώνεις υπέρογκους λογαριασμούς.

 

 

«Εγκλώβισε» τη ζέστη μέσα, κράτησε το κρύο έξω

Ένα μεγάλο μέρος της ζεστασιάς στο σπίτι σου μπορεί να χάνεται από τα κενά που υπάρχουν σε πόρτες και παράθυρα. Πέρασε το χέρι σου γύρω από τα κουφώματα κι έλεγξε προσεκτικά για σημεία που εμφανίζουν «διαρροές» και παρουσιάζεται η μεγαλύτερη απώλεια θερμότητας. Εάν οι πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού σου μετρούν αρκετά χρόνια, τότε ενδεχομένως να έχεις σημαντική απώλεια θερμότητας.

Η βελτίωση της αεροστεγανότητας του σπιτιού μπορεί να γίνει σχετικά εύκολα τοποθετώντας περιμετρικά του κουφώματος μια αυτοκόλλητη αεροστεγανωτική ταινία. Μπορείς επίσης να περάσεις με λίγη σιλικόνη τα μικρά κενά μεταξύ των κουφωμάτων και των τζαμιών. Εναλλακτικά, μπορείς να ντύσεις όλα τα τζάμια με αυτοκόλλητα θερμομονωτικά φύλλα και να τοποθετήσεις αεροστόπ στις μπαλκονόπορτες και την εξώπορτα για να κρατήσεις έξω τα κρύα ρεύματα.

Μια εξαιρετική λύση για να κλείσεις τα κενά ανάμεσα στις πόρτες και το πάτωμα είναι τα μακρόστενα κυλινδρικά μαξιλαράκια. Διάλεξέ τα σε ωραία χρώματα για να δώσεις έξτρα στιλ στη διακόσμηση του σπιτιού σου. Επίσης, καλό είναι να τοποθετήσεις αεροστόπ και στην πόρτα του μπάνιου, ειδικά εάν δεν διαθέτει θέρμανση, ή υπάρχει μόνιμα ανοιχτό παράθυρο.

 

 

Απομόνωσε τα δωμάτια που δεν χρησιμοποιείς

Εάν υπάρχουν χώροι που δεν χρησιμοποιούνται καθόλου, κλείσε τις πόρτες για να διατηρείται η ζέστη στο χώρο που βρίσκεσαι. Διαφορετικά, η κυκλοφορία του αέρα και τα ρεύματα θα κάνουν το σπίτι πιο κρύο.

 

 

«Ντύσε» τους χώρους σου με ζεστά υφάσματα

Κάλυψε όλα τα πατώματα με μοκέτες, βαμβακερά πατάκια, μάλλινα χαλιά, ή φλοκάτες, με τις οποίες θα δώσεις κι επιπλέον στιλ στη διακόσμηση του σπιτιού. Με αυτόν τον τρόπο το σύστημα θέρμανσης θα λειτουργεί ακόμα πιο αποδοτικά, αφού η ζέστη του σπιτιού δε θα διαφεύγει από το δάπεδο. Έτσι εσύ δεν θα παγώνεις αν περπατάς ακόμα και με παπούτσια, κάλτσες, ή παντόφλες.

Μια ακόμα οικονομική αλλαγή αφορά το «ντύσιμο» των επίπλων και των παραθύρων. Τοποθέτησε μαξιλαράκια σε όλες τις καρέκλες και κάλυψε τις πιο κρύες επιφάνειες με ριχτάρια και καλύμματα. Άλλαξε τις κουρτίνες σου με κάποιες σε πιο σκούρες αποχρώσεις και σε πιο βαριά υφάσματα. Αν υπάρχουν ήδη λεπτές κουρτίνες, μπορείς να ρίξεις από πάνω ένα χοντρό ύφασμα που να σουρώνει είτε στη μία άκρη είτε και στις δύο. Όταν έχει κρύο κράτησέ τις κλειστές. Θα δεις μεγάλη διαφορά τις κρύες νύχτες του χειμώνα.

 

 

Εκμεταλλεύσου τη χειμωνιάτικη λιακάδα

Όταν έχει λιακάδα, τράβηξε τις κουρτίνες να μπει ο ήλιος μέσα στο σπίτι κι ιδιαίτερα στα δωμάτια που έχουν ανατολικό ή νότιο προσανατολισμό. Με αυτό τον τρόπο θα επιτύχεις έμμεση θέρμανση του χώρου από τις ηλιακές ακτίνες, με αποτέλεσμα το σύστημα θέρμανσης να λειτουργεί ακόμα πιο οικονομικά κι αποτελεσματικά. Αντίστοιχα μόλις πέσει ο ήλιος κλείσε τις κουρτίνες. Όταν υποχωρεί το φως του ήλιου, η ζέστη που έφερε φεύγει από κει που ήρθε, δηλαδή από τα τζάμια. Γι’ αυτό κλείνε τις κουρτίνες, για να τη «παγιδεύσεις» μέσα στο σπίτι.

 

Ο απαραίτητος και σωστός αερισμός του σπιτιού

Ο συχνός αερισμός του σπιτιού βοηθάει στη μείωση της υγρασίας στους χώρους και δημιουργεί καλή ποιότητα αέρα. Αρκεί να μην αερίζεις το σπίτι νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα. Αντ’ αυτού προτίμησε ν’ ανοίγεις τα παράθυρα προς το μεσημέρι όταν η θερμοκρασία είναι στο ανώτερο σημείο της και, αν υπάρχει επιλογή, προτίμησε τα ανατολικά ή νότια παράθυρα του σπιτιού. Γενικότερα, είναι πιο αποτελεσματικό να αερίζεις το σπίτι αποκλειστικά τις ώρες που έχει ηλιοφάνεια και να κλείνεις τα παραθυρόφυλλα μία ώρα προτού δύσει ο ήλιος. Με κλειστά παραθυρόφυλλα το βράδυ μπορεί να μειωθεί η απώλεια θερμότητας από το παράθυρο κατά περίπου 20%.

 

 

 

Αντίστρεψε τη φορά κίνησης του ανεμιστήρα οροφής

Ο ανεμιστήρας οροφής δεν είναι μόνο για να σε δροσίζει τις καυτές μέρες του καλοκαιριού. Υπάρχει ένας πολύ καλός λόγος για να τον χρησιμοποιείς και το χειμώνα. Οι συγκεκριμένοι ανεμιστήρες είναι έτσι σχεδιασμένοι, ώστε να περιστρέφονται με τη φορά του ρολογιού και να σπρώχνουν το δροσερό αέρα προς τα κάτω για να δημιουργούν ρεύμα. Για τις κρύες μέρες του χειμώνα, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι μια πολύ μικρή αλλαγή: να αντιστρέψεις τη φορά των ελίκων του. Αλλάζοντας τη λειτουργία του κατά τη διάρκεια του χειμώνα και κάνοντάς τον να περιστρέφεται προς την αντίθετη φορά του ρολογιού, ο ανεμιστήρας αναδεύει τον αέρα στο χώρο και δεν επιτρέπει στο πολύ ζεστό αέρα να συσσωρεύεται στην οροφή του δωματίου, αλλά τον επαναφέρει κάτω, βελτιώνοντας τις συνθήκες άνεσης και μειώνοντας, μέχρι και κατά 10%, τα έξοδα για τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.

 

 

Ηλεκτρική κουβέρτα για ακόμα πιο ζεστές νύχτες

Η ηλεκτρική κουβέρτα αποτελεί ιδανική λύση για τις κρύες νύχτες του χειμώνα. Επιτρέπει τη διατήρηση της ζέστης στο κρεβάτι χωρίς να χρειάζεται να θερμαίνεται ο περιβάλλοντας χώρος, επιτρέποντας ακόμα κι ένα ανοιχτό παράθυρο (τις μέρες που δεν έχει πολύ κρύο), ώστε να ανακυκλώνεται ο αέρας που αναπνέεις κατά την διάρκεια του ύπνου. Επιπρόσθετα, με την ηλεκτρική κουβέρτα ξεχνάς το σοκ που προκαλεί το παγωμένο κρεβάτι. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να την ενεργοποιήσεις λίγη ώρα προτού πέσεις για ύπνο, ώστε να αποθηκευτεί η ζέστη στο στρώμα και τα σκεπάσματα. Πριν πέσεις για ύπνο μπορείς είτε να την κλείσεις ή να την ρυθμίσεις στη χαμηλότερη ένταση, ανάλογα με τις προτιμήσεις σου. Όσο για το αν η ηλεκτρική κουβέρτα είναι ή όχι ενεργοβόρα συσκευή, μία ενεργειακά αποδοτική ημίδιπλη ηλεκτρική κουβέρτα «ζητάει» κατά μέσο όρο μόλις 0,03€ την ημέρα!

 

 

 

 

Εξασφάλισε ζεστασιά σε όλους τους χώρους του σπιτιού σου

Εάν κάποιος χώρος είναι πιο κρύος από το υπόλοιπο σπίτι, δε χρειάζεται να ανεβάζεις περισσότερο τη θέρμανση για να «πιάσει» όλα τα δωμάτια, καθώς το μόνο που πετυχαίνεις είναι σπατάλη ενέργειας. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να χρησιμοποιήσεις συμπληρωματική θέρμανση. Πάνελ θέρμανσης, θερμοπομπούς, αερόθερμα, σώματα λαδιού, καλοριφέρ mica και σόμπες αλογόνου είναι ιδανικές εναλλακτικές για τη θέρμανση μικρών χώρων ή την ενίσχυση του ήδη υπάρχοντος συστήματος. Ένα από τα πολλά πλεονεκτήματα των παραπάνω συσκευών είναι ότι δεν χρειάζονται εγκατάσταση και είναι εύκολες στη μεταφορά τους, χαρακτηριστικό που τις καθιστά ιδανικές λύσεις για χώρους που χρησιμοποιούνται περιστασιακά, ή δεν υπάρχει καθόλου θέρμανση.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη